Подетата от служебния регионален министър Иван Шишков кампания с масирани

...
Подетата от служебния регионален министър Иван Шишков кампания с масирани
Коментари Харесай

МРРБ откри още тънък асфалт и опасни мостове

Подетата от служебния районен министър Иван Шишков акция с масирани инспекции за качеството на пътищата докара до потресаващи разкрития. Наследникът му Андрей Цеков продължи в тази посока и не престават да валят доказателства, че контролът върху строителството и поддръжката на пътищата - от страна и на страната, и на частните надзорни компании, е бил тотално безстопанствен.
Цеков регистрира резултатите от следващите инспекции -  на 14 пътни сектора в гаранционен период. Тестовете с профилограф и сондажни ядки са стартирали през септември, през октомври са изследвани близо 242 км, взети са 129 сандажни проби. В един  сектор има проваляне и слягане на асфалта, в 3 - " незадоволителна дебелина " на асфалта, при 7 моста са установени градивни недостатъци.Всички реализатори са поканени да си отстранят минусите, изясни министърът. Той обаче не разкри кои са компаниите и къде тъкмо са си " оставили ръцете ".
  Междувременно шефът на Националната ТОЛ ръководство Георги Темелков заяви, че тол камерите към този момент снимат и за превишена скорост. Темелков показва пред публицисти кака работи електронната система за събиране на пътни такси. Софтуерът на тол ръководството разполага с 50 мобилни, 295 стационарни и 100 претеглени в придвижване контролни точки, уточни Темелков. Снимковият материал, който системата предлага при нарушаване за висока скорост на пътя, включва четири фотоси. " Тестовете демонстрираха, че програмата може да бъде сертифицирана след дребни софтуерни промени ", сподели Темелков. Той добави, че чака Българският институт по метеорология да сертифицира софтуера за превишена скорост на Научно-техническо управление.
Министерството на вътрешните работи (МВР), организация " Митници ", Националната организация по приходите (НАП) към този момент разполагат с данните от тол системата, уточни Темелков. Не стана ясно дали въз основа на нея КАТ към този момент постанова санкции на водачите за превишена скорост.Георги Балабанов, външен специалист към Националното тол ръководство, сподели в действително време по какъв начин работи и по какъв начин регистрира извършители с превишена скорост контролът на тол наблюдението.
Основната задача на тол системата е да следи пътните такси, само че другите функционалности като правоприлагането на ограничение на скоростта и натовареността са потребни и ние ги употребяваме, сподели Балабанов.
Системата на Националното тол ръководство следи още продажбите, трафика, тапите по граничните пунктове и натоварването на осите на всяко моторно транспортно средство. Софтуерът оказва помощ и с информация за зимното разчистване на пътищата.
Всички нововъведения се употребяват за понижаване на пътния травматизъм, тъй като всички стационарни точки за надзор вършат цялостно покритие на пътищата в цялата страна, сподели ръководителят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.
Според него в края на предходната седмица 3 година приходите от тол системата възлизат на близо 696.5 млн. лева за три години и половина. Тол таксите бяха въведени от 1 март 2020 година, само че поради ковид действително влязоха в действие с анулацията на изключителното състояние на 13 май 2020 година От АПИ се надява до края на годината приходите от тол такси да доближат 800 милиона лв.. Това са много слаби резултати по отношение на прогнозите. Плановете бяха годишните приходи от тол такси да са към 800 млн. лева - 1 милиарда лева годишно, което не се случи на процедура. Някогашният министър председател Бойко Борисов дори я съпостави с печатница за пари, която обаче по този начин и не проработи.
Причината е отстъпките, които извоюваха превозвачите след закани за митинги. Те не заплащат за използването на цялата пътна мрежа, а в началото избраните ставки бяха сензитивно намалени с оправданието за Covid-19.
Сега превозвачите още веднъж натискат за понижаване на тол таксите, като желаят да се вкара неуместният принцип - колкото повече ползваш пътищата, толкоз по-малко плащаш.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР