Под председателството на областния управител Виолета Иеремиева се проведе заключително

...
Под председателството на областния управител Виолета Иеремиева се проведе заключително
Коментари Харесай

Комисията за изработване на областна здравна карта финализира работата си

Под председателството на регионалния шеф Виолета Иеремиева се организира заключително съвещание на Комисията за разработване на регионална здравна карта.

Директорът на РЗИ доктор Илиян Минчев и шефът на „ Медицински действия ” в РЗИ доктор Ваня Иванова показаха събраната статистическа информация. Тя се отнася за 2022 г.и е систематизирана съгласно методика, утвърдена от министъра на опазването на здравето, в сходство с условията на Закона за лечебните заведения. Това осведомиха от пресофиса на Областна администрация - Плевен.

Данните сочат, че популацията в област Плевен е 220346 души, 50% от които живеят в община Плевен. 55% от популацията в региона е на трудоспособна възраст.

По отношение на хоспитализациите трендът е с наклонност към нарастване. От 78000 за 2020 година и 87000 за 2021 година, през 2022 година те са към този момент над 100000. Най-голям дял от тях са свързани със болести на сърдечно – съдовата система – 19%, а при децата до 17 година – със болести на дихателната система.

Броят регистрирани злокачествени болести в региона бележи спад.



Населението в Плевенска област е добре обезпечено във връзка с доболничната помощ. На територията й действат 182 амбулатории за първична здравна помощ като 174 от тях са самостоятелни практики, а 8 са групови. Средно един общопрактикуващ доктор обслужва 1100 пациенти. Няма нито едно село, което да не е обезпечено с ОПЛ.

Средно един стоматолог поставя грижи за 1110 пациенти.

В региона има 14 лечебни заведения, 6 от които са частна благосъстоятелност.

Спешната помощ е обезпечена от 9 филиала и от един център в Плевен.

Недостигът на експерти по здравни грижи е проблем за цялата страна, само че спрямо предходната регионална здравна карта в този момент се следи нарастване на броя им - 105,3 на 10000 души при осигуреност за страната 68 на 10000.

Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55 – 64 година – 35%. Младите лекари до 35 година са 24%, а 16% от ОПЛ са на възраст над 65 година

През 2022 година заплатените клинични пътеки за пациенти от други области са 46% от всички случаи, което изисква сериозен финансов запас и застраховане с личен състав, инсталация и консумативи.

Тенденцията е броят на тези пациенти да пораства, заради наличния огромен потенциал от хабилитирани експерти с високо равнище на подготвеност и от високотехнологични действия в плевенските лечебни заведения. Това е и съществено съображение, макар огромния брой болнични кревати в региона /2410 за интензивно лечение/, преизпълнен оптималните коефициенти, избрани в методиката, те да не бъдат редуцирани.

След гласоподаване, регионална здравна карта беше утвърдена от членовете на Комисията и ще бъде показана в Министерство на здравеопазването.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР