Подкрепата на Саудитска Арабия за резолюцията на ООН, осъждаща Русия,

...
Подкрепата на Саудитска Арабия за резолюцията на ООН, осъждаща Русия,
Коментари Харесай

Блинкен: Ходът на Саудитска Арабия в ООН и помощта за Украйна не компенсират решението на ОПЕК

" Подкрепата на Саудитска Арабия за резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща Русия, и даването на помощ на Украйна са позитивни, само че не компенсират решението на ОПЕК+ да понижи производството на петрол ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

В изявление за организация Блумбърг Блинкен съобщи, че решението на ОПЕК+ не е асъдействало за ползите на Съединени американски щати, а е напълнило джобовете на съветския президент Владимир Путин на фона на войната му в Украйна.

След решението саудитците са подкрепили значимите резолюции на Организация на обединените нации, осъждащи съветската експанзия, и са отделили 400 млн. $ за филантропична помощ за Украйна.

" Така че това е позитивно развиване. Те обаче не компенсират решението, взето от ОПЕК+ по отношение на производството, само че ние отчитаме това ", добави Блинкен.

Той акцентира, че връзките на Съединените щати с кралството са изграждани в продължение на доста десетилетия при доста администрации и разнообразни управления в Саудитска Арабия.

" И защото обсъждаме накъде да вървим, ще го създадем по доста премислен метод, като се консултираме с членовете на Конгреса, както сподели президентът, с цел да се уверим в следното: връзките да отразяват по-добре нашите лични ползи. Затова търсим по какъв начин най-ефективно да създадем това ", сподели той.

На 5 октомври Саудитска Арабия, която ръководи картела ОПЕК+, гласоподава за понижаване на добива на нефт с към 2 млн. барела дневно.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разкритикува гласно решението и кралството, като предизвести за идни последици, само че без да прецизира характера на отговора си.

По-рано вестник " Ню Йорк Таймс " заяви, че, Саудитска Арабия и Съединени американски щати са постигнали съглашение по време на лятната близкоизточна обиколка на президента Джо Байдън Рияд да поддържа увеличението на добива на петрол в границите на ОПЕК+ от есента. По-късно, обаче, за голяма изненада на Белия дом, Саудитска Арабия трансформирала решението си.

Според публикацията, по време на пътуването на Байдън американските управляващи са постигнали скрито съглашение със Саудитска Арабия за това тя да не поддържа в ОПЕК+ намаляването на добива на петрол най-малко до края на годината. Тази обстановка би помогнала на настоящата администрация на Демократическата партия да заздрави позициите си преди изборите за Конгрес на Съединени американски щати, само че по-късно Ер Рияд поддържа решението на организацията за понижаване на добива на петрол.

Изданието отбелязва, че няколко дни преди решението на ОПЕК американските управляващи са получили уверения от принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, че Ер Рияд ще поддържа постигнатото с Вашингтон съглашение. Внезапният отвод от договореностите е провокирал гнева на американската администрация.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР