Под заплахата да ѝ бъдат наложени санкции от САЩ, Турция

...
Под заплахата да ѝ бъдат наложени санкции от САЩ, Турция
Коментари Харесай

Турция се отказа от руската платежна система Мир, ще се откажат ли руските туристи от Турция

Под опасността да ѝ бъдат наложени наказания от Съединени американски щати, Турция реши изцяло да прекрати потреблението на съветската платежна система " Мир ", посредством която съветските туристи са направили заплащания в страната на стойност стотици милиони долари от началото на годината. Какво отражение ще окаже решението на Анкара върху туризма и какви дейности може да подхващат турските управляващи, тъй че парите на съветските туристи да продължат да се вливат в турската стопанска система?

РЕШЕНИЕТО

Три турски банки - държавните Зираат, Вакъфбанк и Халкбанк - оповестиха тази седмица, че се отхвърлят да обслужват картите на системата " Мир ", присъединявайки се към двете частни банки Ишбанк и Денизбанк, които започнаха същите дейности предходната седмица. С това не остана нито една турска банка, която да приема съветската платежна система. Стъпката пристигна, откакто министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи желание да вкара наказания против поддръжката на опитите на Руската федерация да разшири потреблението на своята платежна система в чужбина. Така Турция последва Казахстан, Узбекистан и Таджикистан, които преди нея преустановиха потреблението на " Мир ", а единствените страни, които към момента не престават да обслужват системата, са Армения, Беларус и Киргизстан.

Силно подвластна от съветския газ и нефт, Анкара отхвърли да се причисли към западните наказания, наложени против Русия след нахлуването в Украйна. Турция даже разгласи разширение на обсега на системата " Мир " след среща при започване на август сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съветския му сътрудник Владимир Путин. Вашингтон обаче неотложно предизвести турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от вероятни наказания.

Кремъл съобщи, че решението на турските банки да се откажат от потреблението на съветската платежна система " Мир " е признато " под невиждан напън от Съединени американски щати ". Ситуацията е комплицирана и, естествено, ние би трябвало дружно да търсим способи за противопоставяне на този напън, тъй че най-малкото да не предизвиква вреди на нашето търговско-икономическо съдействие и да не лишава от удобни условия многото милиони съветски туристи, които всяка година посещават Турция, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира на предизвестията от Съединени американски щати за вероятни последствия за Турция, като сподели, че " това не подхожда на другарството или на икономическите ни връзки ", добавяйки, че глобите ще бъдат оценени от държавното управление и ще бъдат подхванати дейности в сходство с това.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ТУРИЗМА

Мнозина в този момент се питат по какъв начин ще се отрази решението за отвод от " Мир " върху туризма на Турция, известна дестинация за съветските туристи. Руснаците са втората най-голяма група задгранични гости в Турция. През първите осем месеца на годината те са наброявали 772 686 души, напълно малко под броя на пристигналите германци - 789 602, демонстрират публични данни, представени от в. " Сабах ".

Отмяната на системата " Мир " няма да се отрази на визитите на съветските туристи в Турция, счита Мая Ломидзе, изпълнителният шеф на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Според нея приемането на тези банкови карти в Турция съставлява в допълнение улеснение за руснаците и " добър източник на доходи " за турските търговци, само че не е фактор, който ще повлияе на броя на туристите. Отмяната на картите, споделя тя, не е причина руснаците да спрат да купуват туристически пакети в Турция, нито да анулират към този момент закупени почивки в страната. Нещо повече, болшинството от съветските туристи избират системата " ол инклузив " и въобще не се отделят от хотелите, сподели още Ломидзе пред финансовия в. " Дюня ". Все отново обаче решението ще има отражение, на първо място върху турските банки и търговците в Турция, за които заплащанията през " Мир " са източник на средства, споделя Ломидзе.

Според данни от турския банков бранш, представени в " Сабах ", руснаците са направили през картите " Мир " заплащания в Турция на стойност 500 милиона $ от началото на 2022 година Тези карти като цяло са употребени за възнаграждение не на пакетни почивки, а за самостоятелно настаняване, самолетни билети и спомагателни разноски в страната.

Хакан Топкурулу, ръководител на бюрото за стопански политики на турската проруска Патриотична партия, е на мнение, че решението за отвод на Турция от системата " Мир " заплашва да се трансформира в " глоба " за самата Турция. По думите му решението има смисъл на обръщение към руснаците да не посещават Турция. Това е глоба не против Русия, а против Турция, споделя той, представен от партийния в. " Айдънлък ".

АЛТЕРНАТИВИТЕ

Турските управляващи оповестиха, че работят върху дълготрайното решение на казуса с потреблението на картите " Мир " и търсят други възможности на съветската система.

Възможна формула е така наречен билет карта (Ticket Card), която да бъде употребена за спомагателни разноски по време на отмора в Турция, написа " Сабах ". Руснаците употребяват картите " Мир " в Турция на първо място за храна отвън хотелите, за покупки и занимания, до момента в който почивката и самолетните билети уреждат авансово. По тази причина туроператорите работят върху вид, при който дружно с туристическите си пакети, руснаците да купуват и " билет карта ". С тази карта те ще бъдат таксувани за направените разноски, а парите, които харчат, ще бъдат изпращани от туроператорите в съответните заведения за хранене, магазини и места за развлечение.

Руските туроператори към този момент предизвестяват туристите, пътуващи в Турция, да носят със себе си и пари в брой, писа съветският " Комерсант ". Представители на бранша обръщат внимание, че в други известни дестинации за руснаците като Обединените арабски емирства и Египет системата " Мир " не се приема, а съветските туристи разчитат на интернационалните платежни системи или на старомодния способ на кешово заплащане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР