Под ръководството на Илон Мъск Twitter, сега преименуван на X,

...
Под ръководството на Илон Мъск Twitter, сега преименуван на X,
Коментари Харесай

Илон Мъск дава на германските власти достъп до информация от X

Под управлението на Илон Мъск Twitter, в този момент преименуван на " X ", демонстрира все по-голяма подготвеност да си сътрудничи с немските управляващи, изключително по въпроси, свързани с онлайн закононарушения от ненавист.

Откакто Мъск пое управлението, той е звучен бранител на отбраната на свободата на словото. Важно е обаче да се означи, че определението и границите на свободата на словото могат да варират доста в другите страни, в това число Германия, която ползва строги разпореждания против речта на омразата.

Вследствие на това X стартира да споделя потребителски данни с немските управляващи, с цел да се оправи с евентуални нарушавания на тези закони. Освен това се вижда внезапно нарастване на случаите, в които X извършва претенции от Германия. Според Себастиан Мюрер от прокуратурата в Мюнхен X към този момент дава данни за потребителите на баварските управляващи в 50 до 100 случая месечно, което значи доста нарастване след придобиването.

Освен това в скорошен отчет на Rest of World, в който се проучват данни от базата данни Lumen на Харвардския университет, се показва доста нарастване на спазването от страна на X на държавни претенции за цензура и наблюдаване в интервала сред ноември и април.

В предишното Twitter беше прочут със своята опозиция против държавни претенции, които бяха обсъждани като несъразмерни, изключително във връзка с онлайн речта. Въпреки това Йоел Рот, някогашен началник на екипа за доверие и сигурност на Twitter, допуска, че тази опозиция е намаляла под управлението на Мъск. Рот уточни, че до момента в който съпротивата против такива претенции изисква запаси, спазването им предлага по-прост път.

Тъй като Германия ускорява напъните си за битка с онлайн омразата, изключително след убийството на политика Валтер Любке от неонацист, това съдействие придобива в допълнение значение.

Под управлението на Мъск X доста облекчи рестриктивните мерки си във връзка с изявленията в платформата. Някои специалисти настояват, че тази смяна е съдействала за увеличение на дезинформацията и речта на омразата в платформата.

Въпреки че прозрачността на Мъск в връзките с демократична страна като Германия е похвална, критиците настояват, че сходно съдействие може да сътвори казус, който евентуално да затрудни X при отхвърлянето на бъдещи претенции от по-авторитарни държавни управления.

Ето за какво, макар че съдействието на X с непознати държавни управления може да има изгоди в избрани контексти, то поражда основателни опасения по отношение на евентуалните последствия за неприкосновеността на персоналния живот на потребителите и свободата на словото в международен мащаб.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР