Подадени са сигнали за трима изчезнали души и двама загинали

...
Подадени са сигнали за трима изчезнали души и двама загинали
Коментари Харесай

Премиерът след потопа в Царево: Двама души са загинали, трима се издирват

Подадени са сигнали за трима изчезнали души и двама починали след бедствието в Царево, заяви министър председателят Николай Денков, който е на място.

Децата, които са блокирани в хотел в Резово, са в сигурност, настанени са по високите етажи. Приземието на хотела е наводнено, само че няма заплаха.

В Царево няма блокирани хора, само че е спряно електричеството, защото има заплаха от токови удари до момента в който не се отводнят постройките. Уговорката с енергото е да пусне тока когато е безвредно, само че това няма да се случи довечера, предизвести министър председателят.

Евакуирани са всички хора от плажните линии и от къмпингите, те са към този момент в сигурност. От Национален институт по метеорология и хидрология споделиха, че чакат прекъсване на преваляванията, не чакат основни превалявания от тук нататък, те в идващите часове водата се оттича

Николай Денков насочи апел в идващите 48 часа никой да не влиза в морето, защото е бурно и рисково.

Съобщи още, че водата в по преносната мрежа е нечиста и може да се употребява единствено за битови потребности. През идващите 1-2 дни ще се вършат проби и ВиК ще заяви, когато водата още веднъж е годна за пиянство.

Очакват се доста доброволци. Николай Денков прикани всички те да минат през спешния щаб в Царево с цел да се зане кой какво ще прави и къде ще е най-полезен.

 

Премиерът проф. Николай Денков е в Царево и взе участие в съвещанието на Кризисния щаб по отношение на бедственото състояние в общината.

 

На място са регионалният шеф на Бургас Пламен Янев, кметът на Царево Георги Лапчев, шефът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов, шефът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев.

Към момента са открити телата на двама починали - мъж и жена, търсят се още двама души. Много пътища са затворени - главните са Созопол - Приморско и Приморско - Царево, не тръгвайте на път.

От Сливен към Варвара пътува преносим мост на военните. На юг от това село са откъснати стотици туристи по къмпингите, комплексите и най-много в Нестинарка.

На място дойдоха народните представители Галя Желязкова и Андрей Рунчев. Пред кметството в Царево са актуалният шеф на Сектор " Охранителна полиция и КАТ " комисар Марин Димитров и неговият предходник Неделчо Рачев.

 

Има откъснати мостове към обитаеми места, когато се отдръпна водата, ще бъдат обследвани. 

 Не се чакат основни превалявания към този миг.

 

Реагирахме при първата опция, в която беше ясно какво може да се направи. Осигурява се вода и храна на бедстващите, сподели министър председателят. 

В този случай става дума за извънредно количество превалявания, което рядко се случва, добави той. 

 

Има няколко благоприятни условия да се помогне на бедстващите за възобновяване на вредите - 1512 лв. от МТСП и друга помощ, която е до 2500 лева за уреди. 

 

Родителите да са спокойни за децата си, които са били на лагери и зелени учебни заведения - на топло са и са нахранени и подслонени, сподели кметът на Царево Георги Лапчев.

 

Евакуираните хора са над 100, добави той.

 

След брифинга за медиите кметът Георги Лапчев и регионалният шеф Пламен Янев поведоха следните лица на двете съдбовни места, през които са минали трите тела, преди да ги погълне морето. В групата за огледа са още зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакев, шефът Групово дело ПБЗН Александър Джартов, заместник-кметът на Царево Марин Киров, шефовете на РЗИ-Бургас Георги Паздеров и на Регионална инспекция за опазване на околната среда Павел Маринов.

 

Около 20 часа стана ясно, че избавителна интервенция е невъзможна в бурното море, което е 6 бала. Катерът на Гранична полиция е закотвен в пристанището, водолази не могат да влязат. На процедура целият залив сред новия квартал и кв. Василико съставлява едно голямо кафяво бурно тресавище.

 

Кметът Георги Лапчев сподели, че преди няколко часа са видели две тела в морето - на към 150 м във вътрешността. Вълните обаче са толкоз огромни, че те са изчезнали малко по-късно. Никой не може да каже по кое време ще се предприеме интервенция по издирването им. 

 

Министерството на труда и обществената политика започва платформа за подаване на сигнали за жители в бедствено положение в резултат на наводнението в община Царево.

По предписание на министър Иванка Шалапатова Социалното министерство и Агенцията за обществено подкрепяне ще окажат оптимално бързо поддръжка на хората, потърпевши от наводнението в община Царево.

След прекъсването на преваляванията и оттичането на водата екипите на " Социално подкрепяне " са в подготвеност да стартират обходи на потърпевшите парцели и да създадат сложна обществена оценка на потребностите на хората от обществена, финансова, психическа и здравна поддръжка, както и да ги съветват за опциите да получат помощ от разнообразни институции.

Българският Червен кръст дава 800 фамилни хранителни пакети, съдържащи 10 кг артикули от първа нужда, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се хора, потърпевши при наводненията в община Царево.

При нужда организацията ще даде от бедствения си запас и 100 спални комплекта – походно легло, матрак, възглавница, покривка и чаршафи. Осигурени са и 10 тона минерална вода от донори, които ще бъдат доставени на място.

БЧК продължава да следи обстановката и да поддържа непрекъсната връзка с локалните управляващи, Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Община Царево разгласи акция за набиране на доброволци

По-рано денем Община Царево стартира акция за набиране на доброволци след наводненията и оповестеното бедствено състояние. Желаещите могат да се записват на телефон 0590 5 50 18.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР