Подготвен от ПП-ДБ проект за промени в Закона за електронните

...
Подготвен от ПП-ДБ проект за промени в Закона за електронните
Коментари Харесай

ПП-ДБ с предложения за законови мерки срещу дезинформацията

Подготвен от ПП-ДБ план за промени в Закона за електронните известия планува ограничения за ограничение на рисковете от дезинформационни акции, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".
 
Законопроектът включва въвеждане на експлицитни пълномощия на Комисията за контролиране на известията (КРС) и на министъра на електронното ръководство за установяване и привеждане в деяние на политиката за ограничение на систематичните опасности по отношение на противозаконното наличие и онлайн дезинформацията.
 
В допълнение към общите пълномощия се оферират решения на няколко групи проблеми. Сред тях е координираното неавтентично държание в обществените мрежи посредством групи от неавтентични потребителски профили - така наречен " тролски ферми ". Предвиждат се и ограничения против монетизиране на подправени вести от анонимни уеб сайтове посредством проявление на търговски известия (реклами).
 
Включени са и промени против разпространяването на заблуждаващи реклами на нелекарствени артикули (хранителни добавки) посредством нерегламентирано потребление на имената и лицата на известни персони, в това число медицински лица. В законопроекта има и ограничения по отношение на някои пропуснати изгоди от локалните снабдители на медийни услуги заради неточни практики на световните платформи.
 
" Със законопроекта се оферират редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след деликатно проучване на хармонизираното европейско право, практиките в други страни членки и правосъдната процедура, предлага уредба, която да има оптималната възможност да бъде устойчива при следваща правосъдна процедура ", изясняват от Демократична България.
 
Проектът за промени в Закона за електронните известия е оповестен за авансово публично разискване със заинтригуваните страни.
Становища се одобряват на служебния имейл адрес на някогашния министър на електронното ръководство и сегашен ръководител на парламентарната Комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии Божидар Божанов: [email protected].
 
 Божидар Божанов, ПП-ДБ Божидар Божанов, ПП-ДБ Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР