Подизпълнителите често не получават парите които им се дължат, и

...
Подизпълнителите често не получават парите които им се дължат, и
Коментари Харесай

Виолета Комитова: Подизпълнителите често не получават парите които им се дължат, и просто пият по една студена вода

„ Подизпълнителите постоянно не получават парите които им се дължат, и просто пият по една студена вода. Срокът, за който страната подписва контракти с поддържащите пътища компании, би трябвало да бъде една, а не четири години, както е сега. Въпросните компании имат обезпечени заплащания от по 1 милиарда лева годишно, което съставлява тотално деформиране на пазарната стопанска система. “ Това сподели някогашният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова.

Подизпълнителите постоянно не получават парите

Тя изясни, че през 2021 година, до момента в който е оглавявала Министерство на регионалното развитие, е спряла договори, подписани за по пет години. След към 24 месеца последвало преразглеждане на практиката от няколко разнообразни министъра, срокът на договорите е понижен до четири години.

„ Това са договори за поддръжка на пътищата, не за ново строителство. Фирмите би трябвало да поправят разрушени настилка или мантинели, да стопанисва пътните знаци и маркировка и да подрязва шубраци, които пречат на придвижването ”, изясни тя.

Тя акцентира, че печелещите публични поръчки за поддръжка на пътища обаче не извършват всички тези отговорности, а наема подизпълнители.

„ Шепа компании печели въпросните публични поръчки, само че подизпълнителите постоянно не получават парите които им се дължат, и просто пият по една студена вода ”, сподели още Комитова.

Според нея контролът на строителството и поддръжката на пътища е занижен.

„ Даваме доста пари и получаваме ниско качество ”, разяснява някогашният министър.

Експертът по пътна сигурност Диана Русинова унищожи премиера Николай Денков поради неприятните пътища, окаяната инфраструктура и безхаберието, напомня SafeNews. Поводът още веднъж е работата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ или по-скоро неналичието на такава.

ЕЦТП се обръща към Николай Денков с запитване: Има ли мощ на тази земя, която може да накара АПИ да си свърши работата?

Поддръжката на пътища и влошеното положение на републиканската пътна мрежа все по-ясно демонстрират неспособността на министерството на районното развиване и на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да съблюдават условията произлизащи от Закона за пътищата.

Източник: NOVA NEWS

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР