Подчертахме с ясен консенсус необходимостта да напомним за европейската перспектива

...
Подчертахме с ясен консенсус необходимостта да напомним за европейската перспектива
Коментари Харесай

ЕК и Франция: Очаквайте напредък по въпроса за Република Северна Македония в следващите дни

Подчертахме с явен консенсус нуждата да напомним за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, съобщи френският министър Клеман Бон, който през днешния ден управлява последното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси под председателството на Франция.

Той означи упованието за скорошно начало на договарянията с Албания и Република Северна Македония. Френското председателство и България, дружно с Европейската комисия, пробват да преодолеят компликациите, с цел да можем да дадем знак за прогрес, това е значимо и се надявам да се случи даже в идващите дни. Работим за това, добави Бон.

Никой през днешния ден не сложи условия за обвързването на пътя на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз с бъдещето на присъединението на Украйна и други страни, сподели той. По неговите думи войната в Украйна постанова да се форсира разширението на Европейски Съюз изключително там, където процесът от дълго време е почнал.

Той дефинира въпроса с началото на договарянията със Скопие и Тирана като част от символен развой. Надявам се в идващите дни да се реализира решение по различията сред София и Скопие, само че политическата конюнктура в българската столица е сложна тези дни. Няма да жалим сили до последния час на френското председателство, заключи Бон.

Министърът уточни, че не може да се твърди, че френското предложение за излаз от двустранния спор е в ущърб на Скопие. По неговите думи препоръчаната преговорна рамка деликатно визира по-широки от двустранните въпроси. Той поздрави България и Република Северна Македония за напъните, които поставят за реализиране на единодушие. Бон съобщи, че е в общ интерес присъединителните договаряния със Скопие да стартират и добави, че за първи път отдавна от българска страна се следи благосклонност в тази тенденция.

Министърът добави, че преди съвещанието на Европейския съвет тази седмица ще има среща ЕС-Западни Балкани, с цел да не наподобява, че тези страни остават забравени. Той не можа да удостовери кои от държавните и държавните ръководители от района ще дойдат за срещата в Брюксел.

Един от главните въпроси за разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани е обвързван със разногласието сред България и Република Северна Македония, посочи заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович. Надяваме се доста скоро да има забележителен прогрес, уточни той и благодари на Франция за положените дипломатически старания.

Бон добави, че през днешния ден европейските министри са подкрепили оценката, че Украйна заслужава да получи статут на претендент за присъединение към Европейски Съюз допустимо най-скоро. Това не значи неотложно приемане в Европейски Съюз, посочи той. Надяваме се Европейският съвет да поддържа мнението, че Хърватия може да вкара еврото от 1 януари следващата година, добави френският министър.

България благодари за напъните на френското председателство за отразяване на целите за нашата страна в плана на преговорна рамка за Република Северна Македония, се показва в известие на министерството на външните работи във връзка присъединяване в днешното съвещание на заместник-министър Васил Георгиев. Последователно се придържаме към позицията, че са нужни надеждни гаранции за съблюдаване на Договора за добросъседство и другарство сред двете страни. Гарантирането правата на българите, в т. ч. чрез включването им в конституцията на Северна Македония, съставлява изискване за започване на договаряния за участие, е добавил заместник-министърът, представен в известието.

Той е показал, че България поддържа европейската вероятност за Украйна, Молдова и Грузия, и даването на статут на претенденти за участие в Европейски Съюз на първите две от тях.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР