Подкрепа срещу яростната атака срещу болница Лозенец от служебния здравен

...
Подкрепа срещу яростната атака срещу болница Лозенец от служебния здравен
Коментари Харесай

Любомир Спасов иска СУ да застане зад гърба му срещу министър Стойчо Кацаров |

Подкрепа против " гневната офанзива " против болница " Лозенец " от служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров са поискали от Софийския университет деканът на Медицинския факултет доцент Дориана Асенова и дългогодишният му декан и отхвърлен от здравния министър изпълнителен шеф на болница " Лозенец " (бивша " Правителствена " ) проф. доктор Любомир Спасов. Това се случва на изключително онлайн съвещание на Академичния съвет на 4 юни - ден след .





На съвещанието проф. Спасов излага отговорите си по всяко обвиняване пред членовете на Академичния съвет и двамата с доцент Асенова упорстват най-старият и влиятелен български университет да застане зад тила им.

Съветът реагира внимателно. Изказванията са в посока на това, че би трябвало да се изчака приключването на инспекциите, че СУ не би трябвало да става страна по случая, че това би навредило на престижа му и може да бъде употребявано за политически цели. В последна сметка съветът решава да не заема позиция, нито да гласоподава препоръчаната от медицинския факултет декларация, която има следното наличие:

" Факултетният съвет на Медицинския факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски " остро се опълчва на отправените обвинявания от служебния министър на опазването на здравето, изказани на днешния брифинг (03.06.2021 г.), касаещи работата на клиничната база на факултета - МБАЛ " Лозенец ". Подобни изказвания и внушения, неподкрепени с публични документи и дефинитивни резултати от инспекции на способени органи, уронват престижа и граденото с години доверие към екипа на болничното заведение, който е в основата на Медицинския факултет на Софийския университет.

Призоваваме академичната общественост на Софийския университет да реагира и да ни поддържа против следващата ориентирана към нас офанзива, рефлектираща и върху образа на целия ни университет. "

Софийският университет не е известявал медиите за съвещанието и разисквания на него въпрос. OFFNews получи записа от собствен източник, чието име ще резервира в загадка .

Публикуваме както записа, по този начин и стенограма от съвещанието.

Извънредно съвещание на Академичния съвет на Софийския университет на 4 юни

Проф. Анастас Герджиков , ректор на Софийския университет: Колеги, мотивът да се съберем са събитията от последните два дни. Вчера министърът на опазването на здравето даде брифинг, на който заяви за няколко нарушавания, съгласно него осъществени от болница „ Лозенец “, с което той стимулира промяната на управлението на болничното заведение. След това болничното заведение излезе със известие, което аз прочетох на техния уебсайт, в което тези обвинявания се отхвърлят напълно. Междувременно разбираме, че членовете на Съвета на шефовете са освободени и на тяхно място са назначени други трима, един от които е определен за шеф, различен един – за ръководител на Борда. В тази обстановка главното, което ни тормози е и това, което виждате на екрана. Колегите от факултетния съвет на Медицинския факултет са написали тези няколко реда, че цялата обосновка на министъра уронва престижа и доверието към болничното заведение, която е наша университетска болница и по този метод визира и Софийския университет.

Това е тематиката, по която реших, че е редно да се съберем изключително.

Най-напред ще дам думата на декана на факултета, доцент Асенова.

Доц. доктор Дорина Асенова , декан на Медицинския факултет: Уважаеми господин ректор, уважаеми декани, уважаеми сътрудници, в течение сте на последните събития и гневната офанзива на служебния министър на опазването на здравето към нашата болница, която се явява в действителност гръбнакът на Медицинския факултет. Вие по-добре знаете от мен, че факултет се основава мъчно. Това е доста труд на преподаватели от предклиниката и клиниката. Доверие също се построява мъчно. Трябваха години, с цел да се сътвори, конструира, създаде такава голяма и значима конструкция. И в този момент, с недоказани изказвания,   се цели уронването престижа както на болничното заведение, по този начин и на факултета, а оттова – и на целия университет .

В нашата конструкция общо работят към 715 индивида. Днеска единствено три часа бяха задоволителни да съберем 362 подписа. Това са подписи от всички звена в болничното заведение – както от преподавателския състав в предклиниките. Това са подписи на хора, които ни поддържат и които единствено днеска са били на работа. Това са подписи, които приказват освен за поддръжката към професор Спасов, към цялата болница, към факултета и към университета. Това са подписи на религия и вяра, че най-сетне правдата би трябвало да спечелва. Свидетели сме на това, че в последните години, при промяната на всяко едно държавно управление, нашата болница – по разбираеми аргументи - е атакувана непрестанно. Смятаме, че е извънредно време това да спре и в България да почнат да се почита професионализмът, а не всевъзможни други връзкарски истории.

Ставам доста прочувствена, по тази причина се обръщам с едно изречение последно с молба към Академичния съвет на Софийския университет да ни поддържа в този сложен за нас миг, защото всички изказвания на служебния министър на опазването на здравето са недоказани и са хвърлени в пространството . Смятам, че в една правова страна правораздаване, съд може да има единствено тогава, когато сте минали през тях, а не това да се разпорежда на медиите.

Проф. Любомир Спасов , някогашен декан, в продължение на два мандата, и отхвърлен от служебния министър Стойчо Кацаров шеф на болница " Лозенец " (бивша Правителствена): " Много къса информация на членовете на Академичния съвет за това по какъв начин седят нещата и действително за какво беше направена тази офанзива от служебния министър.

(...)

Едно от изказванията, което от началото на годината се тиражира, е за това, че болничното заведение е получила непозволено пари, източва Здравната каса и се облагодетелства с фиктивни пациенти . Това не дава отговор на истината и ще кажа обстоятелствата по това изказване на министъра. Както знаете, доскоро доцент Асенова сподели за офанзивите, които са към болничното заведение и това е общо взето от предходната година, когато ние бяхме преструктурирани от болница – държавна конструкция по член 5, в комерсиално сдружение. Това се случи в края на 19-та година.

В началото на 20-та година, откакто бяхме преобразувани, ние пристъпихме, надлежно, към дейностите за образуването на комерсиално сдружение и такова беше вписано в Търговския указател на 10 януари 2020 година По условията на Закона за лечебните заведения комерсиалните сдружения, с цел да действат като лечебни заведения за болнична помощ, би трябвало да получат позволение за активност и ние на 28 януари входирахме искане до министерството за издаване на позволение за активност, като в преходните и заключителни разпореждания на преобразуването беше маркирано, че до издаването на такова позволение болничното заведение действа по остарелия организационен устав.

Правя такова встъпление да разберете казуса, който се е получил при в действителност техническа неточност, която е позволена от болничното заведение .

Цялата предходна година ние сме отчитали в един информативен масив - „ Болнична и доболнична помощ “, защото това се разрешава за лечебните заведения по член 5. Неколкократното искане ние да получим позволение за активност най-сетне беше получено в края на предходната година, на 7 декември 2020 година Пациентите, които ноември месец са били обслужвани в болничното заведение за поликлиника и клиника, т.е. лежащоболни приети в болница, към този момент не са могли да бъдат регистрирани в един информативен масив пред НЗОК и по тази причина от издаването на това позволение пациентите за ноември месец, които се регистрират за декември месец, са регистрирани по същия метод, както цялата година. Това е ставало безпроблемно преди. Но след приемане на това позволение в действителност тези, които са били на профилактични прегледи или са били обслужвани в поликлиниката амбулаторно не могат да бъдат регистрирани, а с цел да не бъдат изгубени, нашата администрация ги е отчела в общия информативен масив и това към този момент се е приело като това, че те са приети в болница или че са лежали в болница „ Лозенец “. Това е станало декември месец, след приемането на разрешението за активност.

Между 16-и и 20 декември ние получаваме средствата от Касата, които ни се поставят за осъществената активност и сред тези средства са и въпросните пациенти, за които ни е заплатено. Края на финансовата 20-та година това не е регистрирано от счетоводството, защото от 20-и някъде хората са били в отпуск за края на годината, в изискванията на пандемията и първия работен ден, 21-ва година, на 4 януари администрацията открива своята неточност и ме осведомят с докладна за тази позволена от нас неточност.

На идващия ден, 5-и, аз назначавам комисия, която да откри какъв брой такива пациенти са регистрирани като облежали в болничното заведение, без да са правили това. На 7 януари аз получих докладната, в която ми бяха посочени 65 пациенти, които са били на профилактични прегледи, само че поради това, че не са могли към този момент да бъдат регистрирани по остарелия ред, са регистрирани като минали лежащоболни приети в болница. На 8-и, забележете, сътрудници, 8 януари аз, в качеството си на шеф на болница „ Лозенец “, пиша писмо до НЗОК посредством Софийската каса и осведомявам, че ние сме позволили техническа неточност. В същия ден, 8-и, аз възвръщам, връщам непринудено, независимо сумата, която сме получили за тези пациенти в границите на 260 хиляди лв.. Комисията продължава да действа и до края на действието на комисията са отишли още към 8 или 9 пациента, които в началото са били засечени. За тях също са били върнати средствата, преди да има инспекция и преди да има каквото и да е мнение от НЗОК.

Казвам ви неслучайно датата – 8 януари, тъй като с това считаме, че завършваме казуса, който е съществувал, сами. В историята на Касата мисля, че няма различен случай, в който болница сама, без инспекция и без външен орган, да е възстановила пари, които е получила непозволено. Проверката, която почва от Касата, почва четири дни, откакто ние сме решили казуса и сме върнали парите. А точно на 11-и. На 8-ми сме решили казуса, на 11-и е инспекцията.

Журналистическо изследване стартира близо един месец по-късно, а точно на 2 февруари е изнесено такова журналистическо изследване. След сигнала от Касата към прокуратурата при нас стартира инспекция от прокуратурата, която приключва със мнение, че изказванията на болница „ Лозенец “ са правилни и няма никакво нарушаване от страна на болничното заведение. Тя сама е възстановила средствата, сумите, които е получила, с което е решила казуса и няма никакво съображение прокуратурата да възбужда правосъдно произвеждане. Това е по първата точка, която министърът изрече безусловно погрешно, тъй като той сподели, че има инспекции, които текат. Тя е завършила и е потвърдила нашата справедливост.

Още няколко инспекции са направени, а точно от Лекарския съюз, от арбитражната комисия на Лекарския съюз, която също в документи е споделила, че болничното заведение няма неточност, сама е възстановила това, което е установила като неточност. Това е и от Лекарския съюз, софийското поделение, Управителният съвет, и от Асоциацията на университетските лечебни заведения, където казусът беше прегледан. С което, с цел да не утежнявам уважаемите сътрудници от Академичния съвет, завършвам тематиката с това изказване. То е потвърдено с инспекция от прокуратурата и обстоятелствата, които ви изложих, са потвърдени от в действителност способен орган.

Втората точка, която министърът сподели, че ние сме трансплантирали непозволено чужденци . В 19-та, 20-та година ние сме направили 13 трансплантации, тази година – близо 20 трансплантации и в действителност сме болничното заведение, която е направила най-вече трансплантации в България, общо взето, за този интервал – към 33 трансплантации. Другите лечебни заведения, които правят това са към 1, 2 трансплантации.

Всички чужденци, които се трансплантират в болница „ Лозенец “ минават през, надлежно, проучване на тяхната документи и дали дават отговор на критериите, които са залегнали в Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези. Тоест дали са роднини до трета съребрена линия. Това се потвърждава с документи, които самите претенденти показват със съответния апостил от съответната страна. Когато те дойдат, те заявяват пред нотариус и, надлежно, пред български нотариус се открива истинността на тези документи. Едва тогава болница „ Лозенец “ пристъпва към ревизиране на тези пациенти и изясняване дали те са подобаващи за трансплантация. Преди самата трансплантация ние уведомяваме за направената инспекция за заявеното пред нотариус събитие за родство и, надлежно, осведомяваме Агенцията по трансплантации, че ние ще правим такава трансплантация, а това е способният орган, който дава позволение за това. Освен това, без значение, че не сме задължени, ние осведомяваме и ДАНС с писмо за всяка от тези двойки, които сме трансплантирали, защото това са чужденци и ние нямаме опция да документираме изказванията за роднинство от тях. Последното, което болничното заведение прави, е юристът, който показва документите на болничното заведение за трансплантация, също нотариално заявява, че са спазени всички условия на Закона за трансплантациите. Така че болничното заведение е направила всички нужни дейности това да бъде направено и, надлежно, да няма никакви правни проблеми или нарушавания на закона. Това е втората точка. Не сме имали инспекция по този проблем, тъй че изказванията на министъра са безусловно безпочвени. Цялата документи е изрядна и всичко е заявено по съответния ред на закона... условията на закона за трансплантациите и това е удостоверено с подписи пред нотариус.

Третото изказване на министъра, че е трансплантиран непозволено върховен държавен чиновник . Казусът там е напълно къс. При рутинните проучвания за подготовка за трансплантация се открива подозрение за онкологично заболяване, което по-късно се потвърждава с ядрено-магнитен резонанс, заздравен с контрастност и, надлежно, този пациент, по Милански критерии, които са международно признати за трансплантация, надлежно, минава на първа позиция като най-спешен в листата на чакащите. Такава трансплантация е осъществена в болничното заведение, само че самото известяван на Агенцията по трансплантации е станало авансово. Така че този пациент е безусловно индикиран и е с безспорната неотложност за трансплантация, т.е. той е първи в листата по тези критерии, които Световната асоциация за трансплантология е приела, Милански критерии за онкологично заболяване, което само се лекува, в случай че се успее да се извърши трансплантация, преди да е стигнало болестта до локалните лимфни възли и, надлежно, да бъде публикувано.

Това са трите изказвания, които министърът сложи в своето изявление и, надали не, като нарушавания на болничното заведение.

Аз това, което моля към членовете на Академичния съвет е, (...) оценяването просто на болничното заведение е най-малкият проблем, само че то, единствено по себе си, допуска, че в действителност дейностите, които загатва министърът, са факт, а те не са потвърдени. (...) Апелът ми е приключването на каквито и да е инспекции... имиджът на болничното заведение би трябвало да бъде непокътнат, а отстраняването подсигурява, че това е осъществено и думите на министъра са правилни.

Затова помолихме да бъде подсилен колективът на болница „ Лозенец “, тъй като представете си в какви условия работим! И главното нещо, което една болница би трябвало да излъчва, е доверие и на своите чиновници, и на студентите и специализантите, които се образоват в нея. Представете си тези студенти какво чуват? „ Ние се образоваме в болничното заведение, която трансплантира незаконно органи или прави продажба и незаконен трафик на органи “ – нещо, което безусловно не дава отговор на истината! Или, че източва Касата и ние учим студентите по какъв начин непозволено да получават средства за неизвършена активност. Така че това е изрично изискване – доверието да бъде възвърнато в болничното заведение и то да не бъде нарушено. Такова репутационно увреждане до момента болничното заведение не е получавала, и то от принципала, който би трябвало да пази болничното заведение.

(...)

Благодаря на сътрудниците и се оправдавам, че ви занимаваме с този проблем, само че той касае факултета. Доверие се построява доста мъчно, с доста години и нашите студенти и преподаватели би трябвало да бъдат уверени в това, което вършат като преподаватели и лечители в болничното заведение, а не да бъдат подложени на подозрение и на лъжливи изказвания ".

Проф. доктор Стоян Шишков , декан на Биологическия факултет: " Моето персонално мнение, че сега Софийският университет, и по-точно неговият Академичен съвет, не би трябвало да вземат отношение към разногласието сред една болница, без значение че е клинична база на нашия медицински факултет , и надлежно, Министерство на здравеопазването. Доколкото написа в писмото, което ни е изпратено – че офанзивата е към Медицинския факултет – не считам, че офанзивата е към Медицинския факултет . Атаката е към една от клиничните бази на университета, защото знаете, че университетът има подписани контракти и с други лечебни заведения. Не считам, че е редно, когато е атакувано управлението на болница „ Лозенец “ от страна на министъра, ние да вземаме някакво отношение. Според мен е редно да се изчака, да се видят инспекциите какво ще покажат, нека покажат това, което професор Спасов обстойно и нашироко изложи, само че когато би трябвало да се гради имидж, той би трябвало и да се пази и това фактически е по този начин. И тъй като имаше много случаи, изнесени в пресата, и по малките екрани, и по други медии, за евентуални нарушавания в болница „ Лозенец “, тогава болничното заведение въобще не се обърна към Академичния съвет да потърси също такава отбрана.

Това ми е едно от основанията, заради които предлагам Академичният съвет единствено да разиска, както е нашата точка, ситуацията с клиничната база на Медицинския факултет, и да не се произнася, и да не взимаме публично отношение към въпроса “.

Чл. кор. проф. Тони Спасов , декан на Факултета по химия и фармация: „ Съгласен съм с изнесеното от доцент Асенова и проф. Спасов в този дух, че съм уверен, че, както управлението на болничното заведение и персонално професор Спасов, и факултетът, могат, би трябвало и ще създадат всичко допустимо и належащо да защитят името на болничното заведение, а оттова – и на университета (...), само че ми се коства, че да излезем в действителна отбрана на реномето на болничното заведение и всичко, обвързвано с нея, ние в действителност би трябвало да изчакаме даване на всички обстоятелства, документи . Единствено тогава бихме могли да бъдем мощни като позиция. Иначе ми се коства, че рискуваме недоумение на нашата позиция, академичната позиция, от публицисти и да навредим на името на университета . Нашата задача е да не злепоставим университета, факултета медицинския – това е главната ни задача. В една по този начин усложнена тактическа обстановка сякаш може да се употребява от избрани политически сили, както и медии, които да злоупотребят с нашия авторитет, с това, което в действителност сме съграждали толкоз години, доста повече от 100. Така че това е моята позиция. Наистина ще излезем накуп като отбрана, само че би трябвало да изчакаме даването на обстоятелства и документи. Не бива на този стадий да взимаме такова директно отношение към тази обстановка.

Проф. Герджиков : Колеги, това, което споделя мнението на факултетния съвет и писмото му до нас, не е да чакат от нас поддръжка в отбрана на управлението, което министърът е решил да смени. Те по-скоро споделят, че желаят поддръжка за това да не се изричат голословни обвинявания и изказвания, неподкрепени с публични документи и резултати от инспекции. Това е по-скоро тематиката.

Проф. Спасов : Точно това е настояването. Преди да има обстоятелства, да не се вършат изказвания, които безусловно голословно (не се схваща - бел. ред.) бяха изказани във вчерашния ден.

Университетска болница „ Лозенец “ е единствената база на факултета по медицина към Софийския университет, защото това е отразено в основаването на факултета и действително неговото действие. Останалите клинични лечебни заведения и бази са избираеми и те се дефинират, с цел да бъдат подписани контракти с тях, година за година или по няколко години, от факултетния съвет, който предлага на Софийския университет. База на факултета по медицина е УБ „ Лозенец “ и това е закрепено в основаването и постановлението за битие на факултета.

А това, което сподели проф. Тони Спасов – безусловно съм склонен с него – ние не желаеме такава отбрана, желаеме просто да бъдат изчакани обстоятелствата и да бъдат изнесени такива, каквито са, т.е. да свършат инспекции, каквито сега няма.

Проф. Шишков: Процедурно би трябвало да решим дали въобще Академичният съвет ще излиза с някакво...

Второ, считам, че фактически би трябвало доста добре да се премисли, тъй като има една доста хубава българска сентенция: „ Гузен негонен бяга “. Когато би трябвало да се правят общоуниверситетски действия, нормално сътрудниците от болница „ Лозенец “ бягат от отговорностите си – това мога да го потвърдя и писмено. (...) Пак обръщам внимание на изявлението на проф. Тони Спасов по отношение на отражението в обществото, в случай че университетският съвет на Софийския университет излезе с каквото и да е мнение.

Проф. Герджиков : Няма причина да го гласуваме или да гласуваме различен текст, или да не гласуваме нищо, без авансово да сме решили какво желаеме да създадем. Общо взето, изявленията и на професор Тони Спасов, и на професор Шишков споделиха това, което той най-после формулира като „ Гузен негонен бяга “. Те се тормозят, че до този миг Софийският университет не е заплетен в абсурда, който тече от през вчерашния ден, без значение кой е прав и кой не е прав, а при положение, че излезе декларация, ние се включваме като страна. Това е тяхното терзание. От друга страна, ние индиректно сме включени посредством това, че сега болничното заведение в действителност е изкарана място за трафик на органи.

(...)

Искаме ли въобще да одобряваме декларация?

Проф. доктор Тинко Тинчев , Факултет по математика и информатика: Ако ние се включим като страна, заставаме в обстановка аналогична на тази, в която застана министърът – да хвърляме внушения без документи . Нека да забележим какви са резултатите от инспекциите, документалната инспекция и тогава да вземем отношение към тези неща. Сега ние просто можем да кажем: „ Да, нашите сътрудници, ние им имаме вяра “. Така е. Ние в действителност им имаме вяра, само че да не започваме да действаме така както министъра работи. Няма да се отличаваме по нищо.

Доц. Асенова: Това, което ние желаеме, е не да ни браните със щитове и мечове. Просто да ни подкрепите, до момента в който още не са свършили инспекциите. Да не ни плюят по този начин безобразно по медиите, тъй като това уронва престижа и доверието както в болничното заведение, по този начин и във факултета.

Сега тече кандидатстудентска акция. Ние не желаеме да ни защитавате от нещо, което се допуска, че сме направили или не сме направили. Искаме да имаме успокоение досега, до който се правят инспекциите. Разбирате ли?

Лидия Даскалова , студентка: " Ситуацията е доста деликатна и най-малко по скромни наблюдения ми се коства, че Академичният съвет е малко обезпокоен от това каква позиция да заемем . Не желая да излиза по този начин, че в случай че сега преценим да не заемаме позиция, това да значи, че представителите на Академичния съвет не поддържат нито Медицинския факултет, нито неговото управление, нито, в тази ситуация, болница „ Лозенец “ като университетска база. Предполагам някои от сътрудниците – и студенти, и представители в Академичния съвет – просто са обезпокоени от това, че не е ясно сега какво се случва с тази инспекция, кое е правилно и кое – не. Поне доколкото аз съумях да проследя случая, офанзивата не е единствено против болница „ Лозенец “ . Съвсем неотдавна имаше един проблем с „ Александровска “ болница, която няма нищо общо със Софийския университет, по отношение на това, че тя е в задължения. Също по този начин, доколкото съумях да видя, и през месец февруари също е имало някакъв проблем с болница „ Лозенец “. В този смисъл, сега може би, в случай че ние излезем с някакво мнение, не знам дали няма да се употребява за политически цели , или да бъдем причислени към едно или друго политическо блъскане.

Нямам подозрения за това, което професор Спасов сподели. Разбирам позицията и на двете страни, само че в случай че мога да направя едно процедурно предложение – сега по-скоро да гласуваме дали Академичен съвет излиза или поддържа позицията , и към този момент всъщност да гласуваме дали да е този текст, който Вие написахте (по-рано проф. Герджиков е предложил редакция на текста, препоръчан първо от медицинския факултет. Написаното от него е в чат и текстът не може да се прочете от видеозаписа - бел. ред.), или текстът, който ни беше възложен авансово на имейла. Тоест по-скоро да решим ще има ли реакция от страна на Апелативен съд ".

След това изявление членовете на Академичния съвет гласоподават дали Съветът да излезе със мнение, декларация или поддръжка във връзка със случая. С " да " гласоподават 6-има негови членове, 6-има са срещу, с " въздържал се " гласоподават 20 души. Предложението не е признато. Думата взема ректорът Герджиков и споделя " Това прави ненужно разискване на текста ".

Проф. Спасов : Всъщност задачата беше освен да подкрепите факултета, само че и да разберете от факултета обстоятелствата такива, каквито са. Те бяха изложени от мен при започване на моето изявление. Така че това реализира срещата, която през днешния ден инициирахме, а точно да са спокойни членовете на Академичния съвет, а и цялата общественост на Алма Матер, че това, което споделяме, е безусловно подкрепено с обстоятелства и в действителност нашето предпочитание е до момента в който не завършат каквито и да е инспекции да няма изявления от страна на министър или други длъжностни лица. Това е нашето предпочитание, защото те са изказвания, които не са потвърдени с обстоятелства.

С това онлайн съвещанието завършва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР