Подчиняването на медиите има ключова роля за консолидирането на властта

...
Подчиняването на медиите има ключова роля за консолидирането на властта
Коментари Харесай

Конфликт заради цензура заплашва водещият делови всекидневник в Русия


Подчиняването на медиите има основна роля за консолидирането на властта на Владимир Путин в Русия. Извън контрола на Кремъл останаха немного медии, а в този момент напът да изгуби независимостта си е водещият настоятелен ежедневник " Ведомости ", написа американският в. " Уолстрийт джърнал ". Миналата седмица редакцията на " Ведомости " се разгласи против и.д. Глвания редактор Андрей Шмаров, предупреждавайки, че решенията му заплашват превръщането на изданието в " още една подвластна и следена медия, (...)чиято цел в работата ще е да осъществя ползите и упоритостите на формалните и скритите си притежатели ".

Раздорът поради налаганата цензура докара вестника до рецесия, която може докара или до попадането му под цялостния надзор на Кремъл или да провали договорката за продажбата му, поставяйки на границата на банкрута, написа и английският " Файненшъл таймс ".

Работещите в изданието намерено се разпалиха против новия и.д. основен редактор Шмаров, откакто той им е забранил да пишат по тематики, които са табу за Кремъл. Скандалът дотолкоз унищожи репутацията на " Ведомости ", че по думите на човек, информиран за обстановката, един от евентуалните му купувачи – ръководещият шеф на Arbat Capital, се отказал от покупката.

Според публицистите от " Ведомости " спорът е още един знак за това, че Русия не желае да одобри самостоятелната публицистика, откакто в последните години няколко други издания бяха продадени на другарски настроени към Кремъл притежатели и в тях бяха назначени послушни редактори.

" Това може да се окаже края на вестника, символизиращ петролната епоха на Путин. " Ведомости " се роди дружно с путинския държавен капитализъм и описваше по какъв начин системата се зароди, по какъв начин растеше и крепнеше ", споделя Максим Товкайло, ръководещ редактор на уеб страницата на вестника. " Сега тази система унищожава " Ведомости ", добавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР