Подхождайте с разум в планината, тя винаги излиза по-голяма от

...
Подхождайте с разум в планината, тя винаги излиза по-голяма от
Коментари Харесай

Шефът на ПСС: И хеликоптер нямаше да открие изчезналите на връх Ботев

Подхождайте с разсъдък в планината, тя постоянно излиза по-голяма от нас. Това сподели в изявление за "Монитор " шефът на ПСС към БЧК.

- Г-н Нешев, какви са изводите от акцията на връх Ботев? Какви проблеми откри тя на дневен ред за вас като спасители?
- Изводите са, че макар всички разбори от сходни произшествия през годините, те се подписват на база на едни и същи неточности. Едното е поради подценяване на изискванията в планината, а другото - надценяване на личните благоприятни условия. Последният случай от връх Ботев може да бъде присъединен към тях.

- Как си обяснявате, че от ден на ден хора не престават да се качват в планината макар прогнозите за утежняване на времето?
- Честно казано, към момента не мога да си обясня сходно държание. Въпреки всички предизвестия, в това число и на уеб страницата ни. Може би се дължи на дребното опит и това не е подсказало на хората, че нещата може доста съществено да се трансформират. Точно този регион -Централен Балкан, в действителност е едно от най-сериозните места у нас. Така че най-вероятно не са осъзнали какво може да последва, в случай че подценят ситуацията.

- Чуха се разнообразни отзиви. Все отново може ли да кажете дали двамата мъже са били добре екипирани и дали са били в действителност с маратонки?
- Със сигурност знаем, че оборудването не е била подобаваща за този терен и маршрута, който са подхванали.

- Условията бяха извънредно тежки, с доста сняг. Има ли в действителност възможност да сте минали около тях и да не сте ги забелязали?
- Възможно е, тъй като когато са се изгубили, вятърът се усили доста и в това време имаше интензивен снеговалеж. Така че най-вероятно са затрупани от снега някъде и ние не можем да ги забележим. Това е нашето пояснение. Целият регион е обходен и то по няколко пъти тук-там, тъй че най-вероятно става дума за това.

- Това ли е най-тежката ви акция за последните месеци?
- Не бих споделил. Всяка акция е доста друга сама по себе си и има своите проблеми. Това е една от най-мащабните като цяло. За страдание по този начин се случва, че от време на време планината взема жертви.

- Доброволци внесоха петиция, с която сложиха въпроса за потребността от въздушни коли за спешна помощ. Ако имаше хеликоптер, можеше ли тази акция да бъде сполучлива и бащата и синът да бъдат открити?
- В съответния случай не.

- Именно съгласно доброволците е можело да бъдат избавени, в случай че е имало разполагаем хеликоптер. Те показаха такова мнение.
- Няма хеликоптер даже в света, който да лети при вятър над 20 м/с с пориви до 40 м/с. Освен всичко друго, в деня на изгубването имаше гъста мъгла. Евентуално с термокамера би се видяло нещо, само че в случай че вятърът беше по-слаб и в случай че имаше опция хеликоптер да лети. При тези условия нищо не може да се направи, няма хеликоптер, който да лети в такова време.

Още един непряк факт е, че на процедура двамата, които издирвахме, са знаели, че са се изгубили още в 16 часа, само че нямаме позвъняване от тях. Никой не ни потърси, с цел да ни каже, че бедства. Научихме едвам на идващия ден.

- А имали ли са въобще телефони?
- Да, имали са. Но не са подали сигнал. Имало е връзка до 18-19 часа.

- И сте безапелационен, че даже хеликоптер не би оказал помощ в тази обстановка?
- Не, при този вятър и тази мъгла няма хеликоптер, който да свърши тази работа.

- Има ли въпреки всичко потребност от хеликоптери?
- Категорично има потребност от хеликоптери. Но тук би трябвало да направя няколко разяснения. Хеликоптерното избавяне в света се дели на два типа. Първото е въздушна кола за спешна помощ и другото е търсене и избавяне. Вторият вид акции биха могли да се правят от хеликоптери, с които разполага армията. Докато въздушните коли за спешна помощ са оборудвани по различен метод - тъкмо като кола за спешна помощ.

Имат приложение и в планински условия, само че би трябвало да имат и в допълнение съоръжение, с цел да свършат работа от въздуха, без да кацат. Категорично такава система би трябвало да се създаде у нас, да се сплоти ресурсът на страната с всичката допустима техника и в другите случаи да се употребява подобаващата.

- От какъв брой въздушни коли за спешна помощ имаме потребност, може ли въобще да се каже брой?
- Методът, по който може да се пресметна броят на базите, от които да лети хеликоптер за избавителни задачи, е правилото за златния час в медицината. Ако изходим, че в границите на златния час би трябвало да се доближи, да се вземе и транспортира до лечебно заведение потърпевш човек, това значи, че страната би трябвало да се раздели на пет зони.

Така че стават пет хеликоптера, само че най-хубавият вид е да са шест, в случай че има аварирал. Поне един или два от хеликоптерите е належащо да са оборудвани и за планински условия.

- А какъв брой средства са нужни?
- Един хеликоптер вид въздушна кола за спешна помощ коства към 5 млн. евро, което значи, че са нужни към 30 млн. евро. Сравнете ги с други разноски, не става дума чак за толкоз доста пари. В международен мащаб хеликоптерното избавяне е измислено с концепцията да се спасят колкото е допустимо повече човешки животи.

Доказано е, че посредством въздушно избавяне смъртните случаи понижават с 25-30%. Веднага следва въпросът какъв брой коства един човешки живот. И от там насетне можем да вършим някакви сметки.

- Много доброволци се включиха в акцията на връх Ботев. Все още обаче нямаме признат закон, това спънка ли е?
- Законът за доброволчеството към момента не е признат, само че не съм уверен, че нашата активност попада в него. ПСС се състои от над 500 доброволци. Нашата работа е оперативна и спасяваме човешки живот. Не знам кой различен доброволчески труд може да се съпостави с този. Дейността ни е доста друга, като по никакъв метод не желая да омаловажа другите доброволци.

- Вие персонално сюрпризиран ли сте, че толкоз хора взеха присъединяване в издирването на Атанас и Андриан?
- Не, в противен случай. Очаквах го. Всяка една акция на ПСС в действителност се организира от доброволци. Така че не съм сюрпризиран. Затова желая да благодаря на всички, които помогнаха доста. От Министерство на вътрешните работи, министерство на защитата, доброволци от Стара Загора, частни лица, които ни помогнаха с дронове. Много са хората.

- Накрая да ви помоля да коментирате и акцията с израелския екскурзиант. Какъв беше казусът там?
- Тя беше лека. Тук имаше предварителна информация и беше въпрос на време индивидът да бъде открит. Сложните акции са като тези в Стара планина. Когато започнахме, нямахме никаква информация, с изключение на, че става дума за региона на Ботев връх. Само това. След това се наложи да събираме данни по неведоми пътища, с цел да достигнем до очевидци, които да опишат какво се е случило.

- Какво тогава ще посъветвате хората?
- Да подхождат постоянно с разсъдък в планината. Да я почитат, тъй като постоянно излиза по-голяма от нас. Винаги. Всяка една неточност и подценяване може да докара до случай.

ВИЗИТКА:
Роден е на 18 май 1964 година
Над 20 години работи в Планинската избавителна работа на БЧК
Началник на Учебния център на Планинската избавителна работа при БЧК
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР