Подкрепата на Китай за Русия чрез покупки на петрол и

...
Подкрепата на Китай за Русия чрез покупки на петрол и
Коментари Харесай

Защо отношенията на Китай с Русия разтревожиха САЩ

Подкрепата на Китай за Русия посредством покупки на нефт и газ тревожи Вашингтон. Тя покачва и заплахата от американски ответни ограничения , показват задгранични наблюдаващи. Те обаче не виждат признаци Пекин да оказва помощ на Москва за отбягване на глобите, които бяха наложени поради войната с Украйна.

В началото на седмицата Пекин

увеличи своята значимост като избавителна опция за съветския президент Владимир Путин, откакто 27-членният Европейски съюз, основният пазар за изкопаемите горива, осигуряващи множеството задгранични доходи на Москва, се споразумя да спре покупките на нефт.

Правителството на китайския президент Си Цзинпин разгласи преди съветското нахлуване на 24 февруари, че

другарството с Москва "няма граници ", оставяйки Запада да гадае дали Пекин може да избави Путин.

Китай отхвърля глобите като противозаконни, тъй като Съединените щати, Европа и Япония стопираха достъпа на Русия до своите пазари и до международната банкова система, без да работят посредством Организацията на обединените народи, където Пекин и Москва имат право на несъгласие.

Санкциите не не разрешават на Китай, Индия или други страни да купуват съветски нефт и газ.

Но американският президент Джо Байдън предизвести Си с неуточнени последствия, в случай че Пекин оказва помощ на Москва да заобикаля глобите. Това поражда вероятен риск китайските компании да бъдат осъдени, като бъдат лишени от достъп до скъпите западни пазари.

Изглежда, че Пекин се преценява с това. Но държавните компании купуват още съветски нефт и газ, което дава на Кремъл доходи от износа. Те са и евентуални вложители в съветски енергийни планове, откакто западните компании се отдръпват.

"Правителството на Байдън евентуално ще бъде все по-раздразнено от продължаващата поддръжка на Китай за Русия ", съобщи Нийл Томас от "Юрейжа груп ", представен от Българска телеграфна агенция.

Това усилва вероятността от "едностранни ходове за наказване на Пекин "

и "координация сред съдружниците за ограничения в икономическата сигурност, ориентирани към противопоставяне на Китай ", сподели Томас.

Конфликтът се прибавя към напрежението с Вашингтон поради Тайван, Хонконг, правата на индивида, търговията, технологиите и стратегическите упоритости на Пекин.

Китай съставлява "най-сериозното дълготрайно предизвикателство за интернационалния ред " ,

сподели държавният секретар Антъни Блинкън в тирада на 26 май.

Правителството на Си се пробва да се дистанцира от войната на Путин, като приканва за мирни договаряния, само че заобикаля да подлага на критика Москва.

Други държавни управления "не би трябвало да вредят на по-никакъв метод на законните ползи на Китай " по отношение на Украйна, предизвести представителят на външното министерство Чжао Лицзян.

Според ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

взетото в понеделник решение от водачите на Европейски Съюз ще понижи с 90% вноса на съветски нефт . Европейските клиенти заплащат на Русия 1 милиард $ дневно за нефт, газ и въглища.

Руският непрекъснат представител към интернационалните организации във Виена Михаил Улянов отговори в Туитър: "Русия ще откри други вносители. "

Москва е дребна като търговски сътрудник за Пекин, само че е съдружник против това, което двете страни дефинират като доминация на Съединени американски щати на международната сцена и което буди възмущение у тях.

Китай вижда съветския нефт и газ като

метод да разнообрази доставките за своята нуждаеща се от сила стопанска система. Според Международната организация по енергетика Китай е купил 20 % от съветския експорт на недопечен нефт предходната година. Двете страни оповестиха нов 30-годишен газов контракт на 4 февруари, три седмици преди нападението на Москва против Украйна, който съгласно държавния вестник "Глоубъл таймс " ще усили годишните доставки за Китай с към 25 %.

Макар че двете страни имат другарски връзки, Китай се възползва от обстановката, с цел да получи по-евтина сила и удобни бизнес покупко-продажби, сподели Мария Шагина от Международния институт за стратегически проучвания.

"Те постоянно биха извличали полза от изолацията на Русия. Но доста биха внимавали да не нарушават очевидно глобите ", съобщи Шагина.

На 24 май, когато Байдън беше на посещаване в Токио,

съветски и китайски военни самолети направиха "стратегически въздушни патрули " над Японско море, Източнокитайско море и западната част на Тихия океан. Японското държавно управление сподели, че бомбардировачи са прелетели покрай Япония.

Байдън предизвести Си по време на видеоконферентна среща на 18 март да не дава военна или икономическа помощ на Москва.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан сподели през март, че Вашингтон няма да търпи Китай или някоя друга страна да оказва помощ на Москва да заобикаля глобите. Белият дом разкритикува "словесната поддръжка " на Пекин за Путин.

Вашингтон "внимателно следи " китайските връзки с Москва,

сподели американското посолство в писмен отговор на въпроси.

"Не сме видели да се доставя военно съоръжение ", съобщи дипломатическото посланичество. Попитано за стопански наказания и вероятни нарушавания, посолството отговори, че няма какво повече да каже.

След като Би Пи и ЕксънМобил оповестиха, че се отдръпват от съветски петролни и газови планове, "се приказва, че държавни китайски компании може да се включат и да придобият дялове ", съобщи Шагина.

Според митнически данни от април вносът на Китай от Русия се е нараснал с 56,6% на годишна основа,

достигайки 8,9 милиарда $. Това е помогнало на държавното управление на Путин да записва остатък по настоящата сметка – най-широкия търговски индикатор, от 96 милиарда $ за първите четири месеца на тази година.

Вашингтон също по този начин е неудовлетворен, че Индия, третият по величина международен експортьор на нефт, купува повече от Русия, с цел да се възползва от ниските цени. Администрацията на Байдън се пробва да убеди държавното управление на индийския министър-председател Нарендра Моди да спре.

През март държавното управление на Съединени американски щати сподели на азиатските и европейските съдружници, че

американското разузнаване е открило, че Китай е посочил на Русия, че би бил подготвен да даде военна поддръжка за акцията в Украйна и финансова поддръжка за ограничение на въздействието на глобите.

Русия беше изключена от световната мрежа за банкови преводи СУИФТ.

Китайската компания за заплащания с кредитни карти ЮниънПей е отказала да работи с съветски банки, откакто Виза и Мастъркард стопираха да ги обслужват, заяви съветската медия РБК през април. Според нея ЮниънПей се е разтревожила, че може да бъде наранена от "вторични наказания " и да й бъде спрян достъпът до следената от Запада световна финансова система.

РБК заяви, че Китай е спрял съветски самолетни компании да правят полети със самолети, непозната благосъстоятелност, в неговото въздушно пространство. През март Путин сложи под подозрение собствеността на самолетите, като им разреши да се пререгистрират в Русия, с цел да не бъдат иззети, откакто на европейските лизингови компании беше неразрешено да имат настоятелен връзки с съветски превозвачи.

Управлението за гражданско въздухоплаване на Китай към този момент не е дало отговор на питане за удостоверение и детайлности.

Пекин даде на Москва избавително въже в стопански проект след западните наказания,

наложени поради анексирането на Крим от Украйна през 2014 година

Китай се съгласи да купува съветски газ по договорка, оценена на към 400 милиарда $, за 30 години. Москва се обърна към китайски държавни компании, с цел да й оказват помощ да заплаща за добива на нефт и газ, откакто обвързваните с Крим наказания стопираха финансирането от Запада.

"Помощта в никакъв случай няма да пристигна гратис ", сподели Шагина.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР