Поддръжката на сгради и сградни инсталации и почистването са най-търсените

...
Поддръжката на сгради и сградни инсталации и почистването са най-търсените
Коментари Харесай

Цената е водещият фактор при избора на мениджъри на сгради

Поддръжката на здания и сградни съоръжения и почистването са най-търсените фасилити мениджмънт услуги

© Мария Съботинова Още по тематиката
Фасилити мениджмънт - бизнес с капацитет

Последните години демонстрират възходящото търсене на профилираните услуги на фасилити мениджмънт фирмите
8 юни 2017
За моята постройка и външното й ръководство

Или с какво тъкмо се занимива фасилити мениджмънтът и по какъв начин този пазар стигна размер от 4 милиарда лева
14 ное 2014
Услугите за поддръжка на здания стават все по-търсени

В България почти 1.7 млн. кв. м. офисна повърхност се възползва от ФМ услугата
23 окт 2014
Как се усъвършенстват разноските на една постройка

Бизнесите, свързани с фасилити мениджмънта, могат да дадат отговор на този въпрос
31 окт 2013 Цената и спазването на периодите са най-важните фактори, на които обръщат внимание фирмите, които търсят фасилити мениджмънт услуги. Веднага след тях се подреждат бързината на осъществяване на поръчките и качеството на предоставяната услуга. Това излиза наяве от маркетингово изследване за бранша, извършено по поръчка на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА).

Зад термина фасилити мениджмънт (ФМ) стоят разнообразни типове услуги, свързани с поддържането на здания – разчистване, техническа поддръжка, сигурност, климатични системи, енергийна успеваемост, пожарна сигурност и така нататък Проучването демонстрира, че най-често бизнесът се интересува от поддръжката на сградни съоръжения (водоснабдяване, електричество, отопление и т.н.), сградна поддръжка и разчистване. Това са и най-често предлаганите от ФМ фирмите услуги.

В извършените от организация Bluepoint в интервала май-юли 2018 година анкети са взели участие разнообразни представители на ФМ бранша, като доминират мениджърите на компании с такава активност. В главната си част те поддържат жилищни, индустриални и офис здания, ситуирани най-вече в София.

Сред главните проблеми, които представителите на сектора срещат в активността си, са намирането на първокласен личен състав и неприятната законодателна рамка на бранша, която основава проблеми в връзките с клиентите. От асоциацията обаче регистрират като позитивна наклонност повишението на информираността за услугите, предоставяни от фасилити мениджмънт фирмите, както и това, че до момента в който преди представителите на бранша са били дейната страна за убеждаването на вложителите в нуждата и изгодите от ФМ услугите, в този момент трендът последователно се обръща.

Въпреки това данните демонстрират, че към момента допълнително от половината случаи договорите за прилагане на фасилити мениджмънт услуги се подписват при към този момент въведени в употреба здания (56.7%). Междувременно от бранша акцентират, че ангажирането на ФМ експерти още преди или по време на строителството би могло да докара до усъвършенстване на разноските и повишение на успеваемостта при употребата на постройките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР