Под стража ще остане 33-годишен мъж, обвинен в наркоразпространение, постанови

...
Под стража ще остане 33-годишен мъж, обвинен в наркоразпространение, постанови
Коментари Харесай

Окръжният съд във Варна остави в ареста мъж по обвинение в наркоразпространение

Под стража ще остане 33-годишен мъж, упрекнат в наркоразпространение, постанови варненския Окръжен съд. 

Според обвиняването, на 14 февруари 2024 година, чиновници на Трето районно управление (на МВР)
направили инспекция на лек автомобил. В него пътували 33-годишният Михаил и различен
мъж, в който бил открит пакет с бяло кристално вещество. Той обяснил, че
опиатът му бил продаден от Михаил. Това наложило претършуване в жилището на
обвинения. Били конфискувани 2453,63 грама марихуана, 57,13 грама хашиш и 124,36 грама
метамфетамин и две везни.
Мъжът не е осъждан и е незает. Наблюдаван е бил от полицията дълго време.
За закононарушението, за което е притеглен към наказателна отговорност, НК предвижда наказване „ отнемане от независимост “ от 2 до 8 години и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв.
Защитата и Михаил Т. желаеха от съда установяване на по-лека мярка с твърдението, че мъжът страда от астма и изискванията на ареста биха влошили здравословното му положение. Наличието на непрекъснат адрес и съдействието на разследващите пък били аргумент, че той няма заплаха да се укрие. Пред съда 33-годишният мъж съобщи, че съжалява за това, което е направил.
Като съобрази събраните досега доказателства, Варненският областен съд прецени, че за Михаил Т. би могло обосновано да се подозира, че е съпричастен към авторството на закононарушението, за което е притеглен като обвинен. Това не беше оспорено и от отбраната на обвинения, както и от самия Михаил Т. Разпространението на опиати е тежко съзнателно закононарушение, което се характеризира с висока степен на социална заплаха, акцентира правосъдният състав. Според него, въпреки да няма доказателства за риск мъжът да се укрие, то не по този начин стои въпросът с заплахата да извърши закононарушение. Доводи за това са метода на осъществяване на закононарушението, голямото количество на откритите наркотични субстанции, високия интензитет на незаконната активност, трансформирала се в метода за прехранване на Михаил Т. Окръжният съд във Варна уточни, че във връзка с здравословното положение на обвиняемия следва да се назначи съдебно-медицинска експертиза. Тя би могла да откри дали условията на ареста биха влошили болестта, от което страда той, с цел да бъде определена по-лека мярка за неотклонение. Тъй като все още пред съда не бяха представени доказателства в противоположната посока, бе избрана единствената подходяща мярка за неотклонение все още, а точно най- тежката – „ задържане под стража “, оповестиха от пресслужбата на съда.
Определението предстои на обжалване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР