Под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон днес

...
Под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон днес
Коментари Харесай

Нова доза гръмотевични бури днес

Под въздействие на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон през днешния ден ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични стихии, обилни превалявания и местни градушки. Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България, както и в Централния Предбалкан, където сумарните количества на преваляванията ще доближат до 50-60 литра на кв. метър, а тук-там в Родопската област и Ихтиманска Средна гора  - до 80-100 литра на кв. метър, съобщи Национален институт по метеорология и хидрология, представен от Българска национална телевизия.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат сред 15-25 литра на кв. метър, а най-слаби ще са преваляванията тук-там в североизточните региони и по Черноморието - до 10 литра на кв. метър. Ще духа сдържан източен вятър. В по-голямата част от страната оптималните температури ще бъдат сред 20° и 25°, в София -около 19°. Валежите ще продължат и през нощта.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, в обособени региони с гръмотевици. Ще духа до сдържан вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има обилни превалявания с гръмотевични стихии. Ще духа сдържан до мощен вятър: в ниските елементи от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 14°, на 2000 метра - към 9°.

И през нощта, и през почивните дни още веднъж ще има гръмотевични стихии, обилни по количество превалявания, а тук-там - и градушки.

В събота вероятността за интензивни феномени е огромна за цялата страна, а в неделя - за доста региони в Северна и Източна България. В събота вятърът ще е от изток-североизток, слаб до сдържан. Дневните температури в по-голямата част от страната ще останат под 25°.

В неделя вятърът в Източна България краткотрайно ще се усили, ще е от север-североизток, в западната половина от страната ще остане слаб до сдържан, от север-северозапад. Температурите ще се покачат с един-два градуса.

През първата половина от идната седмица остава с нараснала възможност за валежи, само че към този момент на по-малко места в страната и по-малко като количество, само че въпреки всичко на обособени места към момента са вероятни краткотрайно по-интензивни превалявания. Ще има и слънчеви часове, основно преди обяд. Температурите ще са с още два-три градуса по-високи.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР