Подарък за Путин - под това име в Прага се

...
Подарък за Путин - под това име в Прага се
Коментари Харесай

Чешка кампания събира дарения за хеликоптер Блек хоук за Украйна

" Подарък за Путин " - под това име в Прага се организира самодейност за набиране на дарения за въоръжаване на Киев против съветската експанзия, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

От стартирането на самодейността над 188 000 донори са дали сума, еквивалентна на 27,5 милиона $  (23,1 милиона евро) за закупуване на танк, на система за разминиране, за дронове, за ръчен противотанков гранатомет и за муниции за Украйна.

Инициативата си има собствен уебсайт, преведен на 6 езика. Сайтът продава и тениски с подигравателни сюжети и текстове против съветския президент Владимир Путин.

Инициативата е ръководена от някогашния основен редактор на чешката телевизия Мартин Ондрачек. Сега задачата й е да се съберат средства за закупуване на хеликоптер " Блек хоук " на стойност 4 милиона $ (3,6 милиона евро), който да бъде пратен на Украйна.

" Искаме да кажем на света, че Украйна има потребност от тези неща и да упражним напън ", споделя пред Франс прес Ондрачек.

Според него доставените на Украйна оръжия и техника посредством събраните с дарения средства са подтикнали западни държавни управления да подхващат също дейности в тази тенденция. Три месеца откакто самодейността е финансирала закупуването на танк за Украйна, държавните управления на Нидерландия и на Дания са подписали съглашение, предвиждащо закупуването на десетки бронетранспортьори за Чехия, с цел да ги даде след това на Киев, споделя Ондрачек. Той добавя, че същото се е случило и след изпращането на система за битка с дронове.

Чешкото държавно управление е предоставило на Украйна филантропична и военна помощ и е приело половин милион украински бежанци, напомня Франс прес. 

Но Ондрачек счита, че в страните от Западна Европа настава отмалялост от поддръжката за Киев и за нейните военни старания против Русия. " Украйна е прекомерно надалеч и те нямат ужасяващия исторически опит с Русия ", напомня той.

В уеб страницата на самодейността се напомня, че някогашната Чехословакия е била ръководена от 1948 до 1989 година от комунистите под контрола на Москва и всякаква демонстрация на дисидентство тогава е била потискана.

Всеки, който желае да подари средства за чешката самодейност, би трябвало да знае, че минималната сума, която може да бъде дарена е 1968 крони (80 евро). Тази сума не е инцидентна, а е отпратка към руската принуда на Пражката пролет през 1968 година

Инициативата " Подарък за Путин " произтича от акция за дарения за Украйна, подета от украинското посолство в Прага, която имаше голям триумф и събра 2,3 милиона евро при започване на съветската инвазия. Тогава акцията разреши да се закупят четири камиона, цялостни с ръчни противотанкови гранатомети за Украйна три дни след началото на войната, споделя Ондрачек.

Сега за три дни акцията за набиране на средства за " Блек хоук " е събрала сума, равняваща се на към 366 000 евро.  Ондрачек счита, че цялата сума ще бъде събрана за 150 дни и признава, че в самото чешко общество нещата са се трансформирали и даренията постъпват по-бавно отпреди.

Ондрачек има и други проекти за акцията " Подарък за Путин ", като да вземем за пример създаване на цех за дронове за Украйна.

Той споделя, че е посетил Украйна няколко пъти и желае да се върне още веднъж там след края на войната, придружаван от брачната половинка си, за дълга почивка. Ондрачек споделя също, че във вилата си в Чехия той е подслонил в този момент семейство украински бежанци.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР