Поддържането на украинските въоръжени сили и противопоставянето на Русия в

...
Поддържането на украинските въоръжени сили и противопоставянето на Русия в
Коментари Харесай

Войната струва на Украйна около 54 милиарда долара годишно

Поддържането на украинските въоръжени сили и опълчването на Русия в започнатата от нея война коства на Украйна към 2 трилиона гривни (54 милиарда долара) годишно, съобщи на среща на украинските посланици украинският министър председател Денис Шмигал, представен от организация Укринформ.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11360
" Всъщност поддръжката за въоръжените сили и войната коства на Украйна към 2 трилиона гривни. Това е повече от приходната част на бюджета в спокойно време ", сподели Шмигал.

По думите му в спокойно време приходната част на бюджета на Украйна е възлизала на 1,3 трилиона гривни (35 милиарда долара). В момента страната оцелява с помощта на финансовата поддръжка на сътрудниците, както и на безплатни средства и заеми, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Загубихме към 30 % от стопанската система и предприятията си. Загубихме 3,5 милиона работни места. През първата година на войната загубихме 29,5 % от нашия БВП (БВП). Предприятията се приспособиха и не престават да се приспособяват. Тази година чакаме даже леко нарастване спрямо предходната година ", посочи украинският министър председател.

Той означи, че е допустимо също по този начин да се усилят златните и валутните запаси на Украйна до исторически най-много.

" В момента Националната банка разполага с 39 милиарда $ (във валутни резерви). Тази година намалихме равнището на инфлацията до 12,8 % на годишна база. Вие разбирате каква е инфлацията във вашите страни, може да сравните ", съобщи Шмигал, обръщайки се към аудиторията.

По-рано украинският министър-председател съобщи, че през първата половина на 2023 година в държавния бюджет на Украйна са постъпили над 600 милиарда гривни (16 милиарда долара), като за армията са отделени 672 милиарда гривни (18,1 милиарда долара).

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР