Подкрепата за финансите на Украйна и противодействието срещу поскъпването на

...
Подкрепата за финансите на Украйна и противодействието срещу поскъпването на
Коментари Харесай

Финансовите министри от Г-7 обсъждат подкрепа за Украйна

Подкрепата за финансите на Украйна и противодействието против повишаването на храните в помощ на най-уязвимите страни са измежду главните тематики на двудневната среща на министрите на финансите и централните банкери от Г-7 в Германия през днешния ден и на следващия ден, отдадена на икономическите последствия от войната, която стартира Русия, съобщи Франс прес.

Най-спешният въпрос, който би трябвало да решат финансовите представители на седемте най-развити промишлени страни (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Англия и Германия), ще бъде обезпечаването на украинския бюджет за актуалното тримесечие.

За да може стопанската система на страната да действа, Киев прави оценка потребностите си на 5 милиарда $ на месец.

От колосалната помощ от 40 милиарда $, утвърдена предходната седмица от американския президент Джо Байдън, към 7,5 милиарда $ се чака да се влеят в кратковременен проект в украинския бюджет, съгласно министерски източници от Г-7.

" Ще желая от сътрудниците ми да се причислят към нас и да усилят финансовата си поддръжка за Украйна. Украйна се нуждае от нашата помощ, и то в този момент ", акцентира министърката на финансите Джанет Йелън при идването си в Кьонигсвинтер - потънало в зеленина предградие на Бон, където ще се състои срещата.

Вчера Европейската комисия от своя страна предложи нова макрофинансова помощ за Украйна за тази година на стойност до 9 милиарда евро.

Съотношението сред заеми и директни помощи в новия спомагателен пакет ще бъде разисквано от представителите на Г-7.

Целта е да се подсигурява платежоспособността на Украйна за идните дни и седмици, посочи преди началото на главните съвещания немският министър на финансите Кристиан Линднер, чиято страна е ръководител на Г-7 тази година.

Докато войната продължава да опустошава огромна част от територията на страната, към този момент стартира да се разисква помощ и за възобновяване на Украйна.

Дискусиите едвам в този момент стартират, акцентира Джанет Йелън в Кьонигсвинтер, само че към този момент се разискват способи за финансиране, измежду които потребление на съветските активи, замразени в границите на западните наказания.

Германия дефинира този вид за " политически допустим ", само че сходно на Франция акцентира, че юридическите спънки остават многочислени. Според Линднер, би трябвало да се съблюдават правилата на правовата страна, макар че става въпрос за съветски олигарси.

Войната, която Русия стартира, се чака да провокира стесняване на украинската стопанска система от 30 % съгласно Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и даже от 45 % съгласно Световната банка.

В разнообразни степени цялата международна стопанска система е наранена от тази инвазия и последвалите наказания против Москва.

На фона на високата инфлация и опасността от продоволствена рецесия в някои страни, Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към намаляване прогнозата си за международния напредък до 3,6 на 100 през тази година по отношение на оповестените през януари 4,4 на 100.

" Свидетели сме на тежки стопански последствия, най-много за страните с ниски приходи, вследствие на покачването на лихвите и на международните цени на питателните артикули. Трябва да работим дружно по методите, по които можем да стабилизираме международната стопанска система ", прикани немският финансов министър. Той прикани Китай, един от главните международни кредитори, да бъде по-прозрачен във връзка с заемите за бедните страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР