Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с

...
Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с
Коментари Харесай

Министър Стоянов: България категорично подкрепя продължаването на операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

Поддържането на непоклатимост в страните от Западните Балкани, дружно с популяризирането на европейската им вероятност и евроатлантическата ориентировка, са приоритет за България.

Страната ни поддържа напъните на управляващите на Босна и Херцеговина да продължат осъществяването на промените по пътя към Европейски Съюз и в подтекста на евроатлантическата интеграция. “ Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов след срещата със своя сътрудник Сифет Поджич в Сараево през днешния ден, 26 септември.

„ В днешната сложна обстановка на сигурността е належащо да продължим да развиваме и задълбочаваме съдействието сред двете страни, включително и сред нашите министерства на защитата “, съобщи министър Стоянов. Той означи, че на срещата с министър Поджич са разискали опциите за разширение на обмена на опит във връзка с промените на въоръжените сили на двете страни, както и съдействието в региона на военното обучение и подготовка. „ Българските висши военни учебни заведения и Военната ни академия са на доста високо равнище и бих бил благополучен да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни просветителни институции “, съобщи министър Стоянов.

„ България e подготвена да продължи присъединяване си в интервенцията на Европейски Съюз „ Алтеа “ и при нужда да поеме командването й. Операцията има основна роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, по този начин и в района като цяло. Ние бихме желали да продължим да способстваме към стабилността и сигурността в страната посредством присъединяване си в интервенцията “, съобщи министър Стоянов. По думите му подновяването на сегашния изпълнителен мандат на интервенцията, който изтича през ноември 2022 година, от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е още по-важно в подтекста на коренно променената обстановка на сигурността след съветската експанзия в Украйна. Министър Стоянов акцентира, че България остро осъжда войната в Украйна.

„ Операцията на Европейски Съюз е доста значима за сигурността в Босна и Херцеговина и би трябвало да продължи. Ние сме доста удовлетворени, че българският боен контингент ще взе участие в нея, както и до момента “, съобщи министър Сифет Поджич.

„ В момента България взе участие със 118 български военнослужещи – 12 в Щаба на интервенцията в Сараево и 106 в състава на Междинния районен запас. При нужда ние сме подготвени да увеличим състава на националния контингент “, сподели министър Стоянов в отговор на журналистически въпрос. „ Това показва ясно нашата воля в поддръжка на суверенитета, териториалната целокупност, сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина “, безапелационен беше министърът на защитата.

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов организира срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович – председателстващ Председателството на страната. Те изрекоха благодарности към България за това, че е признала първа независимостта на Босна и Херцеговина преди 30 години.

В рамките на визитата си в Босна и Херцеговина делегацията, водена от министъра на защитата, ще посети база „ Бутмир “, където ще се срещне с военнослужещите от българския боен контингент, участващ в интервенцията на Европейски Съюз „ Алтеа “. Министър Стоянов ще беседва и с командващия интервенцията генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден военачалник Памела МакГаха.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР