Подкрепата за Продължаваме промяната и Демократична България остава стабилна ГЕРБ

...
Подкрепата за Продължаваме промяната и Демократична България остава стабилна ГЕРБ
Коментари Харесай

ДПС отново е първа сила в чужбина, а "Възраждане" удвоява гласовете си и става трета

Подкрепата за " Продължаваме промяната " и " Демократична България " остава постоянна ГЕРБ регистрира най-малък отлив, Има Такъв Народ се срутва още, Българска социалистическа партия в чужбина има тежест колкото " Български напредък " Над 20% по-малко българи са дали своят вот в този момент в чужбина спрямо ноември 2021 г
Движение за права и свободи печели изборите зад граница, следвана от " Продължаваме промяната " и " Възраждане ". " Демократична България " и ГЕРБ резервират поддръжката си от предходните избори, а " ИТН " и Българска социалистическа партия означават забележителен спад, демонстрират окончателните данни на ЦИК.

Вотът в чужбина като цяло повтаря трендовете, забележими и вътре в страната. Този път мотивацията за гласоподаване и зад граница не е по-ниска по отношение на ноември и е съизмерима с тази през юли 2021 г - дали своят вот са 175 хил души, при 225 хил на предходните и 170 хил на по-предишните избори. Броят на секциите в този момент бе почти колкото и на предходния избор - 755 в целия свят.

За разлика от юлските избори, когато точно гласовете от чужбина издигнаха партията на Слави Трифонов до челната позиция, този път в гласуването на българите зад граница не се вижда сходна " месианска " фигура. Почти двойно е нарастването там на гласовете за " Възраждане ", само че това е реалност и в цяла България. Заради ниската поддръжка за други партии обаче групировката на Костадинов се подрежда на трета позиция зад граница.
Реклама Тиха, само че мощна поддръжка за Движение за права и свободи от Турция
Извън страната Движение за права и свободи още веднъж е безапелационен победител с 31.80% или 54 520 от всички гласове. Повече от 95% от тях идват от Турция, където беше оголен рекорден брой изборни секции - към една пета от общия им брой зад граница.

Въпреки това резултатът е малко неочакван, защото Движението този път очевидно не насочи съществени запаси за мотивация на вота от Турция - или най-малко обществено не си личеше да е по този начин. В медиите не се видяха репортажи за рейсовете с изселници, превозени за вота, не се чу за масирана пропаганда, за обиколки и срещи на управлението на партията със симпатизанти в Турция, а самият избор в неделя там мина доста умерено, дори неенергично.

Въпреки това партията на Доган получи солидна поддръжка с 54 хил гласа - за съпоставяне на вота през ноември 2021 г партията събра там 88 хил гласа, в случай че гласоподавателите тогава бяха двойно стимулирани поради съпадението на парламентарния и президентския избор, а паралелно с това Движение за права и свободи разпростра една от най-мощните си акции в южната ни съседка, в която помагаше дори и самата турска страна.
Реклама
Вотът за Движение за права и свободи в Турция в този момент на процедура е измерим с този от 2013 и 2014 г, когато придвижването взе надлежно 53 и 58 хил.гласа. На изборите през 2017 г то получи най-ниската си поддръжка от Турция - едвам 13 хил гласа, като за това оказа помощ отцепването на някогашния ръководител на Движението Лютви Местан.

През април и юли предходната година пък гласовете за Движение за права и свободи бяха надлежно 23 и 29 хиляди
Триумф на " Възраждане " в дребните европейски градове
Зад граница " Възраждане " повтарят електоралния си триумф на национално равнище с съвсем подсилен резултат. От 13 755 гласа през ноември 2021 година (шеста позиция), в този момент партията печели 24 785 (трета позиция).

Номинално над 55% от гласовете на партията зад граница идват от три страни - Англия, Германия и Испания, където има и най-големи български общности и най-вече гласуващи. Но повода не е единствено броя - в Испания партията е първа политическа мощ с близо 29% от гласовете, а в останалите две страни отстъпва единствено на " Продължаваме промяната ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР