Подкрепа за 1165 млади учени е осигурила за три години

...
Подкрепа за 1165 млади учени е осигурила за три години
Коментари Харесай

1165 млади учени с подкрепа по национална програма

Подкрепа за 1165 млади учени е осигурила за три години националната стратегия на Министерството на образованието и науката (МОН) „ Млади учени и постдокторанти “.

Това е близо пет пъти повече от плануваното, излиза наяве от доклада на програмата. С финансиране от 15 млн. лева страната подкрепя развиването на надарени младежи за научноизследователска работа в Българска академия на науките, Селскостопанската академия, Националния институт по метеорология и хидрология и 14 висши учебни заведения.

За интервала 2018-2021 година изявленията в индексирани и реферирани издания с присъединяване на млад академик или постдокторант са 3625 при предстоящи 400. Финансирани са 1023 гранта за постдокторанти при планувани 150, като 45 от тези млади учени работят в структури от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

С съвсем 23% е повишен броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации по отношение на 2016 година

Средствата по националната стратегия бяха отпуснати за заплати на новоназначени млади учени и постдокторанти и за спомагателни месечни хонорари на към този момент назначени млади учени и постдокторанти във включените висши учебни заведения и научни организации.

В резултат на тази поддръжка все по-малко млади учени напущат институтите на Българска академия на науките. От 368 млади учени в Академията 38 са новоназначени. В СУ „ Св. Климент Охридски “ е повишен над 10 пъти броят на назначените млади учени (56) и към 6,5 пъти – на постдокторантите (131) през 2019 година по отношение на 2018 година Броят млади учени и постдокторанти в университета „ Проф. доктор Асен Златаров “ – Бургас, е повишен над два пъти и половина за три години – от 17 на 44 души. Във варненския Технически университет за същия интервал младите учени са станали с 59% повече.

В Медицинския университет в София през последните три години се следи трайна наклонност от ден на ден асистенти да пазят дисертационен труд, с цел да преминат в идната академична служба – основен помощник. Нараства броят на новозавършилите лекари, за които националната стратегия е първа опция за включване в научноизследователската активност на университета като учени и в съответната университетска болница – като лекари.

Средно 37,3% повече са станали младите учени и постдокторанти във варненския Медицински университет с поддръжка по програмата. С 36 на 100 е растежът в Тракийския университет в Стара Загора, с 19% – в Медицинския университет в Пловдив. Данните са към 2021 година по отношение на 2016 година

Поради потвърдения триумф на националната стратегия „ Млади учени и постдокторанти “ тя към този момент има второ издание. „ Млади учени и постдокторанти 2 “ разполага също с 15 млн. лева и обезпечава поддръжка до 2025 година

Целия доклад на националната стратегия „ Млади учени и постдокторанти “ можете да видите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР