Подкрепа за нестабилни и засегнати от конфликти държави (НЗКД)Стратегията на

...
Подкрепа за нестабилни и засегнати от конфликти държави (НЗКД)Стратегията на
Коментари Харесай

Изказване на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Подкрепа за нестабилни и наранени от спорове страни (НЗКД)
Стратегията на МВФ за НЗКД

Изказване на ръководещия шеф на Кристалина Георгиева по време на показване на тактиката

Започнахте [разговора] с войната в Украйна. Нахлуването на Русия е освен опустошително за Украйна — има извънредно тежки последствия за самата Русия, тъй като невижданата война докара до налагането на невиждани наказания. Тя визира близки и далечни страни. Казано доста просто, войната в Украйна значи апетит в Африка. Войната в Украйна значи по-нисък напредък, по-висока инфлация за доста страни, които към момента не са се възстановили изцяло от рецесията, провокирана от Covid. Всички ние признаваме, че неустойчивостта на едно място надвишава географските му лимити — ние сме взаимосвързани.

За нас в МВФ също по този начин е ясно, че макроикономическата непоклатимост, мирът и сигурността вървят ръка за ръка. Много от вас, които вероятно задават въпроса „ А за какво това е значимо за МВФ? “, е добре да си спомнят за конференцията от Бретън Уудс, от която води началото си нашата организация. В тази връзка, позволете ми да изтъквам тогавашния министър на финансите на Съединени американски щати Хенри Моргентау, който на тази конференция, дала началото на институциите от Бретън Уудс, споделя: „ Благоденствието, както и мирът, са неделими. Не можем да си позволим те да бъде разпръснати тук, само че не и на други места, и единствено щастливците да се радват на този мир и благополучие за сметка на другите. “

Именно по тази причина при основаването на МВФ логото ни отразяваше тази концепция. То показва, че мирът е главен дирек на макроикономическата непоклатимост. В печата на МВФ е изобразена маслинова клонка и тази маслинова клонка значи, че мирът и благоденствието вървят ръка за ръка.

Затова ще си разреша да посочи три неща. Първо, виждаме, че неустойчивостта нараства, и това прави тактиката още по-важна за Фонда. Второ, знаем, че през годините са научени уроци за това по какъв начин макроикономическата непоклатимост може да поддържа мира и назад. И трето, събитието, че сме работили посредством тактиката, с цел да определим какво съответно може да направи МВФ в съдействие с други страни.

Позволете ми да се върна към първата точка. Около 2 милиарда души в света живеят в обстановки на спор и неустойчивост. Знаем, че този брой е съвсем двойно по-голям в сравнение с преди 20 години. И въпреки че споровете не са повсеместни, съществува капацитет да се стигне до принуждение заради икономическа неустойчивост. Винаги, когато съществува напън на неустойчивост, той се популяризира отвън границите на засегнатите страни. Осемдесет и четири милиона души по света са разселени, някои от тях вътрешно, само че от ден на ден минават в прилежащи страни, което води до дестабилизация.

Днес към 20 % от членовете на МВФ са страни, наранени от неустойчивост или спорове. Затова не можем да кажем с чиста съвест: „ Ние обслужваме всички наши членове“ “, в случай че не разбираме добре по какъв начин най-добре можем да служим на тези страни. Проблемите, с които се сблъсква светът, свързани с изменението на климата, неравенството, рискът, че светът може да бъде обиден от голям брой рецесии по едно и също време — всичко това прави задачата ни доста по-важна.

Това ме води към втория урок, който научихме през десетилетията, а точно, че съществува връзка сред макроикономическата непоклатимост и неустойчивостта. Тя се демонстрира в по-ниски темпове на напредък, в нестабилна среда, в по-висока накърнимост, допълнително опасности от възходи и спадове в развиването на страните. Последицата от нея е, че страните губят продуктивност, не реализират положителни резултати — нито за личните си нации, нито в районен и международен подтекст. Видяхме това по време на пандемията: когато имунната ви система е слаба, когато сте изумени от вируса, сте изложени на доста по-голям риск. Когато стопанската система ви е слаба, основите ви са слаби и сте наранени от стопански рецесии, последствията са трагични.

И по този начин, третата и последна точка — какво значи това за Фонда? Означава, че ние сме длъжни да работим с страните за създаване на по-здрави основи, които да устоят на разтърсванията. Това изисква, преди всичко, Фондът да работи с подобаващи принадлежности за създаване на институционален потенциал в нестабилните страни. Второ, да дава финансова поддръжка, когато тя е оправдана и можем да забележим позитивните резултати от нея, а мога да ви споделя, че през последните 12 години сме дали финансиране в размер на към 20 милиарда $ по линия на 88 стратегии в нестабилни страни. Не на последно място, това значи Фондът да работи с други страни. Шанс да успеем имаме единствено когато всички ние способстваме своите умения и благоприятни условия в границите на групов отговор — и го вършим непретенциозно, със примирение. Именно към това се стремим с нашата тактика: дефинираме в какво сме положителни и способстваме със силата си в съдействие с сътрудниците и на първо място със самите страни, с цел да можем да реализираме прогрес в преодоляването на неустойчивостта.

[…]

И по този начин, какво е новото? На първо място признанието, че работата в нестабилни, наранени от спорове страни изисква по-задълбочено схващане на всеки обособен случай; че не съществува повсеместен метод, тъй като има разнообразни фактори за неустойчивост и разнообразни основи за построяването на по-голяма резистентност.

[…]

В МВФ сме приели така наречен минимални обществени разноски. Признаваме, че страните би трябвало да защитят основните вложения, които вършат в най-важния източник на резистентност, а точно – хората. Независимо дали приказваме за обучение, за създаване на здравни системи или за мрежи за обществена протекция — приказваме по какъв начин те могат да действат.

Ако не обмислим добре този въпрос, рискуваме да подкопаем устойчивостта на общностите и страните само заради минусите на нашите политически препоръки. Разбрахме нещо просто: решенията на микроравнище имат последствия на макроравнище. Ако не разбираме каналите, по които те се отразяват отрицателно или позитивно на хората, тогава можем да вземем неприятни решения.

Вторият доста значим детайл на новата тактика е, че ние също по този начин разбираме, че би трябвало да засилим наличието в страните, в които ситуацията е най-трудна. […]

И трето, и това е най-важният детайл на нашата тактика — методът сътрудничим с останалите. Фондът е единствено един от многото сътрудници, с които страните разполагат, и в случай че не използваме уменията и разбирането на нашите сътрудници, тактиките ни за ангажиране на страните не биха били задоволително безапелационни. Ако не определим ясно какво можем и какво не можем да създадем, рискуваме Фондът да не бъде допустимо най-ефективен.

[…]

Това, което претърпяваме може да бъде оприличено на извънредно мощно земетресение. То има епицентър — Украйна. И към това бих добавила Русия със глобите. То има вълнообразни последствия за тези, които живеят в къщи, издигнати от кирпич.

Тези вълнообразни въздействия са опустошителни. С други думи, най-тежко наранени са бедните страни и бедните хора. Но земетресението също по този начин води до разбъркване на тектоничните плочи. Така че дано кажа няколко думи по всеки от тези въпроси. Първият е епицентърът на земетресението — колкото по-дълго танковете останат в Украйна, толкоз по-дълго тракторите и комбайните ще бездействат. Тази последица има голямо влияние върху продоволствената сигурност надалеч оттатък границите на Украйна.

Фактът, че сега виждаме две от трендовете, които наблюдавахме, да се развиват в тъкмо противоположната посока, в която желаехме, а точно растежът понижава, а инфлацията се покачва, значи, че ще има политически последствия от стягането на финансовите условия. С други думи това значи, че страните, предприятията и семействата, които са взели заеми по време на пандемията от Коронавирус при доста по-висок лихвен %, в сравнение с нормално биха взели, ще се затруднят в тяхното погашение. Дългът беше проблем за доста страни преди войната, в този момент ще бъде още по-сериозен проблем. През 2015 година по-малко от 30 % от страните с ниски приходи изпитваха дългови усложнения. Сега в затруднено състояние са 60 % от тях и този % евентуално ще продължи да нараства.

Така че ще се сблъскаме с някои съществени проблеми, които ще бъдат изключително сложни за нестабилните страни. Вниманието на света е склонно да се концентрира върху първите страници на вестниците, а не върху тази втората и третата страница, на които се разискват въздействието и последствията.

[…]

Нека кажем няколко думи за третия въпрос — разбъркването на тектоничните плочи. Сърцето ми се къса от това, че още веднъж виждам война в Европа, и това поражда голяма паника, че горещата война може да докара до нова Студена война. Живяла съм от другата страна на Желязната завеса. Знам какво значи да си лишен от свободи и да не можеш да се свържеш с останалия свят. И ние, несъмнено, знаем, че мирният дял, който имахме в края на Студената война и който докара до възстановяване на виталния стандарт на всички места, може би е заплашен. Така че в действителност имаме една задача: да създадем всичко допустимо всички да осъзнаят нашата причинност и да успеем в напъните си да поддържаме световно съдействие в изискванията на това разбъркване на тектоничните плочи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР