"Подаваме сигнал срещу абсолютно незаконното, според нас, решение на Арбитражния

...
"Подаваме сигнал срещу абсолютно незаконното, според нас, решение на Арбитражния
Коментари Харесай

Симеонов внесе сигнал до Цацаров за БМФ

"Подаваме сигнал против безусловно противозаконното, съгласно нас, решение на Арбитражния съд. Ние установяваме няколко съществени нередности, които дават опция за смяна на приватизационните условия на контракта за приватизация на БМФ от компанията на братя Домусчиеви ".

Това сподели заместител министър-председателят Валери Симеонов на влизане в Съдебната палата преди депозирането на сигнала, заяви Българска телеграфна агенция.

Симеонов изясни, че сигналът се подава точно в прокуратурата, тъй като, съгласно него, имало данни за закононарушение. По думите му имало неточна експертиза, която изопачава обстоятелствата. Той разясни, че прокуратурата би трябвало да проверява специалистите, които са създали експертизите, "въз основа на които се вършат изводи за приложението на член 307 от Търговския закон ".

Като разследване, съгласно Симеонов, Арбитражният съд излиза с нелегално решение да се промени приватизационния контракт за Български морски флот, както и да се одобри за възможно и належащо скрапирането на забележителна част от корабите в БМФ.

"Експертите считат, че икономическото положение на БМФ е било толкоз тежко, че са били принудени да нарежат 30 на 100 от корабите. Собствениците на Кей Джи маритайм шипинг желаят да спестят 52 милн. лв. наказания за нарушен приватизационен контракт. Собствениците са братя Домусчиеви. В момента страната е ощетена с 52 милн. лв. вследствие на фалшифицирани и погрешни експертизи и надлежно правосъдно решение, в нарушаване на закона, с позоваване на един член, който не е обвързван с приватизационните контракти. Сигналът е против облагодетстване на братя Домусчиеви ", съобщи Валери Симеонов.

Вицепремиерът Симеонов добави, че е реалност доста съществено нарушение на приватизационния контракт и оттам-нататък може да се пристъпи към преустановяване на контракта и фактическо връщане на БМФ на страната. По думите му това първият сигнал, само че ще има и втори, който ще третира престъпления при сключването на приватизационния контракт.

Преди време Кирил Домусчиев съобщи:

"Горд съм, че в годините на най-тежката рецесия в морската промишленост, успяхме да спасим от банкрут БМФ.

Ръководството на "Параходство Български морски флот ", в която обявиха, че след приватизацията са били подхванати ограничения за излекуване на компанията в изискванията на невиждана и невиждана по дълбочина рецесия и най-ниските в историята на корабоплаването равнища на фрахтовия пазар. Старите кораби са се подменяли с нови по-модерни и ефикасни. Средната възраст на корабите от 29 години била понижена на по-малко от 10 години. Държавата продала 70 % от БМФ за 440 милиона лв., а цената на активите и корабите единствено три месеца след приватизацията намаляла 10 пъти заради международната рецесия в корабоплаването. Девет години след приватизацията бе издигнат и закупен един цялостен нов флот на стойност 570 милиона и предстоят инвестиция от още над 200 милиона през тази и идната година /корабите към този момент са контрактувани и се строят/ ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР