Подготвяме се да придобием, чрез публичната продан, обекта. Извършва се

...
Подготвяме се да придобием, чрез публичната продан, обекта. Извършва се
Коментари Харесай

Трима международни оценители дават оценка на къщата-музей на Яворов

Подготвяме се да придобием, посредством обществената обмен, обекта. Извършва се сега проучване за тежести. Ние сме задължени да пазим интереса на данъкоплатеца, т.е. няма по какъв начин на сляпо да купим какъвто и да е парцел. Това сподели пред БГНЕС зам.-кметът на София Тодор Чобанов в отговор на въпрос за къщата-музей на Яворов.

„ Извършва се проучване за тежести и се прави нова оценка. Поискахме от трима интернационалните оценители оценка на парцела като стойност, с цел да бъдем сигурни, че това, което вършим дава отговор на публичния интерес ”, уточни Чобанов. Зам.-кметът на София сподели, че по никакъв метод това не понижава тяхното предпочитание да добият този обект и дружно с литературния музей да го поддържат в добра форма. „ Надявам се всичко да мине добре и да го получим, чакаме поддръжка от страната за самото закупуване ”, съобщи той.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова или общината, или страната би трябвало да придобие къщата, в която поетът и бунтовник Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си и която бе оповестена за продажба от частен правосъден реализатор.

Обявата за търга за къщата на Яворов бе оповестена на 11 октомври 2018 година, а парцелът, който се намира на ул. „ Г. С. Раковски “ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лв.. От обявата стана ясно, че търгът би трябвало да завърши на 16 ноември т.г. Къщата на Яворов в София действа като музей от 1963 година и в нея се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, както и персоналната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до съдбовната вечер, в която тя лишава живота си, а той ослепява в опит да се простреля. Въпреки че е монумент на културата, сега къщата е частна благосъстоятелност.

Един от най-големите български поети на XX век умира на 29 октомври 1914 година и през днешния ден означаваме 104 години от гибелта на Яворов. Националният книжовен музей провежда панихида на гроба на Пейо К. Яворов в Централен гробищен парк – София.

Яворов е освен огромен български поети, той е международен стихотворец, сподели Атанас Капралов, който е шеф на Националния книжовен музей. Той акцентира, че ние българите, имаме в действителност огромни създатели, с които можем да бъдем горди и най-малкото, което можем да създадем е да пазим тяхната памет. „ Защото ние не пазим паметта единствено на един огромен български стихотворец и бунтовник по този метод, ние просто пазим паметта на България по този метод за днешните и за идните генерации ”, съобщи той.

Яворов е заровен в Централните софийски гробища до обичаната си Лора Каравелова. Благодарение на Инициативния комитет за възобновяване на гроба на Лора Каравелова и със взаимните старания на Националния книжовен музей, Столична община и Оперативна програма „ Гробищни паркове ”, изчезналият от дълги години надгробен кръст бе заимствуван по фотография и подложен на мястото му. Пред паметта на Пейо Яворов се поклониха представители на Националния книжовен музей, Столична община, Община Чирпан, къща музей „ Пейо Яворов ” – Чирпан, представители на Съюза на българските писатели и на Сдружение на български писатели. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР