Подходът на САЩ за „възпиране“ към Иран не се е променил, казва Блинкен

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че политиката на Съединените щати за възпиране срещу Иран не се е променила въпреки знаците на задаващата се размяна на затворници между двете страни.

Блинкен каза пред репортери във вторник, че решението на Иран да премести петима задържани американци от затвора в домашен арест миналата седмица е „положителна стъпка“, но той добави, че „те все още не са у дома“, което предполага, че сделката не е финализирана .

„Няма да се успокоим, докато нашите съграждани не се върнат в Съединените щати, събрани със семействата си“, каза той.

Няколко новинарски издания съобщиха миналата седмица, че Вашингтон и Техеран работят по сделка за освобождаване на американските граждани в замяна на освобождаването на няколко иранци, затворени в САЩ. Предварителното споразумение също ще позволи на Техеран да получи достъп до 6 милиарда долара замразени средства, които да използва за хуманитарни цели.

Във вторник Блинкен каза, че всяко споразумение ще има за цел единствено освобождаването на гражданите на САЩ. „Нищо в цялостния ни подход към Иран не се е променило. Продължаваме да следваме стратегия на възпиране, натиск и дипломация“, каза той.


Той добави, че САЩ остават „отдадени“, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие. Той също така нападна иранското правителство за нарушения на правата на човека и това, което нарече „дестабилизиращи действия в региона и финансиране на тероризма“.

„Това развитие — т.е. преместването на нашите задържани от затвора в домашен арест — не е свързано с никой друг аспект на нашата политика в Иран. Става въпрос просто за нашите хора“, каза той.

Двете страни изпитват повишено напрежение от 2018 г., когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отмени многостранна сделка, според която Техеран намали ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите срещу икономиката му.

Президентът Джо Байдън встъпи в длъжност в началото на 2021 г. с обещание да съживи ядреното споразумение с Иран, официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA).

Но тъй като няколко кръга непреки преговори не успяха да възстановят пакта, Вашингтон продължи да налага своя режим на санкции срещу Техеран и натрупа още наказания.

Публично обявените преговори за JCPOA в крайна сметка бяха спрени и опитите за тяхното възстановяване бяха усложнени от репресиите срещу антиправителствените протестиращи в Иран и обвиненията, че Техеран предоставя на Москва дронове за използване в Украйна.


Иран, който отрече да търси ядрено оръжие, ескалира ядрената си програма, след като JCPOA се разпадна.

Във вторник Блинкен каза, че не може да потвърди скорошен доклад на Wall Street Journal, че Иран значително е забавил обогатяването на уран, като подчерта, че няма споразумение по ядреното досие.

„Разбира се, ние бихме приветствали всякакви стъпки, които Иран предприема, за действително намаляване на нарастващата ядрена заплаха, която възниква, след като Съединените щати излязоха от ядреното споразумение с Иран“, каза той.

Американският дипломат отбеляза, че администрацията на Байдън е засилила военното си присъствие в Персийския залив, за да „отчита иранците, които се опитват да се намесват в корабоплаването“ в стратегическите води на региона.

Вашингтон обвини иранските сили, че са прихванали и заловили няколко международни кораба в Персийския залив през последните месеци. Самите САЩ също заловиха ирански петролен танкер през април като част от кампанията си за прилагане на санкции.

„Има дълъг списък от неща, с които се занимава Иран, и дълъг списък от действия, които продължаваме да предприемаме, за да се противопоставим на това, което Иран прави“, каза Блинкен пред репортери във вторник.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР