Подкрепата на САЩ за Украйна може да спадне след юли

...
Подкрепата на САЩ за Украйна може да спадне след юли
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Подкрепата на САЩ за Украйна може да спадне след юли 2023 г.

Подкрепата на Съединени американски щати за Украйна може да спадне след юли 2023 година

Това стана ясно след скрито посещаване на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в Киев в края на предходната седмица, съобщи " Вашингтон пост ", цитирайки американски представител и други осведомени източници. Зеленски и неговите помощници си тръгнали от срещата с усещането, че поддръжката на администрацията на Байдън остава мощна и незабавното финансиране от 45 милиарда $ за Украйна, признато от Конгреса през декември, ще продължи най-малко до юли или август.

Киев не е толкоз сигурен по отношение на вероятностите Конгресът да одобри различен многомилиарден пакет от спомагателна помощ, както направи предходната пролет. Причината - успеха на републиканците в Камарата на представителите. Значима част от консерваторите желаят Съединени американски щати да намалят военните разноски, други поначало са изолационисти и по тази причина е допустимо поддръжката на Америка за Украйна да отслабне. Няколко тръмписти, които са критици на Зеленски, вече заплашиха, че ще желаят избор на доверие на председателя на долната камара, в случай че той си разреши да води политика, която не утвърждават. Те поддържат предлагането на крайнодясната конгресменка Марджъри Тейлър Грийн да се извърши одит на помощта за Украйна.

Бърнс обяснил на Зеленски изменящия се климат в Конгреса и подчертал неотложността на актуалната обстановка на бойното поле и нуждата Украйна да реализира триумфи в първата половина на 2023 година

Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ е уважавана фигура измежду вътрешния кръг на Зеленски поради точното му предизвестие през януари 2022 година, че съветските сили ще се опитат да завладяват украинското летище Антонов в началния стадий на нашествието на 24 февруари. Неговото известие, предадено персонално, се основава на оценка на американското разузнаване и се счита, че е помогнало на Украйна да се приготви за отбрана на летището и да откаже на Русия плацдарм, нужен за завладяването на Киев.

Скептичният мироглед на Бърнс за желанието на Русия да договаря също се хареса на помощниците на Зеленски.

" Повечето спорове приключват с договаряния, само че това изисква съвестност от страна на руснаците в този случай, която не мисля, че виждаме ", сподели Бърнс пред Пи Би Ес миналия месец. 

В момента украинските и съветските сили са вкарани в интензивна война на безсилие в източна Украйна към Бахмут. Градът има относително дребна стратегическа стойност, само че закупи алегорично значение и за двете страни, по-специално за Русия, която не е превзела огромен украински град от предишното лято.

Военни анализатори чакат, че подемът на сраженията тази пролет може да дефинира траекторията на войната.

Съединените щати и западните страни бързат да задоволят военните потребности на Украйна, надявайки се, че спомагателното съоръжение ще разреши на армията на Зеленски през идващите месеци да постигне пробиви в контролирани от Русия зони като Запорожката.

Междувременно Москва се стреми да стартира лична атака напролет, подклаждайки упованията, че ще набере повече войски след активизирането на 300 000 души през септември 2022 г. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР