Под претекст, че се цели въвеждане в националното законодателство на

...
Под претекст, че се цели въвеждане в националното законодателство на
Коментари Харесай

Демократична България видя пореден инструмент за репресия в тайните арести

Под предлог, че се цели въвеждане в националното законодателство на наредбите на европейска инструкция, ръководещите се пробват за повторно да вкарат промени в наказателното произвеждане, с които да се обезпечи опция за по този начин нареченото от медиите „ скрито задържане “. Това се споделя в позиция на политическото обединяване " Демократична България ".
Промените, признати на първо четене в Народното събрание, плануват опция с прокурорско решение да не се уведоми никой в продължение на 48 часа за задържането на разположение. Ако е арестувано дете, управляващите ще имат законово право да не уведомяват родителите до 24 часа. Тази смяна, неслучайно асоциирана с репресивните практики на тоталитарния режим, е препоръчана от Министерски съвет. Управляващите за следващ път демонстрират неспособността си да схващат духа на европейските актове и полезностите, които те пазят. Обвинявайки Европа за предвижданите промени, те се пробват да прикрият още едно овластяване на прокуратурата – органът, който не се употребява с нужното доверие нито в страната, нито в Европа.
Целта на Директива 2013/48 не е да вкара метода Дзержински в наказателния развой, а да откри минимални правила по отношение на правото на достъп до юрист и правото на известяван на трето лице, което да подсигурява обективен правосъден развой. За всеки, прочел Директивата, без да са нужни специфични юридически знания, е ясно, че с нея се подсигуряват и доразвиват в границите на Европейски Съюз минималните стандарти за отбрана на процесуалните права, произлизащи от Хартата, Европейска конвенция за правата на човека и МПГПП. Вносителите на законопроекта обаче не са вникнали в текста всъщност, а както постоянно вършат с директивите, просто преписват съответните разпореждания. Точно това са създали и с член 5, параграф 3 от Директивата. Следва да отбележим, че назад на твърдяното от ръководещите, Директивата не изисква от нас да въведем тази смяна. Разпоредбата стартира с думите „ страните членки могат да “, т.е. директивата позволява отклоняване от общото предписание като изключение при избрани условия. Нещо повече, директивата категорично отбелязва, че сходно изключение е възможно единствено краткотрайно и при извънредно деликатна преценка за аргументираност и пропорция. Очевидно е, че това изключение се позволява с оглед риск от терористична активност и следствие на терористични мрежи. Тоест по никакъв метод не може да се приказва за риск от несъблюдение на задължението ни за транспониране на Директивата, а по-скоро за напълно действителен опит за нейното извращаване в нарушаване на практиката на Европейски съд по правата на човека, което в вероятност ще докара до нова вълна от неоправдателни решения против страната ни, пишат от " Демократична България ".
Особено притеснително е, че в претекстовете на Министерски съвет отсъстват каквито и да било причини за нуждата от въвеждане на това изключение и за упования резултат от него. В прочут жанр тези текстове се прокарват на мрачно и без съответна социална полемика.
По създание сме изправени пред следващия опит от осъществяване на детайли на изключително законодателство. Това се прави паралелно с тоталния политически отвод от реформиране на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи и при засилващи се репресивни дейности на ръководещите и техните съдружници в прокуратурата. За нас няма подозрение, че така наречен скрито задържане ще се трансформира в следващ инструмент за принуда и корупция.
" Демократична България " има за своя съществена идея битката за независимост, господство на правото и създаване на свободни от корупция демократични институции в България. Стоим на кардиналната позиция, че без радикална промяна, на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не следва да се дават нови пълномощия, които могат да станат инструмент за нови репресивни и корупционни злоупотреби.
Поради това разгласяваме решителна опозиция на тази поредна стъпка към задушаване на свободата и върховенството на правото в България. Настоятелно призоваваме народните представители да не поддържат по този начин препоръчаните промени. Декларираме, че в случай че те бъдат признати от Парламента, ще използваме всички демократични средства за попречване на тяхното влизане в действие и за последващата им анулация, приключва позицията на политическата групировка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР