Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, който ще

...
Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, който ще
Коментари Харесай

МОН проверява кои училища се справят добре и кои не

Подготвя се нов стандарт за качеството на образованието, който ще даде оценка кои учебни заведения се оправят добре и кои не. Това заяви пред Българска национална телевизия министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Новата визия за качеството на образованието в българското учебно заведение е обвързвано освен с образуваните умения и компетентности, а с тяхното благоденствие и развиване на мощни страни и персона.

През идващите месеци ще се създаде стандарт за качество, който на процедура ще даде опция, както за самокритика на обособените просветителни институции - до каква степен са повишили резултатите, по този начин и външен взор върху всяка просветителна институция за това по какъв начин съумява да се оправя. Тогава ще стане ясно кои учебни заведения се оправят и кои не, изясни Цоков.

По думите му МОН поставя старания и към възстановяване качеството на работа на учителите.

Той напомни за новия групов контракт, с който заплатите на учителите се усилиха с 8.4% от 2024 година Началната заплата на преподавател е 1853 лева, старши преподавател получава 1911 лева, а за шефовете възнаграждението е 2250 лева

Учителската специалност става все по-привлекателна, счита просветителният министър. Това е нарастване, което е обвързвано с нарастване на бюджета за 2024 година в порядъка на 280-290 млн. лева, което демонстрира, че развиването на образованието е доста значима политика освен на държавното управление, само че и в Народното събрание, акцентира Цоков.

Що се отнася до терзанията на шефове на учебни заведения с паралелки в област изкуства, Цоков разяснява:

" Указанието ни е обвързвано с това по какъв начин се развива пазарът на труда и съотношението в другите специалности. Няма да има редуциране на паралелки, а ще работим с тях по какъв начин да се усъвършенства качеството на обучение на техните възпитаници ", сподели още министърът.

Припомняме, че от Министерство на образованието оповестиха, че стартира работа работна група, която да изготви визия и насоки за цифровизация на образованието и потреблението на нови технологии в образователния развой. 40 специалисти, в това число представители на неправителствения бранш, наставнически организации, софтуерния бизнес, синдикати и академични преподавалите, образуват работната група, която още на първото си съвещание декларира упоритостта си и се зае с тематиката за потреблението на изкуствен интелект както в учебното, по този начин и във висшето обучение и в науката и научните проучвания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР