Поддръжниците на президента на САЩ Джо Байдън и бивши американски

...
Поддръжниците на президента на САЩ Джо Байдън и бивши американски
Коментари Харесай

The Hill: Ангажиментът на САЩ към Украйна става все по-неясен

Поддръжниците на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и някогашни американски чиновници показват отчаяние и комплициране от тактиките на Белия дом за Украйна и виждат възходящи различия в администрацията по отношение на това по какъв начин да се балансира сред политиката и дълготрайната поддръжка за Киев, написа The Hill, представен от " Фокус ".

Наскоро Белият дом се опълчи на предложенията, които дават на НАТО и западните съдружници по-голяма водеща роля отсега нататък, даже когато американската помощ за битка с съветските войски от месеци е спряна в Конгреса.

" В американското държавно управление има различия по този въпрос и няма да предвиждам по какъв начин ще се развият те ", разяснява Иво Даалдер, някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО и президент на Чикагския съвет по световни въпроси.

Следващите седмици могат да се окажат решаващи, като ръководителят на Камарата на представителите Майк Джонсън дава обещание да внесе нов пакет от ограничения за подкрепяне на Украйна. Но не е ясно какъв брой стабилен ще бъде пакетът и дали Джонсън ще успее да се оправи с опозицията на доста хора от личната си партия.

Ако той се провали или не отговори на настояванията на демократите, Байдън може да бъде изправен пред възходящ напън да одобри коалиция, която не е толкоз насочена към Съединени американски щати и която нe поддържа битката на Украйна против Русия.

Даалдер, дружно с някогашния асистент държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрийд, предложиха в публикация във Foreign Affairs НАТО да поеме ръководената от Съединени американски щати група " Рамщайн ", която да координира доставките на оръжие за Киев, както и други хрумвания, които в този момент НАТО разисква преди срещата на върха на алианса през юли.

" Съединените щати би трябвало да слязат от високото състояние, че знаят всичко ", декларира Даалдер, отговаряйки на въпрос на The Hill по време на срещата на върха, проведена от Центъра за проучване на сигурността в Джорджтаун.

" Има детайли в държавното управление на Съединени американски щати, които мощно се опълчват на това, основно тъй като считат, че са по-добри, когато става въпрос за съгласуваност, в сравнение с НАТО. "

В изявление за The Hill Донфрийд твърди, че смисълът на нейните оферти и тези на Даалдер е да оказват помощ да се вземе поради актуалната политика на администрацията и да се наблюдава по-нататък, с цел да се изработят съответни дейности в изискванията на неустановеност по отношение на дълготрайните задължения на Съединени американски щати.

" Това обезпечава последователност в миг, когато се обрисуват политически избори ", разяснява Донфрийд, която се пенсионира от Държавния департамент през март 2023 година

Ситуацията в Украйна е отчайваща. Американски военни представители обявиха пред Конгреса, че украинците понижават артилерията си при неналичието на по-голяма американска поддръжка, което ги слага в още по-неблагоприятно състояние по отношение на съветската военна машина.

Институтът за проучване на войната (ISW) съобщи в петък (12 април), че съветските сили са " нанесли все по-големи и дълготрайни вреди на украинската енергийна инфраструктура тази пролет " и че руснаците са били толкоз сполучливи, частично тъй като Украйна изчерпва снабдяваните от Съединени американски щати средства за противовъздушна защита.

" Това е обезпокоително, тъй като допуска, че при липса на бързо обновяване на американската военна помощ съветските сили могат да продължат да нанасят съществени вреди на украинските сили и инфраструктура даже с ограничавания брой ракети, с които Русия евентуално ще разполага през идващите месеци ", написа ISW в своята оценка.

Въпреки това, объркването към идващите стъпки на Белия дом към Украйна е тревожно, като се има поради позицията на администрацията да подлага на критика Украйна за удари против съветски петролни рафинерии. Поддръжниците на Украйна декларират, че сходни мнения още повече отдалечават Съединени американски щати от позициите на останалите съдружници, написа изданието.

Eвропейски чиновник, който e приказвал при изискване за анонимност, е нарекъл мненията на администрацията на Байдън за рафинериите " порочни ":

" Погрешно е да се каже на воюващата страна да не нападна военната машина на съперника, без да се оказва военна помощ, с цел да се помогне на жертвата да отбрани личната си инфраструктура, жилищни здания, родилни домове и детски градини ".

Отбелязва се, че " този патогенен боязън на Белия дом пред ескалацията на спора и триумфа на Киев е една от главните аргументи за гибелта на толкоз доста украинци ".

Автор: Лора Кели, 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР