Подбрали сме 25 интересни факта от любимия сериал на поколения,

...
Подбрали сме 25 интересни факта от любимия сериал на поколения,
Коментари Харесай

Брус Уилис е участвал в „Приятели“ заради загубен бас... и още 24 малко известни факта за сериала

Подбрали сме 25 забавни обстоятелството от обичания сериал на генерации,.


Снимка от специалнияепизод на “Приятели “ -„ The One That Could Have Been “ Credit: Getty Images
Брус Уилис е взел участие в сериала поради изгубен бас
Докато са снимали „ Приятели “, Брус Уилис и Матю Пери са завършвали „ Whole Nine Yards “ (2000 г.). Твърди се, че Брус не е бил уверен в триумфа на кино лентата и двамата с Пери са се хванали на бас дали същият ще стигне до номер едно при дебюта си в кината. Уговорката им е била, че в случай че филмът стигне до номер едно, Брус ще взе участие в „ Приятели “ гратис. В последна сметка по този начин се и случва и Уилис взе участие в сериала. Същата година той печели премия Еми за най-хубаво звездно посещение.

Джъстин Тимбърлейк е желал да гостува в “Приятели “
Въпреки че в сериала вземат участие огромни имена като Брус Уилис, Робин Уилямс,Джулия Робъртс, Брад Пит и Бон Джоуви, основателите Марта Кауфман и Дейвид Крейн към момента съжаляват, че не са съумели да намерят метод да вместят Джъстин Тимбърлейк в „ Приятели “.

„ Получихме позвъняване, че Джъстин Тимбърлейк желае да взе участие в сериала “, споделя Кауфман. Крейн прибавя, че с Тимбърлейк са имали “прекрасно “ запознанство, само че двамата не са могли да измислят добра роля за него.

„ Децата ми бяха гневни “, споделя Кауфман. — „ Искаха да ме убият. “
Създателите на сериала са написали песента дружно с групата
Всеки почитател на сериала знае песента от шапката наизуст (бел. ред. - шапка в малкия екран се назовава клипът, с който стартира предаването или сериала). Но знаехте ли, че е написана особено за „ Приятели “? Марта Кауфман и брачният партньор ѝДейвид Крейнса написали песента дружно с групата Rembrandts. Дори емблематичното пърпорене в песента е било добавено в последния миг. А във връзка броя на ръкоплясканията, тъй като има хора, които си мислят, че са пет, Дани Уайлд отRembrandts удостоверява, че са тъкмо четири.

Първоначално песента е била записана с дължина тъкмо колкото е трябвало, с цел да покрие началната шапка, само че след това записват и цялостна версия за радиото, както и видеоклип с актьорите от сериала.
Сериалътникога не е билсниманв Ню Йорк, въпрекиче действието се развива там
Ако сте на екскурзия в Ню Йорк и екскурзоводът ви каже, че ще ви покаже фонтана,пред който са снимали шапката на „ Приятели “, си поискайте парите назад. Много хора си мислят, че е снимана в Сентрал парк или Gramercy Park (източното крайбрежие), само че в действителност е снимана в студио от другата страна на Щатите - в Лос Анджелис. Самият сериал пък есниман в Бърбанк, Калифорния,пред жива аудитория. Дори улицата пред кафенето е издигната като част от сцената.
Фийби и Чандлър не са били планувани като основни функции
Докато почитателите си мислят, че всеки един от шестте приятелиса еднообразно водещи като функции, в началната идея не е било по този начин. Оригиналният проект е бил основната история да се върти към Моника, Рос, Джоуи и Рейчъл, а Фийби и Чандлър да са второстепенни персонажи. Очевидно химията сред шестимата артисти бързо е трансформирала този проект. И до края на сериала те стават интегрална част от историята.


„ Приятели “, 1996 година Снимка: Getty Images
Персонажите в сериала са с имена от сапунен сериал от 70-те
Създателите на “Приятели “ са били почитатели на сапунени сериали, съдейки по наличието на „ Days of our lives “ в някои серии. По-неизвестен факт обаче е, че всички персонажи в “Приятели “ са кръстени по един или различен метод на други персонажи от сапунения сериал “All my children ”. Рос и Чандлър са кръстени на Рос Чандлър, Джоуи - на Джоуи Мартин, Фийби на Фийби Тайлър Уолингфърд, Рейчъл Грийн на Джанет Грийн и Моника на Моник (също позната като Дейзи).
Кучешката скулптура е на Дженифър Анистън
Когато Джоуи краткотрайно се мести да живее в различен апартамент, той взема решение да го декорира с ексцентрични неща. Едно от тях е огромна бяла скулптура на куче, кръстена Пат кучето (бел. ред. - от британски “Pat the dog ”, като Pat значи “погали ”, само че и звучи като име). Но това куче не е било просто добра находка на реквизиторите, а е било подарък от непосредствен другар на Анистън за първия ѝ ден на снимачната площадка. Дженифър го дава да се употребява в сериала, тъй като решила, че ще пасне в новия апартамент на Джоуи. На създателите им харесало толкоз доста, че създали спомагателна линия в сюжета към кучето.
Всички другари са живеели по едно или друго време във всеки един от двата жилището
Всеки знае, че и шестимата другари са живели по някое време в жилището на Моника. Но знаехте ли, че в действителност всички са живели и в жилището на Джоуи. Джоуи и Чандлър живеят там през по-голямата част от сериала, само че се разменят за известно време в четвъртия сезон. После в пети сезонРос се мести при тях, до момента в който минава през тежки моменти от живота на персонажа си. Малко по-късно, когато има пожар в жилището на Фийби и Рейчъл, първо едната живее с Джоуи, а след това и другата.
Странностите на Чандлър са същински
Още от началото на сериала характерите и на шестте персонажа са одобрени. Чандлър постоянно е представян като подигравателен и чудноват. Оказва се, че ролята може би не е била прекомерно сложна за Матю Пери, тъй като основателите на сериала са базирали доста от характера на Чандлър върху този на Пери. Изключително забавно е по какъв начин Пери насмалко да изгуби опцията да бъде Чандлър, поради това, че снима сериалаLAX 2194 по това време, с който е зает и поради който не може да отиде на прослушване. След това е бил накосъм от това негов доста непосредствен другар - различен смешен артист (Крейг Биерко) - да " вземе " ролята, само че той избира различен сериал. След катоLAX 2194 се оказва несполучлив, Пери най-сетне стига до прослушване, безусловно уверен, че тази роля е тъкмо за него, тъй като нееднократно вижда себе си и личните си смешки. Дълго време е бил толкоз запленен от персонажа, че надалеч преди прослушването знаел съвършено всички реплики.
Дженифър Анистън е била последната от главните шестима, която публично се е включила към актьорския състав
Сега една от най-търсените актриси в Холивуд, Анистън към момента е била нова в актьорството, когато се е снимал пилотният епизод на “Приятели “.

През 2013 година Анистън споделя пред Us Weekly, че тя е била последната от шестимата съществени членове на актьорския състав, които са добавени към сериала. Несигурна за дългия си престой в сериала, тя споделя, че е била помолена да не взе участие във фотографиите на основния актьорски състав през по-голямата част от фотосите, тъй като продуцентите не са знаели дали ще остане в ролята на Рейчъл.

Анистън потвърждава, че е неразделна част от актьорския състав и е щяла да завоюва Еми за осъществяването си на Рейчъл Грийн.
Първоначално е трябвало Моника и Джоуи да се гаджосат, само че химията на актьорите на снимачната площадка е трансформирала хода на сериала
Изпълнителната продуцентка Марта Кауфман, която е един от основателите на " Прияели ", е обяснила на The Hollywood Reporter, че доста аспекти на серияласа се трансформирали, откакто естествена химия се развива сред членовете на актьорския състав.

„ Ти се захващаш да правиш неща, а по-късно влизат артисти и те вдъхват живот в него и не е тъкмо това, което си си представял, че ще бъде “, споделя Кауфман.

Например, Моника (Кортни Кокс) и Чандлър (Матю Пери) е трябвало да се съберат единствено за малко, преди тя да се окаже с Джоуи (Мат Лебланк).

Но когато Моника и Чандлър се събират на екрана, феновете са реагирали толкоз въодушевено на двойката, че сюжетната линия на Джоуи и Моника е била незабавно отхвърлена.

„ Бяхме зашеметени “, споделя Кауфман. „ Така че това беше моментът, когато някак си казахме „ Хм, допускам, че това върви в друга посока. “
Рос и Рейчъл постоянно е трябвало да са дружно в края, даже и да не наподобява по този начин
Рос (Дейвид Шуимър) и Рейчъл (Дженифър Анистън) може да са се трансформирали в типичната двойка „ заедно-разделени-заедно-разделени “, само че единият от основателите на сериала Дейвид Крейн постоянно е знаел, че двамата ще са дружно най-после. Дори когато са разглеждали различни способи за край, той споделя, че е е било като че ли невероятно за него и Кауфман да завършат „ Приятели “ с Рос и Рейчъл изцяло разграничени.

„ Говорихме си във връзка Рос и Рейчъл за сива зона, в която не са дружно, само че намекваме, че има чувство, че те може и да са по-нататък “, изяснява Крейн. „ Но си помислихме: „ Не, в случай че ще го създадем, дано го създадем “. Това е естеството на нашето шоу. Това не е сериал за сивите. Нека доставим освен това, което публиката желае, само че и това, което желаеме ние, а точно - да ги забележим най-сетне дружно ", прибавя той.
Целият актьорски състав е отишъл на екскурзия до Лас Вегас преди премиерата на “Приятели “
Режисьорът на “Приятели “ Джеймс Бъроуз е имал толкоз положително предусещане за триумфа на сериала преди премиерата му, че е решил да заведе актьорския състав в Лас Вегас, преди кариерите им да тръгнат нагоре. Любопитна детайлност е, че там тогава още незнайният Матю Пери среща също незнайната тогава Гуинет Полтроу и двамата " се натискат ", без да подозират, че не биха могли да си го разрешат толкоз свободно единствено след няколко години.

„ Заведох ги във Вегас “, споделя Бъроуз. „ Бяхме аз и тях шестимата и им споделих – не знам за какво даже – споделих, „ Това е последният ви опит за анонимност. След като сериалът излезе в ефир, вие в никакъв случай няма да можете да отидете на всички места, без да бъдете преследвани. Знаех, че “Приятели “ има късмет в действителност да се развие. “
Лиса Кудроу и Мат Лебланк са желали Фийби и Джоуи да имат загадка дългогодишна спекулация
Кудроу и Лебланк споделят, че са предложили край на продуцентите, където се разкрива, че Фийби и Джоуи са спали дружно по време на сериала.

„ Към края ние в действителност представихме концепцията, че Джоуи и Фийби са правили инцидентен секс от самото начало “, споделя Лебланк. „ Щяхме да се върнем и да заснемем всички исторически подиуми и в един моментДжоуи и Фийби да излизат от килера за метли дружно. “

Той споделя, че продуцентите са пасували тази сюжетна линия.
Подобно на Моника, Кортни Кокс е била чистник на снимачната площадка
Кауфман приказва за работата си с Кокс в брой от 1995 година на The Los Angeles Times, отбелязвайки приликите, които Кокс споделя с нейния персонаж Моника.

„ Нека си признаем, тя е очарователна, умна и в действителност събрана. Тя е Моника “, споделя Кауфман. „ Тя има най-спретнатата гардеробна. Тя даже почиства съблекалните на другите артисти, тъй като нямало да влезе там, в случай че са прекомерно разхвърляни “, прибавя тя.
Бюджетни съкращения са довели до известния епизод " The One Where No One`s Ready " (Онзи, в който никой не е готов)
Известният епизод " The One Where No One`s Ready " (Онзи, в който никой не е готов), е сниман напълно в жилището на Моника, до момента в който приятелите се борят да излязат през вратата до музея на Рос.

И в специфичното телевизионно предаване „ Приятели: Последни мисли “ продуцентите разкриват, че епизодът е бил стеснен до жилището на Моника заради съкращения на бюджета.

Това е честа процедура в сериалите, наречена “bottle episode “ (бутилков епизод), която участва в съвсем всеки по-дълъг сериал (бел. ред. дълъг в смисъла на доста сезони и доста бройки епизоди). Прави се даже и в сериал като “Приятели “, при който снимачната площадка е една за всеки необходим сет (бел. ред. жилищата са издигнати един до различен, а заведението и улицата пред него са на същата площадка). Независимоче не им се постанова да сменят местоположения за фотосите, когато се снима единствено на част от площадката, се пестят доста пари. Така не се палят голям брой прожектори, които харчат задоволително ток, че да се забележи и в сметката. Също по този метод се лимитира броят на реквизита, който е необходим за епизода, което също другояче го оскъпява. Тези и още доста аргументи довеждат до потребността във съвсем всеки сериал да има най-малко по един подобен епизод.

Пример за bottle епизоди от други сериали са:
Game of Thrones: Blackwater - историята на борбата при залива Блекуатър, където се наблюдава пътя на Тириън Ланистър;The X-Files: Ice - Скъли и Мълдър проверяват всеобщи убийства, последвани от самоубийства в Аляска;Breaking Bad: Fly - В сериала, който извиси до стратосферата кариерата на бащата от “Малкълм “ (Брайън Кранстън), бутилковият епизод е този, в който Уолтър намира муха в лабораторията и отхвърля да “готвят ”, до момента в който той и Джеси не я убият или изгонят, тъй като е “замърсила ” средата им. Епизодът натиска спирачките на до тогава чупещата вратове скорост на сериала, само че съумява да доизгради характерите на обичаните ни персонажи.
Както и в другите сериали, по този начин и в “Приятели “, епизодите, които имат за цел да облекчат бюджета, постоянно се оказват най-любими на почитателите. Това демонстрира, че не всеки път е нужно да има мощни екшън резултати или разнородни местоположения и атрибут, а че от време на време единствено добре написан разговор сред персонажите, затворени по една или друга причина в дадена стая, се оказва извънредно забавен за фена.

Епизодът е толкоз незабравим, че Jay Z по-късно го пародира в музикалния си видеоклип „ Moonlight “.
Извадената ръка на Лебланк е трябвало да бъде вписана в сюжета
В изявление за Glamour Лебланк споделя, че един път е наранил рамото си на снимачната площадка и това е трябвало да бъде записано в епизода.

„ Епизодът, в който нося панталоните на Чандлър без гащи [„ The One Where No One Is Ready “ - бутилковиятепизод, разказан по-рано] беше седмицата, когато ми се извади ръката и трябваше да отида в болничното заведение “, споделя Лебланк. „ Написаха го, припомням си, че се е случило, до момента в който Джоуи скача върху леглото. “
Стандартите за лъчение на NBC непрестанно са се променяли по време на излъчването на епизодите
В изявление за Vanity Fair основателите на „ Приятели “Крейн и Кауфман показват своята битка да бъдат в крайник с непрекъснато изменящите се правила на мрежата.

„ Дълго време не можехме да покажем обвивка на презерватив “, споделя Кауфман. „ Правилата непрестанно се променяха “, прибавя Крейн. „ През първите три години можехме да кажем „ пенис “. След това не можехме да кажем „ пенис “. После още веднъж можеше да кажем „ пенис “.
Рос не остарява три години
По време на сезони три, четири и пет на “Приятели “ Рос (Дейвид Шуимър) загатва, че е на 29 години, което значи, че не е стар три години в сериала. Въпреки че това евентуално е просто неточност в сюжета, която е била подценена, може би Рос просто е излъгал за възрастта си, тъй като се е тормозил, че става на 30, както Джоуи съвсем се разплаква на30-ия си рожден ден.
Дженифър Анистън е мразела емблематичната си прическа
Често наричана “Рейчъл “, късата прическа с плътни пластове се трансформира в голяма наклонност, откакто Анистън оформя косата си по този метод в “Приятели “.

„ Не бях почитател на прическата „ Рейчъл “, споделя Анистън пред Glamour през 2015 година „ Това беше някак извънредно за мен. “
Персонажът на Рос е основан с мисълта за Дейвид Шуимър
Уорън Литълфийлд, президент на NBC от 1990 до 1998 година, споделя, че персонажът на Рос е основан особено за Шуимър.

„ Марта и Дейвид първоначално бяха огромни почитатели на Дейвид Шуимър и в действителност написаха персонажа на Рос с мисълта за него “, споделя Литълфийлд.

Но Шуимър съвсем е пропуснал четенето на кастинга за ролята.

„ По това време Дейвид си мислеше: „ Знаете ли какво. Просто ще се върна и ще играя спектакъл. “ Но сътрудникът му настойчиво го преследваше да прочете сюжета и да се върне от Чикаго, с цел да чете за ролята “, прибавя той.
До третия сезон актьорите са се съюзили, с цел да получават идентични заплати, за първи път в историята на малкия екран
По време на договарянията за заплащане за третия сезон на “Приятели “, шестте звезди са работили като екип, с цел да получат еднообразно възнаграждение в размер на 75 000 $ на епизод.

Съобщава се, че до края на сериала всеки е печелил по 1 милион $ на епизод. Това се случва с помощта на Дейвид Шуимър, който е трябвало да взема максимален хонорар, само че тъй като е желал да бъдат като същински екип и да няма проблем, е направил предлагането. Актьорите са му признателни и до през днешния ден!
Анистън към момента си спомня с какво е била облечена Кудроу, когато са се срещнали на масата на сериала
„ Носеше подобаваща за Фийби Буфе – като бяла ленена хипи риза и имаше куп миди и колиета “, спомня си Анистън. „ И косата й беше вдигната на две дребни щипки и имаше дребни руси кичури. “

Кудроу споделя, че се е опитвала да влезе в облика, макар че към този момент е взела ролята. Анистън си спомня и тоалета на Кокс - „ розова бебешка тениска с бял борд “.
Лиса Кудроу е поискала позволение от Пери нейният персонаж да имитира емблематичния темп на Чандлър
В „ The One Where Everybody Finds Out “ (Онзи, в който всички разбират), когато Фийби вижда Моника и Чандлър да се събличат един различен, Фийби споделя: „ Очите ми! Очите ми! “ Кудроу в действителност е поискала позволение от Матю Пери, преди да имитира стила на персонажа му с тази имитация.

„ По този метод Матю Пери споделяше доста неща. Всъщност, желаех разрешението му, преди да го заснемем “, споделя актрисата, говорейки за тази сцена. „ Казах си: „ Не знам дали сте гледали подготовките, само че аз споделям „ Очите ми! Очите ми! “ както ти го правиш. Така че просто би трябвало да знам, че това е окейза теб. Ако не, ще го кажа по друг метод. И той сподели: „ Да, давай. “

Анистън прибавя, че счита, че „ Матю изисква от нас да желаяме позволение, когато заимстваме стила на Чандлър “.
Кауфман не желае сериалът да бъде рестартиранили обновен
Въпреки че има известия за събиране на “Приятели “, които непрестанно се въртят из интернет, Кауфман постоянно е разсейвала концепцията, че ще се направи продължение на сериала, за чието основаване е помогнала.

„ Приятели " е за времето в живота ви, когато приятелите ви са вашето семейство – това беше тематиката му “, споделя Кауфман.

Тя прибавя, че усеща, че откакто Моника и Чандлър са основали лично семейство и са напуснали апартаментана финала, историята най-сетне е минала оттатък персонажите.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР