Под заплаха за отнемане на дерогацията, Лукойл трябва да си

...
Под заплаха за отнемане на дерогацията, Лукойл трябва да си
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Цялата история с Лукойл звучи като рекет и натиск да се продаде рафинерията

Под опасност за лишаване на дерогацията, " Лукойл " би трябвало да си заплати налозите и таксите към държавната хазна. В противоположен случай компанията ще би трябвало да спре да работи с съветски нефт и да преработва петрол от други снабдители.

" Чух през днешния ден, че става въпрос не за 500 млн., а за 1,5 милиарда, които трябвало да се платят, и част от тези пари трябвало да бъдат за налог свръхпечалба, единствено че такъв налог аз не знам да има. Цялата история ми звучи като рекет и като напън върху " Лукойл " да продаде рафинерията ", коментира енергийният специалист Явор Куюмджиев в студиото на  " Денят ON AIR ".

Според него се губи прозрачността и ясната благосъстоятелност. " Всичките тези старания няма да доведат до 73 ст. понижаване на цената на горивата. Горивата в Унгария и Словакия са по-скъпи, в сравнение с в България, макар че и двете употребяват 100% съветски петрол. 60 $ е таванът за пазаруване на съветски нефт. Днес беше 91 $. Ако следваме италианския сюжет, цената на горивото ще е към 3,60 лева ", разяснява Куюмджиев. 

По думите му са нужни най-малко три месеца, с цел да се пренастроят логистичните вериги на доставки. " В момента се транспортира основно съветски петрол. Планът за доставки е плануван за доста време напред ", изясни енергийният специалист.

Той уточни като погрешно изказванието, че в Черно море има различен петрол с изключение на съветски. " Всичкият потенциал да вземем от азербайджанския петрол, отново няма да стигне. Тази догадка отпада. Остава само превозът през Босфора, само че през него не могат да минават огромни кораби, неразрешено е ", съобщи Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според него е допустимо по средата на зимата да се вдигнат цените на горивата. Гостът е на мнение, че в България няма по какъв начин да се върнем на 2 лева за литър.

" В Молдова, където няма акцизи, цената е 2,40 лева ", даде образец специалистът.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР