Подадени са десетки сигнали, казаха от общината. Очаква се да бъде

...
Подадени са десетки сигнали, казаха от общината.
Очаква се да бъде
Коментари Харесай

Водно бедствие и в Етрополе, отнесени са мостове, реките в района преливат

Подадени са десетки сигнали, споделиха от общината.

Очаква се да бъде оповестено отчасти бедствено състояние.

Отнесени са мостове. Реките в региона преливат, образуван е спешен щаб.

Междувременно бедствието в Берковица повдигна още веднъж въпроса има ли злоупотреби при почистването на речните корита, дерета и канали. За това са изхарчени 314 000 лв. през 2020 година. Големият въпрос е дали в действителност са почистени или фирмата-изпълнител е получила парите, без да си свърши работата.

Проверка на екип на   сподели, че тъкмо през вчерашния ден, след наводнението, наблюдаващият прокурор е изискал удължение на интервала на следствието с още 2 месеца.

Вчера стартира и още една инспекция на прокуратурата - свършила ли си е локалната власт работата, с цел да предотврати наводнението. Този път обвиняването се сезира по медийни изявления.

Дали наводнението в Берковица е естествено злополучие или е можело да бъде предотвратено при съответни дейности от страна на институциите?

Репортерите стигат до сигнал за социална поръчка, при която има подозрения, че са дадени пари за разчистване на реките без това да е изпълнено. Оказа се, че казусът е обект на следствие от страна на прокуратурата.

Договорът за почистването на деретата, каналите и речните корита в община Берковица е подписан при започване на януари 2020 година Заради незабавната нужда от това е прибавен правилото на директното договаряне и е поканена съответна компания, която да извърши почистването.

Милован Панталеев е общински консултант в Берковица. Живее наоколо до една от реките, които минават през града. Проверявайки интервала на подписания контракт, в него се поражда и подозрението дали почистването не е единствено на хартия .

" Аз минавам всеки ден в този сектор и в никакъв случай не е имало хора или техника, които да правят почистването ", съобщи Милован Пантелеев, общински консултант в Берковица.

Той подава сигнал до Министерство на вътрешните работи, а различен жител - Николай Петров, сезира прокуратурата.

" За мен будеше подозрение, тъй като действително в " Профила на купувача " пишеше, че поръчката е изпълнена. 330 хиляди лева са изплатени на фирмата-изпълнител, а действително тук жителите и хората, които живеят наоколо до реката ми споделиха, че не са виждали нито машини, нито техника ", добави Николай Петров.

И още едно изказване за безучастие пристигна от Васил Янев. В нощта на 12 юни придошлата вода е отнесла част от каменната ограда на неговата къща. Това се е случило макар предизвестията му да бъдат взети ограничения още при наводнението при започване на месеца.

" Казах на човек от общината, който не се зае насериозно с това. Казах, че това корито би трябвало да се почисти, че ще има проблеми и те се случиха ", добави Янев.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова твърди, че въпросният контракт включва разчистване на села в региона, само че не и в самия град. Затова такова не е имало .

" Почистване на деретата и каналите имаше в с. Замфирово и с. Гаганица, тъй че няма по какъв начин да приказваме, че в град Берковица са почиствани канали, реки и дерета. Има чиновник на общината, който отговаряше за осъществяването на този планове. Проектът е изпълнен и изведен към Междуведомствената комисия. Да повторя: Речни корита по публичната поръчка в Берковица не са почиствани, да е ясно на всички ", съобщи Димитранка Каменова, кмет на Берковица.

Проверка в приложението към контракта демонстрира, че е записано, че са чистени и речни корита. Тези в град Берковица също са измежду посочените в документа .

" Ясно е записано под точка №3 - гр. Берковица, региона на Балкантурист, региона на ресторат " Воденицата " и от " Желязков мост " до края на Промишлената зона ", сподели още Милован Панталеев.

По случая е формирано досъдебно произвеждане по членове от Наказателния кодекс за длъжностно заграбване и управление на проведена незаконна група. След привършване на следствието, почнало през 2021 година, ще се стане ясно и дали ще бъде повдигнато обвиняване.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР