„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и

...
„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и
Коментари Харесай

Радослава Ненова: Нямаме време за бюрокрация, Боян е някъде и чака – има часове, а не дни

„ Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се работи доста бързо и нямаме време за администрация. Трябва напън, с цел да се задействат в действителност бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни”, сподели дамата до алпиниста Радослава Ненова.

Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма при опит да го изкачи. Организирана е огромна издирвателна акция, която ще продължи и през днешния ден.

„ Спира ни само неприятното време. Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, само че е огромен проблем разрешението от Китай този хеликоптер да пристигна от Непал. Най-важното е Външно да задейства това позволение и този хеликоптер да тръгне”, разясни Ненова.

По думите ѝ машината е заредена и чака в Непал, с цел да може да излети сега, в който има позволение.

Отново, в случай че времето разрешава, спътник ще направи фотография на скатовете на Шиша Пангма, с цел да може в случай че Боян е разпънал някъде палатката си това да се употребява за ориентир при издирването.

„ Един живот зависи от бързината, с която ще се реагира”, сподели Ненова.

„ Боян не би поел непотребен риск, не би си играл на величие. Ако е тръгнал към върха е видял, че това нещо е по силите му. Той е добре квалифициран, знае си границата, има опит и не подхваща безумни неща”, безапелационна е Ненова.

Вчера група от шест индивида е издирвала Боян в планината, като към тях през днешния ден ще се причислят спасители от Китай. „ Надяваме се да е във втория лагер – там има всичко належащо за оцеляване. Той знае, че другите хора са оставили храна, газ и кислород”, уточни Ненова.

Тя сподели, че не знае за какво Боян е оставил сателитния си телефон в лагера. „ Той е доста прецизен, не не помни. Може да е разчитал на това, че хората, които са след него, ще ги срещне по трасето. Не мога да гадая”, сподели Ненова.

„ Шансовете на Боян Петров се дължат на неговата изключителна подготовка. Той доста добре познава височинния алпинизъм, познава рисковете и себе си. Боян би могъл да се оправи в много сложни ситуации”, безапелационна е Петя Колчева, първата българка изкачила Еверест.

„ Боян е извънредно сдържан, рационален и умел. Досега всеки осемхилядник го е изкачвал от втория си опит. При действителен риск и опасност, той избира да се върне, да има една по-консервативна позиция, поради което той е толкоз сполучлив. Надявам се и в този момент това да е случаят”, добавя Колчева.

Тя посочи, че всяка една избавителна акция коства пари, само че досега не са им желани пари.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР