Подготвят нов формат на външното оценяване след 7-ми клас от

...
Подготвят нов формат на външното оценяване след 7-ми клас от
Коментари Харесай

Нов формат ще има националното външно оценяване след 7-ми клас от следващата

Подготвят нов формат на външното оценяване след 7-ми клас от следващата година Нов формат ще има националното външно оценяване след 7-ми клас от идната образователна година. Вече ще се ревизират резултатите от образованието освен в 7-ми, само че и в 5-ти и 6-ти клас. Все още не е конкретизиран съответният правилник, само че той ще е явен преди началото на образователната година, дадоха обещание от Министерството на образованието и науката (МОН).
 
В изпита по литература да се включват единствено изучаваните творби от българската литература. Около това са се обединили подготвящите идните промени във външното оценяване след 7-ми клас, съобщи Красимира Александрова, специалист по български език в просветното ведомство.
 

" В 7-ми клас напълно българска литература, както и до момента, само че в 5-ти и 6-ти клас има обособени български създатели с техни творби, които също ще бъдат обект на основаване на задания върху техните текстове ", изясни тя.
 
Обсъждат се и промени във връзка със задачата, в която се изисква коментар в границите на няколко фрази на избрани внушения от съответен фрагмент от текст. " Тази задача да бъде редувана в годините със задача за основаване на характерност на воин от изучаван книжовен текст. Нещо, върху което се образоват учениците, още от 6-ти клас ", означи още Александрова.-->
 

Експертът разгласи още, че се оферират и промени във втория модул, свързани с преразказа на неизучаван текст . " Освен преразказ с дидактическа задача на неизучаван текст да се редува в годините със компактен преразказ на неизучаван живописен текст ", посочи тя.
 
От идната образователна година инспекцията и оценяването на тестванията от националното външно оценяване след 7-ми клас ще стават електронно и отдалечено, както е при държавния зрелостен изпит.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР