Поддържането на мотивацията на служителите в един офис е постоянна

...
Поддържането на мотивацията на служителите в един офис е постоянна
Коментари Харесай

10 грешки на шефа, които вбесяват

Поддържането на мотивацията на чиновниците в един офис е непрекъсната работа. Тя е по-съществена и от самия бизнес, защото служащите са моторът на всеки прогрес и развиване, написа " Тялото ".

Знаете всичко

Шеф, който към този момент „ знае всичко “, не прави доста, с цел да взаимодейства свястно с другите по време на среща. Този вид ръководители говорят… и говорят… и приказват, само че слушат доста малко, тъй като са стигнали до твърдото разбиране, че техният метод е най-хубавият метод, тяхното познание е вярното познание и никой различен не може да даде годен принос.

Неангажирани сте

Когато няма построени смислени взаимоотношения с личния състав се губи връзката сред началник и чиновници, а оттова и лоялността, основаването на корпоративна просвета, персоналната ангажираност, възприятието за принадлежност. На процедура служителят се усеща като дърво без корен и няма по какъв начин да разчитате на него или даже да изисквате от него.

Управлявате посредством микромениджмънт

Служителите се нуждаят от автономност, с цел да се усещат сполучливи. Те би трябвало да се усещат сполучливи, с цел да останат стимулирани. И може би най-важното е, че служащите би трябвало да бъдат стимулирани да бъдат продуктивни. Постоянното стоене зад рамото на някого, условието на многочислени инспекции на общите процеси и общото микроуправление евентуално няма да породят нищо друго с изключение на разкол сред вашите екипи – избягвайте тези управнически клопки, с цел да поддържате екипите си стимулирани.

Казвате НЕ на смяната

Шефът, който непрестанно дава отговор: „... само че ние постоянно сме го правили по този метод “ всякога, когато някой направи предложение за възстановяване на резултатите, е същинска спънка. Нещо повече, някой, който е затънал по пътя си, може да изсмуче живота на план, върху който работят нови членове на екипа. Независимо дали смяната е нов действен стандарт, корпоративно ребрандиране, процедурна смяна или някаква друга смяна, ключът към опазване на мотивацията на чиновниците по време на преходните интервали е приветстването на смяната.

Не успявате да създадете мощна фирмена просвета

Слабата фирмена просвета може да бъде по-лоша от неналичието на фирмена просвета във връзка с мотивацията на чиновниците. Знаейки, че компанията ги цени и влага в тях, е нещо, което държи чиновниците фокусирани през сложни времена, като в същото време притегля нови гении към вашите екипи.

Поставяте себе си преди всичко

Добрият водач схваща, че хората, чиито потребности са задоволени, са по-добри в задоволяването на потребностите на другите – изключително когато „ другите “ са компанията. Фокусирането на ресурсите върху посрещането на персоналните, професионалните и обществените потребности на екипа е превъзходен метод хората да бъдат стимулирани да посрещнат потребностите на екипа и в последна сметка на компанията.

Въпреки това мениджърите, които се концентрират единствено върху това, от което сами се нуждаят (и по-специално върху това по какъв начин получават това, от което се нуждаят от другите), скапват атмосферата и способстват за по-ниската мотивация на чиновниците на всички места.

Не насърчавате верния баланс сред работата и персоналния живот

Установяването на добър баланс работа/личен живот е един от ключовете към щастливите чиновници. Неуспехът да се даде късмет на личния състав да балансира работата и домашния си живот основава дисонанс, с който доста хора в никакъв случай не могат в действителност да се примирят. Шеф, който просто не приема, че хората в офиса имат личен живот отвън работата, няма да може да стимулира чиновниците сполучливо.

Съдите незабавно, само че в никакъв случай не хвалите

Шефът, който умее единствено да подлага на критика, бързо става зложелател номер 1 в екипа. Трябва да бъдете доста деликатни и в действителност градивни, когато видите нечии неточности и в никакъв случай да не забравяте да оцените добре свършената работа.

Имате нереалистични упования към чиновниците

Страхотните мениджъри познават хората си, какви са техните умения и на какво са способни при даден набор от условия. Шефовете, които могат да оценят уменията, нужни за даден план, да обсъдят условията с екипа си и да създадат подобаващ избор на личен състав за даден план на тази база, са страхотни мотиватори.

Шефове, които вършат догатки без действителна основа или избират да ангажират запаси за план, без да схващат нужните умения, оказват демотивиращо въздействие върху екипа.

Фаворизирате

Допълнителен резултат от предпочитането на самостоятелните старания пред съдействието е концепцията за офис „ звезди “ – тези хора, които наподобява не вършат нищо неприятно в очите на шефовете, без значение от действителните им гении или умения. Това е разделящо държание в най-лошия си тип – отменяне на офис културата, която би трябвало да сплотява хората лека-полека.

Въпреки че някои хора може да са естествено или механически по-талантливи от други, жизненоважно е шефовете да акцентират положителното, което идва от всички членове на екипа, с цел да оказват помощ на всички да бъдат ангажирани с продължаващия триумф на компанията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР