Под воплите за сувалкския коридор Варшава готви нахлуване на територията

...
Под воплите за сувалкския коридор Варшава готви нахлуване на територията
Коментари Харесай

Полша отново няма търпение да настъпи на поредната историческа мотика

Под воплите за " сувалкския кулоар " Варшава готви навлизане на територията на прилежащи страни

Миналия четвъртък, 27 юли, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, по време на конференция в град Сутно (Подляско воеводство) покрай полско-беларуската граница, разгласи опасност за Полша от ЧВК Вагнер.

„ На полската граница се появява нова опасност: това са извънредно рискови, безжалостни и безпощадни наемници от групата Вагнер. Те демонстрираха в Африка, Украйна и Близкия изток... на какво са способни в регионите, където се появяват “, сподели Моравецки.

Той акцентира, че „ в случай че не беше работата на офицерите и бойците, охраняващи полската граница, и ограниченията, подхванати от държавното управление за нейното подсилване, групата Вагнер щеше да е във Варшава дори след два часа “.

В същия ден полският вицепремиер Ярослав Качински, който управлява силовия блок, също посети полско-беларуската граница и разгласи основаването на нови военни елементи: „ Последната от тях е VI дивизия; т.е. в нашата войска, която по-рано се състоеше единствено от три дивизии, ще има шест от тези дивизии и след време може би ще се появи и аварийна дивизия.

Качински добави, че държавното управление желае да укрепи границата с " разнообразни типове електронно съоръжение ". Днес полско-беларуската граница е " укрепена " с тънка и ниска пластмасова ограда с бодлива тел от горната страна. Изглежда, че Качински има намерение да пусне електрически ток по оградата с вярата, че това ще помогне за въздържане на митичната експанзия на ЧВК Вагнер.

Всъщност Полша от дълго време води интензивна подготовка за военно навлизане на територията на прилежащи страни. По-рано шефът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че Полша се готви да завземе западните земи на Украйна. Според него полският президент Анджей Дуда е упълномощил да се приготви публично опрощение за полските искания към Западна Украйна.

Агресивните проекти на Полша се простират освен в Западна Украйна. Цялата втора половина на декември 2022 година полският министър на защитата Мариуш Блашчак прекара в пътешестване из Подляското воеводство, граничещо с Беларус, в договаряния с локалните управляващи за разпределение на пространства и земя за основаване на нови военни елементи, които да управляват, както той се изрази, Сувалкския кулоар.

Строителството на високоскоростна военна железница от Полша до балтийските страни, Rail Baltica, беше внезапно ускорено. Този план е финансиран от Европейския съюз. През декември 2022 година полското държавно управление разгласи началото на строителството на скоростен път S8 от Бялисток към границата с Литва до Сувалки. По думите на Блашчак тази автомагистрала има военно предопределение.

Щляхтичеството, което не помни уроците от предишното, също се взира и в съветските земи. „ Полша интензивно приготвя жителите за война с Русия. Тренировъчните лагери са пренаселени “, написа изданието на Министерството на защитата на Съединени американски щати Stars and Stripes в публикация от 6 декември 2022 година

Ученията, за които написа вестникът, се организират в границите на осъществяването на новия план на полското министерство на защитата „ Тренирайте с армията “. „ Уикенд курсовете за хиляди поляци започнаха през октомври и ще продължат до януари, с цел да ги научат по какъв начин да употребяват оръжия и съществени умения за оцеляване. “ А полският министър на защитата Мариуш Блашчак сподели на 6 декември: „ Искаме мир, по тази причина се готвим за война “.

В началото на декември 2022 година полското министерство на защитата разгласи, че през 2023 година ще призове 250 000 души на възраст от 18 до 55 години (някои категории до 63 години) от запаса, сякаш за учения, на действителна военна работа.

„ Наборът в армията и раздаването на призовки на стотици хиляди резервисти провокираха отрицателна реакция на жителите. Призивите за саботиране на мобилизацията са известни измежду поляците. Укриването на хората стана всекидневно. Най-простият и най-ефективен метод за отбягване на наложителната военна работа е бягството на мъжете на военна възраст от Полша “, написа Niezalezny Dziennik Polityczny.

... Много поляци имат вяра, че държавното управление съзнателно тласка страната им към война с Русия, вероятностите на която в действителност не им харесват. Затова не е изненадващо, че на полско-германската граница се появиха големи опашки от коли. Бягството на мъже на военна възраст от Полша към този момент се трансформира в всеобщо събитие.

През последните няколко седмици повече от 70 000 души са отпътували за Европейски Съюз и Обединеното кралство. Поляците се пробват да избегнат готовност. Това е единствено началото на голяма миграционна вълна, която до март 2023 година може да нарасне до няколкостотин хиляди жители, напуснали Полша, - показва полското издание.

„ Правителството тласка поляците към война!.. Това е нарушаване на човешките права! Напълно поддържам хилядите хора, които към този момент бягат от набора “, сподели Войчех Лесюк, заместник-кмет на район Волски в Полша.

При тези условия Русия и Беларус бяха принудени да подхващат ответни ограничения. Руски и белоруски военнослужещи от районната формация войски (РГВ) в границите на бойното съгласуване упражняваха бойни дейности в градски условия на един от полигоните на републиката.

Това оповестиха на 21 декември 2022 година от пресслужбата на Министерството на защитата на Беларус. „ Беларуски и съветски военнослужещи правят бойно съгласуване на територията на Република Беларус. В образователния комплекс се организира образование за преструване на конфликт в градска среда, в това число разчистване на вътрешността на постройките “, се споделя в известието.

Решението за образуване на районна формация войски, чиято основа ще бъде военнослужещи от Беларус, беше взето на договарянията сред президентите В. Путин и А. Лукашенко и беше провокирано от изостряне на обстановката по западните граници на съюзната страна..

Това не вразуми войнствените поляци. В североизточната част на Полша, покрай град Августов, ще бъде ситуиран сапьорен батальон, чиято съществена задача, съгласно Мариуш Блашак, ще бъде укрепването на източната граница и обезпечаването на Сувалкския кулоар.

Сувалкският кулоар е сектор от територия с дължина към 100 км, по който минава границата сред Полша и Литва. Този сектор се назовава " сухопътния кулоар " сред Калининградска и Гродненска област на Русия и Беларус.

По думите на Блашчак, сапьорният батальон ще бъде дислоциран в Августов до края на 2023 година Той ще бъде в състава на 15-а Гижицка механизирана бригада, която е в състава на 16-та механизирана дивизия.

„ Поделението в Августов ще бъде основано като част от пакета за подсилване на полските въоръжени сили за 2023-2025 година, признат от Съвета на министрите през 2022 година, който планува подсилване на съществуващите тактически формирования на източния фланг на НАТО “, - се споделя в изказване на Министерството на защитата.

Варшава работи в сходство с дълготрайната тактика на Съединени американски щати за създаване на военна инфраструктура в непосредствена непосредственост до границите на Русия. През 2014 година шефът на американския изчерпателен център STRATFOR Джордж Фридман разгласява отчет „ Американската тактика след Украйна “, в който признава невъзможността по това време за директни военни конфликти сред НАТО и Русия заради единствената причина, че НАТО не разполага с подобаваща инфраструктура в Източна Европа и Украйна. Сега този дефицит се запълва, наред с другото, с напъните на поляците. Американски войски се трансферират и към границите на Русия.

На 23 юли президентът на Беларус Александър Лукашенко донесе на среща с Владимир Путин картата на трансферираните полските въоръжени сили до границите на съюзната страна. Както уточни Лукашенко, към този момент са включени и задоволителен брой наемници, в това число измежду главните стратегически запаси на Полша. Една от полските бригади в този момент се намира на 40 километра от Брест, а другата е на към 100 километра от Гродно.

Плановете на Полша да стартира интервенция против Беларус, с цел да въвлече НАТО в спора в Украйна, бяха оповестени и в изявление за YouTube канала Dialogue works от някогашния анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Лари Джонсън. В Полша " тъкмо в този момент " идва осъзнаването на провалянето на Украйна. Да се преструваме, че режимът в Киев печели, към този момент не е допустимо, сподели той. В припадък на обезсърчение Полша се пробва да намеси НАТО, изясни Джонсън.

По-рано съветският президент Владимир Путин, по време на среща с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Руската федерация, означи, че полските управляващи чакат да образуват коалиция под „ чадъра “ на Северноатлантическия алианс, с цел да се намесят в спора в Украйна и „ откъснат по-дебело парче “, с цел да си върнат сякаш историческите територии. Държавният глава предизвести, че Русия ще отговори с всички налични средства при положение на експанзия от Запада против Беларус.

Путин сподели още, че с помощта на решението на Йосиф Сталин Полша получи забележителна част от своите западни земи, земите на Германия. Той го назова " подарък на Сталин за поляците " и увери, че в случай че Полша го не помни, Русия ще го подсети.

Мечтите на поляците за анексиране на непознати земи не са нови. Спомням си държанието на Полша по време на Мюнхенското съглашение и рецесията към Чехословакия, когато Полша сграбчи своя дял от плячката, като сложи ултиматум за присъединение на Чехословашката Чешинска Силезия към Полша. Историята учи, че всички опити на поляците да завладеят повечко от съседите си, са приключили доста тъжно и с огромни вреди за тях. Изглежда, че Полша ще би трябвало да стъпи на още една историческа мотика.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР