Подкрепена от Силвио Берлускони коалиция е на път да спечели

...
Подкрепена от Силвио Берлускони коалиция е на път да спечели
Коментари Харесай

Коалиция на Силвио Берлускони печели изборите в Сицилия


Подкрепена от Силвио Берлускони коалиция е на път да завоюва вчерашните районни избори на италианския остров Сицилия, обсъждани като барометър за общите избори следващата година.

Докато броенето на бюлетини продължава, два екзит пола, поръчани от италианската телевизия, сочат, че подкрепяният от Берлускони претендент – Нело Мусумечи, печели и събира най-малко 38%, изпреварвайки Джанкарло Канчелери от популисткото придвижване „ Пет звезди ”, който ще има 35-36 на 100 от гласовете.

Само 46 % от 4,5-те милиона имащи право на глас сицилианци отидоха до урните, малко по-малко от предходен избор на унищожения от мафията остров, където разочарованието от политиците е надълбоко.

Разликата сред първите двама претенденти е прекомерно дребна, с цел да може да бъде разгласен победител, само че Джорджа Мелони – лидерка на една от дребните десни партии, която е в коалиция с партията на Берлускони „ Форца Италия ”, сподели, че „ наподобява напълно ясно, че Нино Мусумечи печели ”.

Това ще бъде оттегляне за „ Пет звезди ”, което имаше упоритости да поеме надзор над първия район откакто предходната година завоюва кметските места в Рим, Торино и няколко по-малки общини.

„ Пет звезди ” удвои поддръжката си спрямо последния кръг на районните избори и разгласи морална победа въз основата на това, че е на път да завоюва повече гласове от която и да е обособена друга партия.

Фабрицио Микари – претендентът на ръководещата в Италия Демократическа партия, се чака да събере към 20%, само че това е по-малка загуба от предвижданото.

Регионалният секретар на Демократическата партия Фаусто Рачити предизвести, че вотът носи тревожни последствия за левицата като цяло.

„ Докато чакаме окончателните резултати, можем само да признаем ясната загуба. Надявам се, че този резултат ще даде мотив за размисъл в левицата за потребността от единение ”, акцентира Рачити.

Очертава се Демократическата партия да се яви на общите избори, които би трябвало да се състоят в първата половина на 2018, отпред с някогашния министър председател Матео Ренци като претендент.

Центристът Ренци е ненавиждан от мнозина вляво от неговата партия и в други фракции. Те го упрекват, че е възприел десни политики, маскирани като промени, целящи да засилят спадащата конкурентноспособност на Италия.

Ренци носи и товара от загубата на референдума през 2015 за конституционни промени, която докара до оставката му и замяната му със настоящия министър председател Паоло Джентилони.

За разлика от тях Берлускони още веднъж е във напредък и успеха в Сицилия ще ускори позициите на 81-годишния политик до момента в който се готви да посочи изискванията на предизборния си съюз с извънредно дясната Северна лига.

„ Това бележи началото на чудесна нова глава за обединената десница ”, сподели Джовани Тоти – губернатор на северния район Лигурия и основен асистент на съживилия се Берлускони.

Берлускони, който четири пъти е бил министър председател, беше отписан като завършил политик след серия от кавги и сърдечна интервенция предходната година.

В резултат на присъда за данъчна машинация, той не може да заема обществена служба, само че се надява възбраната да бъде анулирана.

Дори и да не бъде, той ще е централна фигура в изборите, които наподобява ще са прекомерно непредвидими.

Докато левицата се пробва да превъзмогне раздялите си, а „ Пет звезди ” губи мощност, съюзът сред „ Форца Италия ” и Северната лига наподобява добре подложен, с цел да се трансформира в най-голямата мощ на изборите, които ще се проведат по нова изборна система, облагодетелстваща обединения.

Движение „ Пет звезди ” разкритикува изборната промяна като инструмент, ориентиран против него. Тази политическа мощ се дефинира като антисистеана и по тази причина изключи влизане в каквато и да е коалиция.

Нейният претендент за министър председател Луиджи ди Майо трябваше тази вечер да взе участие в спор с Ренци по националната телевизия, само че се отхвърли поради разочароващите изборни резултати в Сицилия. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР