Подадени са общо 9 съобщения за канцерогенен ефект на лекарствата

...
Подадени са общо 9 съобщения за канцерогенен ефект на лекарствата
Коментари Харесай

Държавата дава неосъществима оценка дали вид лекарства за хипертония са канцерогенни

Подадени са общо 9 известия за канцерогенен резултат на медикаментите за кръвно налягане (хипертония) с интензивно вещество сартан (ангиотензин рецепторни блокери). На съображение наличната информация оценката дали това е по този начин е " неосъществима " . Това гласи отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ) на въпроси на Actualno.com.
Въпросите са общо три и касаят изказвания на кожния лекар проф. Георги Чернев, който до 4 май, 2020 година ръководеше Кожна клиника на Министерство на вътрешните работи болница:
1. В началото на март, 2020 година, пред Actualno.com проф. Чернев съобщи, че е подал данни до ИАЛ на база анамнеза от пациенти, развили разнообразни форми на рак, като той и асистентите му считат, че избрани медикаменти (т.нар. сартани, с които се третира кръвното налягане) провокират развиване на рак. Проф. Чернев сподели, че е сторил това преди 2 години. Уведомен ли е здравният министър за този сигнал и какво е заключението за подадените данни?
2. Проф. Чернев твърди, че господин Ананиев прикрива случая, тъй като подадената информация визира огромни ползи на фармацевтичната промишленост. Какъв е Какъв е коментарът на господин Ананиев и на здравно министерство?
3. Actualno.com получи сигнал, че от здравно министерство и господин Кирил Ананиев е оказван напън да не се организира Националния конгрес на дерматологичните хирурзи, който се състоя на 13.05.2020 година Сигналът е от организиратора проф. Георги Чернев. Какъв е коментарът на господин Ананиев и на здравно министерство?
Съгласно отговора, получен от здравно министерство, сигналите, всичките от които са или персонално от проф. Чернев, или от негов аспирант и от негов студент, са били изпратени " в законово-установения период до 15 дни от приемането (на съобщенията) в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции – EudraVigilance ". 
" През февруари 2020 година всички получени известия за са прегледани от Комисията за оценка на риск в следене на лекарствената сигурност, съвещателен орган към изпълнителния шеф на ИАЛ по член 47. от ЗЛПХМ (Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина). Членовете на комисията се сплотиха към мнението, че на съображение наличната информация попада в категорията unassessable/unclassifiable : Оценката е неосъществима заради незадоволителни или спорни данни и неспособност за верифициране или приемане на спомагателна информация ", прибавят от здравно министерство.
Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com, сартаните имат канцерогенен резултат съгласно наличността на избрани рецептори в клетките на даден човек - съответно става въпрос за напредък на меланома! Проф. Чернев и със статия-потвърждение в профилираното списание Oncogene - за лабораторно изследване, правено от екип учени от чужбина! А в Съединени американски щати към този момент тече подготовка за правосъдно дело с искане за компенсации тъкмо поради канцерогенен резултат на медикаменти с интензивно вещество " сартан " - детайлности можете да научите в ТАЗИ СТАТИЯ НА USA TODAY!
Actualno.com разгласява и цялостния отговор на Министерство на здравеопазването по този начин, както беше получен в редакцията:
" Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) проучва получените известия за подозирани нежелани лекарствени реакции за разкриване на нова информация за сигурност с клинична значителност, която е незнайна или недобре разказана все още. Анализът включва оценка на доказателства за причинно-следствена връзка и при съществуване на задоволително такива се започва европейска процедура по оценка, наречена процедура по оценка на сигнал.

Подадените известия за подозирана връзка сред приложимост на сартани и поява/влошаване на меланом са общо 9. Първото от тях е подадено на 22.10.2018 г, а последното на 03.02.2020 година Четири от известията са подадени от проф. Чернев и четири от аспирант с теоретичен началник проф. Чернев. Последното известие е от студент на проф. Чернев. В законово-установения период до 15 дни от приемането на известията, всяко от тях е изпратено в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции – EudraVigilance.
През февруари 2020 година всички получени известия за подозирана връзка на ангиотензин рецепторни блокери (сартани) с поява на меланом са прегледани от Комисията за оценка на риск в следене на лекарствената сигурност, съвещателен орган към изпълнителния шеф на ИАЛ по член 47. от ЗЛПХМ.
Членовете на комисията се сплотиха към мнението, че на съображение наличната информация причинно-следствената връзка сред поява/влошаване на меланом и приложимост на валсартан попада в категорията unassessable/unclassifiable: " Оценката е неосъществима заради незадоволителни или спорни данни и неспособност за верифициране или приемане на спомагателна информация . “
В сходство с гореизложеното, предоставените до този миг данни не съставляват сигнал. В допълнение Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции, която съдържа над 15 000 000 известия (включително всички български съобщения), до този миг не е разглеждала сигнал за връзка сред сартани и поява на меланом ".
Още: " Ще стигнем ли в бъдеще до фрапантен избор за лекуване - ковид или рак? "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР