Подготвили сме се за всички негативни варианти, за обменния курс,

...
Подготвили сме се за всички негативни варианти, за обменния курс,
Коментари Харесай

САЩ удвоява митата за стоманата и алуминия от Турция

" Подготвили сме се за всички отрицателни разновидности, за обменния курс, лихвите, заканите и тези, които в този момент предостатъчно потриват ръце, нищо няма да реализират ", съобщи турският президент Реджеп Ердоган

Още по тематиката
Турската лира е в състояние на свободно рухване

Днес валутата поевтиня с 13%, ЕЦБ счита, че европейски банки са изложени на риск
10 авг 2018
Турската лира поевтиня с близо 3%, до момента в който страната договаря със Съединени американски щати

Тя доближи рекордно ниско равнище в историята си от 5.43 лири за $
9 авг 2018
Съединени американски щати заплашват да преразгледат безмитния импорт на турски артикули

Лирата се срина до ново най-ниско равнище по отношение на $
7 авг 2018
Турция подвига цените на газа и тока поради високата инфлация
1 авг 2018 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп позволи повишението на митата върху вноса от Турция, като те са изключително тежки за стомана и алуминий. Решението идва в прекомерно сериозен миг за турската стопанска система, тъй като локалната валута претърпява най-тежката рецесия от години и единствено през днешния ден се обезцени с 13%. Капиталовите пазари реагираха на новината с нова вълна на обезценяване на лирата и малко след 16:00 часа българско време тя се търгува за близо 6.30 лири за $.

Досега Турция беше една от 120-те страни, които вземат участие в GSP (Обща система за преференции), най-старата и най-обширна стратегия за търговски преференции в Съединени американски щати. Целта ѝ е да предизвиква икономическото развиване в dyrжавите посредством унищожаване на митата върху хиляди артикули.

На фона на спешната обстановка турският президент Реджеп Ердоган за следващ път прикани турците да извърнат " златото и доларите под дющеците в лири, тъй като това е най-хубавият метод да отвърнем " (виж карето).

Точен миг

Съобщението в профила в Twitter на Тръмп беше публикувано тъкмо до момента в който финансовият министър на Турция показва проект за нов стопански модел на страната.

Отношенията сред Анкара и Вашингтон охладняха и оповестяването на наказателните търговски ограничения идва часове откакто от американската столица се прибра турска делегация с представители на три министерства. Нямаше никакви публични изказвания за резултатите от диалозите във Вашингтон, само че решението на Тръмп удостоверява, че задачата е завършила съвсем пагубно за турците.

" Току-що позволих удвояване на митата върху стомана и алуминий от Турция, до момента в който тяхната валута, турската лира, бързо се срутва по отношение на нашия доста мощен Долар! Алуминият към този момент ще е с 20%, а стоманата - с 50%. Отношенията ни с Турция сега не са положителни! ", написа президентът.

Какво подхваща Турция

В изискванията на валутна рецесия Турция разгласи, че ще одобри нов стопански метод при президентската система на ръководство. Той ще бъде резистентен и ще се базира на " стратегически метод на мислене ", съобщи в петък турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, представен от Reuters.

Албайрак, шурей на президента Реджеп Тайип Ердоган, свика конференция, на която показа бъдещата си икономическа политика. По думите му новият стопански метод ще бъде съдбоносен и ориентиран към смяна. Той посочи, че Турция би трябвало да промени избрани неща, с цел да се придвижи към равнище на високи приходи в стопанската система. Ключов принцип ще е възобновяване на бюджетния баланс и подобряването на неговото качество.

Според Албайрак до 2019 година Турция ще е приключила първата фаза на икономическото ребалансиране. Втората фаза на новия метод в стопанската система ще е ориентирана към устойчивия и здрав напредък, а третата – към по-справедливо систематизиране на средства.

Целта на новия пакет е да обезпечи стопански напредък от 3-4% през 2019 година и да намали равнището на инфлацията до едноцифрена стойност, заяви през вчерашния ден финансовото министерство. То ще продължи да подхваща дейности за понижаване на бюджетния недостиг до към 1.5% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Ефектите върху европейските банки

Централната банка на Турция още не е реагирала на тежката обстановка, въпреки за малко сривът на лирата да доближи 14.6%, което е най-бързото еднодневно обезценяване от началото на 2001 година От събитията страда и европейският банков бранш и изключително банките, които са отпускали заеми на турски клиенти. Според Reuters става дума за експозиция в границите на малко над 100 милиарда евро, което при поддържаните от европейските банки активи за към 22 трлн. евро не би трябвало да е сериозен проблем за цялата система.

Турските държавни дългови облигации в долари, както и излъчванията на частни турски банки в твърда валута следват рецесията на валутните пазари. Застраховките против прекъсване на заплащането на отговорности от турската страна нарастнаха до най-високото равнище от март 2009 година насам. Тези суапове надвишиха за миг равнищата, на които беше Гърция, три пъти спасявана от интернационалните помощни пакети през последните 10 години, показва Reuters. Ердоган отново прикани турците да обръщат доларите и златото в лири

На фона на спешната обстановка турският президент Реджеп Ердоган за следващ път прикани известния си апел към турците да извърнат " златото и доларите под дющеците в лири, тъй като това е най-хубавият метод да отвърнем ".

" Няма да изгубим тази икономическа война. Ще работим доста и ще опитаме да създадем страната си още по-модерна във всичките ѝ 81 провинции, в случай че е рекъл Господ. Само да знаете, че през днешния ден сме по-добре от през вчерашния ден и на следващия ден ще сме по-добре от през днешния ден. Не се тормозете. "

Това е първата реакция на президента Реджеп Тайип Ердоган във връзка рецесията, която претърпява националната валута през последните часове.

Позицията му не изненада никого, тъй като президентът, получил след референдума и изключителните избори извънредно необятни пълномощия да ръководи – в това число паричната политика на страната, – постоянно е казвал, че протичащото се е скрит план на задгранични спекуланти против Турция. " Подготвили сме се за всички отрицателни разновидности, за обменния курс, лихвите, заканите и тези, които в този момент предостатъчно потриват ръце, нищо няма да реализират ", добави Ердоган.

Той дефинира валутната рецесия като " национална борба " против икономическите врагове на страната. " Доларът не може да препречи нашия път. Не се тормозете. Но ви споделям още един път – в случай че някой е скрил под възглавницата долари или злато, обменете ги в лири в нашите банки. Това е национална, вътрешна борба. Това ще е отговорът на моя народ на тези, които разпалиха икономическа война против нас ", цитира думите му Reuters.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР