Подготовката на изборните помещения се извърши по график в цялата

...
Подготовката на изборните помещения се извърши по график в цялата
Коментари Харесай

Изборните помещения вече са готови, гласуваме в около 12 000 секции

Подготовката на изборните пространства се извърши по график в цялата страна. Близо 12 000 са секциите, в които ще упражним правото си на глас в страната, в 9366 ще са разполагаем и машини. След като изборните бумаги и машините бяха предадени и тествани, секциите бяха запечатани и поставени под защита до на следващия ден заран. Членовете на секционните изборни комисии тестваха през днешния ден и системата за видеонаблюдение - такова ще има за първи път на избори у нас.

Столичното 122-ро учебно заведение беше едно от първите, в които започнаха да идват изборните бумаги, предава Българска национална телевизия. Те бяха доставени в чували на представителите на 9-те секции, под погледа на полицията. А членовете на изборните комисии незабавно се захванаха с подреждането, слагането на кутиите за бюлетините и разлепването на осведомителните материали.

С изборните бумаги бяха доставени и устройствата за видеонаблюдение на вота - такова ще има за първи път на избори у нас и ще се излъчва на специфична платформа, налична за всички, след края на изборния ден. Целта е да се покаже процесът по броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

Маргарита Коларска, 23 СИК в София: " Това е стативът - на него ще сложим видеонаблюдението, което считам, че няма да ни затрудни. - Ще ви забави ли? - Може малко да ни забави, само че ние ще се оправим ".

Иванка Саврева, ръководител на 33 СИК в София: " Аз мисля, че няма да сътвори компликация, и приканвам всички да гласоподават, с цел да ни основат работа ".

В 15-та секция в кърджалийското учебно заведение Св Св " Кирил и Методий " в бързината породи проблем.

Галина Тодорова, ръководител на 15 СИК - Кърджали: " На клиповете е обещано по този начин, то към този момент крачето му отиде. Еми ще го държим. Айде в този момент ми кажи по какъв начин се поставя този телефон. Тестът се оказа сполучлив, с дребна техническа неправда. Надяваме се, че РИК ще в профил казуса ".
От Министерството на електронното ръководство оповестиха, че всички направени проби са били сполучливи, на едвам няколко места се е наложила замяна на устройствата. Заради липса на интернет покритие видеонаблюдение няма да има в към 10 на 100 от секциите. От секционните комисии обаче виждат различен проблем - смесеното гласоподаване и това, че за първи път ще се броят и машинните бюлетини.

Петър Гогев, ръководител на 23 РИК, София: " Сега протоколът е 20 страници. Първо се регистрират гласовете за партиите, след това преференциите от хартиите и преференциите от машинното гласоподаване. Което допуска риск за доста огромна неточност, техническа. Защото протоколите стартират да се попълнят в 9 вечерта, хората са били будни към този момент 15-16 часа и тогава занапред стартират да вписват на ръка резултатите ".

Новото в Изборния кодекс е и това, че заслон сменя тъмната стаичка - ще се употребяват старите П-образни структури, в които гласувахме и преди, само че в този момент няма да има перденце. Последни в секциите през днешния ден доставиха машините. От Централната изборна комисия припомнят на гласоподавателите, че няма невалидна машинна бюлетина.

" Избирателят, когато влезе, би трябвало да каже, че желае да гласоподава с машина и да получи карта. Избирателят поставя картата, пресъздава се бюлетината, на първа страница, на идната страница са останалите. В Ловеч и Варна - с бутона " Предишен " и " Следващ " се прелистват страниците. Аз ще гласоподавам с " не поддържам никого ", с цел да не се одобри за предизборна пропаганда. След бутона " Преглед ", мога да трансформира избора си. Ако гласоподавателят реши да гласоподава за партия или коалиция, и бутонът с преференциите става деен ", изясни Росица Матева - зам.- ръководител и представител на ЦИК.
ЦИК предложи хартиената бюлетина да се сгъва два пъти. Тя би трябвало да има два печата. Машинната бюлетина също може да се сгъне два пъти, на гърба ѝ би трябвало да се постави един щемпел. След като подготовката за изборния ден в секциите завърши, те бяха запечатани и остават под защитата на полицията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР