"Подготвяме от около 6 месеца проекта си за промени в

...
"Подготвяме от около 6 месеца проекта си за промени в
Коментари Харесай

Патриотите сърдити на ГЕРБ заради закона за вероизповеданията

"Подготвяме от към 6 месеца плана си за промени в Закона за вероизповеданията. Дори на последния КСНС декларирахме, че сме подготвени с него и започваме консултациите. Наложи се обаче да го внесем в Народно събрание, преди да сме получили мненията на вероизповеданията, тъй като парламентарната процедура е такава, че законопроектът се разпределя на комисии и, в случай че не го бяхме внесли, двата законопроекта (внесеният от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и този от ОП) щяха да вървят на обособени писти. Идеята е, когато се трансформира толкоз сериозен закон, да се трансформира допустимо най-рядко ".

Това сподели пред БНР депутатът от Обединените патриоти и заместник-председател на парламентарната им група Искрен Веселинов. Той посочи и главните разлики сред двата законопроекта.

„ В плана на Движение за права и свободи, аз съм осведомен с него от края на предходната година, главната цел е да реши финансирането на вероизповеданията, т.е. страната да подсигурява, че ще финансира вероизповеданията. Особено вопиюща потребност от това има мюсюлманското изповедание. Нещо повече, там има текстове, които съответно вземат решение целевите проблеми на мюсюлманското изповедание и най-много по регистрацията на управлението му. Като цяло обаче този законопроект задава привилегиите, само че не задава отговорностите на вероизповеданията по ред тематики, свързани главно с националната сигурност. Нашият законопроект е сложен и обгръща както правата, по този начин и отговорностите – вероизповеданията са длъжни да наблюдават за процеса на радикализация, да прекратят пълномощия на свои духовници или проповедници, които да бъдат уличени в такива дейности, не би трябвало да популяризират радикална религиозна литература. Има и наказания при несъблюдение – нещо, което до момента го нямаше, в това число прекъсване на издателската активност, затваряне на храмове…

Задължаваме вероизповеданията да дават лист на своите храмове и места, където се правят обреди и проповеди и се излъчват по-добре или надлежно проповеди забраняваме това се прави в места, които не са предопределени за това “, сподели той.
Законът би упражнявал надзор и върху активността на християнските секти, разяснява Веселинов. Предвижда се и нов ред за регистрацията на вероизповеданията. Те ще би трябвало да изискат мнение от Дирекцията по вероизповеданията по отношение на догматиката си. Според Веселинов, препоръчаният от Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия вид би легитимирал опцията Ислямския институт в София да дава дипломи за просветителна степен „ Магистър “ и „ Бакалавър “. Депутатът сигнализира, че Ердоган е употребявал ислямските ВУЗ-ове, с цел да изпълни администрацията, армията и полицията с „ правилни на него радикални детайли “.

Според Веселинов, изявлението на Каракачанов, че в Народното събрание „ скърца нещо “ се отнася тъкмо към този случай: „ Правим съвещания всяка седмица с сътрудниците от парламентарната група на ГЕРБ, а те са решили да не споделят тези свои планове, примерно, да внесат този законопроект. В това отношение явно има сбъркана връзка.
За първи път, това е по толкоз фрапантен метод. Мисля, че пояснение би трябвало да ни дават сътрудниците от ГЕРБ на идващия Коалиционен съвет, за което ще настояваме, несъмнено! “.
Посещението на Волен Сидеров и Явор Нотев в Крим не е било в публично качество, безапелационен е Веселинов.

Всеки законопроект на „ Обединените патриоти “ се разисква в парламентарна група. Невинаги всички са съгласни със законопроекта, само че с цел да бъде импортиран той в Народно заседание, постоянно би трябвало да се събере несъмнено болшинство в парламентарната група, безапелационен е Веселинов. Той е съперник на предлагането за либерализиране на режима на тютюнопушене, само че планът е събрал нужните гласове в групата. Вътрешна македонска революционна организация си резервира правото да гласоподава срещу.

Депутатът дефинира „ Обединени патриоти “ като „ единствената идейна коалиция, която е влизала в Народното събрание “ и посочи, че партиите в нея нямат никакво разграничение по тематиките свързани със отбраната на националния интерес, националната сигурност, просветителната система и други Всяка от партиите има обаче и свои акценти в работата си:

„ Това е един естествен партньорски развой. Понякога си покачваме звук, от време на време не се разбираме за някои неща, само че това е рискът на живата коалиция. Ако беше въпрос единствено да поделим постовете и всички да сме удовлетворени, мисля, че нямаше да има никакъв звук в системата и нямаше да има същински спор в обединението “.

Сидеров е бил измамен, че срещите на вицепремиерите с водача на Българска социалистическа партия са били в качеството на ръководители на партии, а не в качеството им на представители на изпълнителната власт, които търсят поддръжка за избрани решение, безапелационен е Веселинов. Обединените патриоти още не са разискали по какъв начин ще гласоподават по предлагането планът за АЕЦ „ Белене “ да бъде размразен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР