Подарък за Путин - под това име в Прага се

...
Подарък за Путин - под това име в Прага се
Коментари Харесай

Чешка кампания събира дарения за хеликоптер Блек хоук за Украйна

" Подарък за Путин " - под това име в Прага се организира самодейност за набиране на дарения за въоръжаване на Киев против съветската експанзия, съобщи Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12095
От стартирането на самодейността над 188 000 донори са дали сума, еквивалентна на 27,5 милиона $  (23,1 милиона евро) за закупуване на танк, на система за разминиране, за дронове, за ръчен противотанков гранатомет и за муниции за Украйна.

Инициативата си има собствен уебсайт, преведен на 6 езика. Сайтът продава и тениски с подигравателни сюжети и текстове против съветския президент Владимир Путин.

Инициативата е ръководена от някогашния основен редактор на чешката телевизия Мартин Ондрачек. Сега задачата й е да се съберат средства за закупуване на хеликоптер " Блек хоук " на стойност 4 милиона $ (3,6 милиона евро), който да бъде пратен на Украйна.

" Искаме да кажем на света, че Украйна има потребност от тези неща и да упражним напън ", споделя пред Франс прес Ондрачек.

Според него доставените на Украйна оръжия и техника посредством събраните с дарения средства са подтикнали западни държавни управления да подхващат също дейности в тази тенденция. Три месеца откакто самодейността е финансирала закупуването на танк за Украйна, държавните управления на Нидерландия и на Дания са подписали съглашение, предвиждащо закупуването на десетки бронетранспортьори за Чехия, с цел да ги даде след това на Киев, споделя Ондрачек. Той добавя, че същото се е случило и след изпращането на система за битка с дронове.

Чешкото държавно управление е предоставило на Украйна филантропична и военна помощ и е приело половин милион украински бежанци, напомня Франс прес. 

Но Ондрачек счита, че в страните от Западна Европа настава отмалялост от поддръжката за Киев и за нейните военни старания против Русия. " Украйна е прекомерно надалеч и те нямат ужасяващия исторически опит с Русия ", напомня той.

В уеб страницата на самодейността се напомня, че някогашната Чехословакия е била ръководена от 1948 до 1989 година от комунистите под контрола на Москва и всякаква демонстрация на дисидентство тогава е била потискана.

Всеки, който желае да подари средства за чешката самодейност, би трябвало да знае, че минималната сума, която може да бъде дарена е 1968 крони (80 евро). Тази сума не е инцидентна, а е отпратка към руската принуда на Пражката пролет през 1968 година

Инициативата " Подарък за Путин " произтича от акция за дарения за Украйна, подета от украинското посолство в Прага, която имаше голям триумф и събра 2,3 милиона евро при започване на съветската инвазия. Тогава акцията разреши да се закупят четири камиона, цялостни с ръчни противотанкови гранатомети за Украйна три дни след началото на войната, споделя Ондрачек.

Сега за три дни акцията за набиране на средства за " Блек хоук " е събрала сума, равняваща се на към 366 000 евро.  Ондрачек счита, че цялата сума ще бъде събрана за 150 дни и признава, че в самото чешко общество нещата са се трансформирали и даренията постъпват по-бавно отпреди.

Ондрачек има и други проекти за акцията " Подарък за Путин ", като да вземем за пример създаване на цех за дронове за Украйна.

Той споделя, че е посетил Украйна няколко пъти и желае да се върне още веднъж там след края на войната, придружаван от брачната половинка си, за дълга почивка. Ондрачек споделя също, че във вилата си в Чехия той е подслонил в този момент семейство украински бежанци.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР