Подкрепата на Г-7 за Украйна във войната й с Русия

...
Подкрепата на Г-7 за Украйна във войната й с Русия
Коментари Харесай

Външните министри на Г-7 обсъждат Украйна и Газа

Подкрепата на Г-7 за Украйна във войната й с Русия няма да бъде наранена от засилващия се спор в Близкия изток, съобщи Япония във вторник, до момента в който външните министри на групата се приготвят да проведат виртуални диалози с Киев по време на срещата им в Токио, предава Ройтерс.

Групата на седемте богати народи (Г-7) - Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати, както и Европейският съюз, се срещат в Токио на 7-8 ноември, с цел да обсъдят доста въпроси, в това число войната на Русия в Украйна и рецесията Израел-Газа.

" Нашият ангажимент да продължим строгите наказания против Русия и силната поддръжка за Украйна въобще няма да се колебае, даже когато обстановката в Близкия изток се изостря ", сподели външният министър на Япония Йоко Камикава на конференция.

Тя добави, че Г-7 ще провежда виртуална среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба, която да се организира по време на срещата в Токио.

Страните от Г-7 признават, че Русия се закрепва във войната си в Украйна в по-дългосрочен проект и това изисква трайна военна и икономическа поддръжка за Киев, сподели почитан американски чиновник след срещата на външните министри на НАТО през септември.

Г-7 е в челните редици на глобите против Русия, откогато Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 година Украинският президент Володимир Зеленски се появи изненадващо на срещата на върха на водачите на Г-7 в Хирошима през май.

В последния ход, целящ да затрудни стопанската система на Русия, групата претегля оферти за налагане на наказания на съветските диаманти.

Япония също по този начин съобщи във вторник, че ще понесе неминуем удар от глобите на Съединени американски щати върху плана Arctic LNG 2 в Русия, в който японските компании Mitsui & Co и JOGMEC имат общ дял от 10%.

Изглежда, че постигането на единодушие за Украйна се оказа по-лесно за Г-7, в сравнение с оправянето със задълбочаващата се рецесия в Газа, която лиши живота на хиляди цивилни и заплашва да прерасне в районен спор.

Откакто избухна войната, Г-7 излезе единствено с едно взаимно изказване за спора, възлизащо на няколко фрази. Повечето от страните в групата са създали обособени изказвания.

В Токио Г-7 възнамерява да подчертае нуждата от пауза в борбите и разрешаване на филантропичен достъп до Газа, където израелските бомбардировки не стихват в отговор на офанзивата на бойци на Хамас против Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1400 души, сподели Камикава.

Преди договарянията на Г-7 Камикава, японският министър на защитата Минору Кихара и техните английски сътрудници участваха на среща 2+2 на външните министри и министрите на защитата, където те повториха, че решението за две страни е единственият жизнерадостен път към обективен и дълготраен мир в района.

Съвместно изказване след диалозите също осъди това, което разказа като дестабилизиращи действия в района от Иран и прикани богатата на нефт нация да играе по-конструктивна роля за деескалация на напрежението.

Председателстващата тази година Г-7 Япония възприе внимателен метод към рецесията, устоявайки на натиска да се помири с произраелската позиция на най-близкия си съдружник, Съединените щати, споделят публични лица и анализатори.

Разногласията сред Г-7 също бяха явни в Организация на обединените нации, като Франция гласоподава в интерес на резолюция, призоваваща за филантропично помирение в спора на 26 октомври, Съединени американски щати се опълчиха, а другите членове на групата се въздържаха.

Съгласуването на съответна дефиниция по отношение на правото на Израел да се пази и опасенията по отношение на цивилните жертви в Газа може да бъде измежду по-трудните договаряния, споделят публични лица и анализатори.

" Въпреки че ще се въздържим от правна оценка на дейностите на израелската войска, най-общо казано би трябвало да се съблюдават главните правила на интернационалното филантропично право ", сподели Камикава.

Министрите на външните работи на Г-7 приготвят " някакво изказване ", което да бъде издадено след договарянията в Токио, сподели Камикава, отказвайки да разяснява наличието му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР