Подаваме сигнал в прокуратурата след установени съмнения за нарушения при

...
Подаваме сигнал в прокуратурата след установени съмнения за нарушения при
Коментари Харесай

Община Варна сезира прокуратурата за 8-етажна сграда в Чайка

Подаваме сигнал в прокуратурата след открити подозрения за нарушавания при одобряването на капиталов план за създаване на 8-етажна постройка в зелена повърхност до " Бялата къща " в квартал " Чайка ". Това разгласи през днешния ден кметът на Варна Иван Портних, който даде конференция дружно с основния проектант на Община Варна Стоян Попов.

" За съответния терен до " Бялата къща “ има утвърден план, при който има опит за заобикаляне на някои правила за застрояване, най-много във връзка с отстоянията към прилежащите здания. Според плана постройката, която ще е на 8 етажа, е единствено на 3 метра разстояние от границата на прилежащия парцел, вместо на нужните 7 метра. Освен това там има трасета на тръбопровод и на електропровод. Проектът е входиран в Община Варна на 4 април т. година, а утвърден на 1 юни от Лилия Цекова, краткотрайно изпълняваща длъжността " основен проектант " след уволнението на Виктор Бузев - три седмици, преди аз да поема тази служба. При утвърден капиталов план в 7-дневен  период от издаването на заявката, основният проектант би трябвало да издаде позволение за градеж. Върнал съм преписката и съм изискал нормативните пропуски да бъдат отстранени, подложен съм пред приключен факт ", изясни арх. Стоян Петков. 

Кметът Иван Портних изрече съмнение, че евентуално зад огромния план в зелените площи в " Чайка " има ползи, свързани с Христо Димитров от " Планекс ", някогашен началник на Варненската строителна камара, който сега е кандидат-кмет, повдигнат от " Алтернатива на жителите ". " Това е листата на " презастроителите ", които са недоволни от обстоятелството, че уволних дисциплинарно някогашния основен проектант Виктор Бузев. Ако продаваш жилища по 1000 евро на кв. м., само че ползите ти са застрашени, а имаш доста пари, за какво да не играеш на изборите? ", попита кметът. 

" Ако тръгнем да преглеждаме листата на " презастроителите ", огромна част от тях са добре презентирани в " Чайка ". Напомням,  че точно в този квартал имаше публично неодобрение и правосъдни каузи във връзка приемането на обстоен организационен проект, сподели кметът. Той сподели фотоси и на други здания, чийто вложители са част от листата на " Алтернативата на жителите " -  обект на " Интерком " за 17 етажна постройка, с  към 20 000 кв. м. РЗП в " Чайка ", небостъргач до Окръжна болница, за който има издадено позволение единствено за подземни паркинги и 3-етажна постройка, само че пък онлайн се оферират предложения за десетки жилища. 

Подготвяме и други сигнали до прокуратурата - за издадено уверение за толерантност от някогашния основен проектант, което е дало опция върху гола поляна да се построи къща на мястото на сякаш е съществувала преди 20 години. Сигнал има и против кооперации вид " общежития “, при които са употребени по-облекчени параметри за застрояване, от които се е възползвал актуалният началник на Строителната камара във Варна, изясни Иван Портних.

В кръга към Виктор Бузев е и Благомир Коцев, кандидат-кмет на Политическа партия. За през днешния ден е планувано делото за разрешителните, които Бузев е издал нелегално на Коцев - за  слагане на шатри на " Хоризонт " върху 2 дка зелени площи държавна благосъстоятелност. Съдът към момента не се е произнесъл и по различен проблем -  за прекъсването на колите в Морската градина, което още веднъж е обвързвано с опитите на Коцев за разстройване на възбраната за прекъсване на колите в парка, сподели кметът.

Добре е да е ясно, кой в годините се е борил за Морската градина. Не мога да схвана тази част хората в от листата на Политическа партия Демократична България, които години наред твърдяха, че са борци за парка, а  през днешния ден са застанали зад кандидат- кмет, който има паркинги в Морската градина и от години апелира всички заповеди за прекъсване на колите в Морската градина. Те са едно, той им е знамето, сподели Иван Портних.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР