Под въпрос са плановете на правителството да направи първата копка

...
Под въпрос са плановете на правителството да направи първата копка
Коментари Харесай

Странни фирми блокират отново обществени поръчки за интерконектора до Гърция


Под въпрос са проектите на държавното управление да направи първата копка на интерконектора България - Гърция до края на юни, когато завършва българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Причината е прекъсването на търговете по първите две от общо 5-те публични поръчки, които би трябвало да приготвят реализацията на плана, поради обжалването на извършените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията, съобщи mediapool.bg.

Първо беше атакувана поръчката поръчката за инженер-консултант на газовата връзка с Гърция на стойност 8.450 млн. евро без Данък добавена стойност. Претенции предявиха винарната " Вини България " и имотната компания " Некст Инвест " - и двете нямат никакво отношение към действия, свързани с поректирането и построяването на газова инфраструктура.

Жалбите бяха подадени в Комисия за защита на конкуренцията на 22 декември 2017г., в последния вероятен ден, в който можеше да се оспори решението на „ Ай Си Джи Би “ АД /ICGB/ за удължение на периода за подаване на предложения, като беше поискана краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “. Съгласно наредбите на Закона за публични поръчки (ЗОП), процедурата беше автоматизирано краткотрайно спряна до влизане в действие на определение на Комисия за защита на конкуренцията, с което се отхвърля настояването за краткотрайна мярка.

На 11 януари 2018г. ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли да образува произвеждане по жалбите, подадени от българските сдружения „ Вини България “ АД и „ Некст Инвест “ ЕООД против публичната поръчка за избор на инженер-консултант.

Определението на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд в съответния период и от „ Ай Си Джи Би “ оповестиха, че че ще възобновят процедурата, като удължават периода за подаване на предложения по поръчката за избор на инженер-консултант до 13 февруари 2018, а отварянето на офертите е планувано за 14 февруари 2018 година

На 23 януари обаче двете компании още веднъж са внесли тъжби с искания против уточнения на възложителя на поръчката – плановата „ Ай Си Джи Би “ АД /ICGB/, която беше основана в партньорство с гръцката страна за построяването и употребата на интерконектора. Във връзка с тяхната тъжба е иницииран развой, оповестява Mediapool, базирайки се на информация от Комисия за защита на конкуренцията.

Дни по-късно - на 31 януари, компанията " Феникс Инженеринг Груп " ЕООД е подала тъжба против процедурата за доставка на тръби. И тази компания е недоволна от уточнения по поръчката от страна на възложителя.

„ Ай Си Джи Би “ АД започва процедурата за възлагане на социална поръчка с предмет „ Производство и доставка на тръби за потребностите на Междусистемна газова връзка Гърция-България “ при започване на декември предходната година. Прогнозната стойност на публичната поръчка е 60 000 000 (шестдесет милиона) евро без Данък добавена стойност, като в обсега й са включени производството, инспекцията, изпитването, изпращането, превозването до мястото на доставка и условията към документите, обвързвана с тези действия. Всички останали действия, свързани с слагането на тръбите и доставката на спомагателни материали, ще бъдат осъществени в границите на другата процедура за установяване на реализатор на инженеринг, доставки и строителство.

" Феникс Инженеринг Груп ", както и в тази ситуация с предходната поръчка, няма общо с играждането на газова инфраструктура. Дейността й е обвързвана главно със строителство и ремонт на здания, саниране, ВиК и други. По данни на Mediapool компанията е изпълнявала поръчки за ремонт на читалище в борованското село Малорад, за ремонт на пътища в община Лъки, била е сътрудник на " Трейс " при ремонт на пътища в община Чепеларе и други Фирмата е с регистриран капитал от 10 лева и за 2016 година регистрира загуба от 71 хиляди лева от активност.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ Ай Си Джи Би” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ Ай Си Джи Би” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ Ай Си Джи Би” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод. разчита се по този газопровод да бъдат пренасяни и контрактуваните 1 милиарда куб. м газ от Азербайджан.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР