Под прага на бедността от 504 лв. средномесечно на лице

...
Под прага на бедността от 504 лв. средномесечно на лице
Коментари Харесай

1.5 млн. българи са живели под прага на бедността през миналата година

Под прага на бедността от 504 лева средномесечно на разположение от домакинство са живели 1 532.4 хиляди души през 2021 година, демонстрират данните на Националния статистически институт. Това прави 22.1% от популацията на страната.

В съпоставяне с миналата година размерът на линията на беднотия нараства с 11.8%, а относителният дял на бедното население понижава с 1.7 процентни пункта. Същевременно обаче системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността. Данните за 2021 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки), нивото на беднотия се покачва от 22.1 до 31.5%, или с 9.4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия нараства до 44.3%, или с 22.2 процентни пункта.



Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от популацията, е тяхната икономическа интензивност и присъединяване им на пазара на труда. За целия интервал на наблюдаване относителният дял на бедните е най-голям измежду безработните лица (50.2% за 2021 г.), като рискът от беднотия при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта повисок спрямо безработните дами.

През 2021 година делът на бедните измежду заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години нараства по отношение на миналата година с 0.3 процентни пункта до 10.0%, като при работещите на ненапълно работно време рискът за изпадане в беднотия е почти три пъти по-висок от този при работещите на цялостно работно време. Същевременно рискът от беднотия измежду работещите дами е с 2.8 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното ниво оказва значително въздействие върху риска от беднотия при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите небогати с начално и без обучение - 61.1%. С повишаване на просветителното ниво относителният дял на бедните измежду работещите понижава два пъти за лицата с главно обучение и над шест пъти за лицата със приблизително обучение. Делът на работещите небогати с висше обучение е най-нисък - 3.6%.



Оценките на бедността според от вида на семейството демонстрират, че най-голям е относителният дял на бедните измежду самотните възрастни над 65 години (55.4% за 2021 г.) и самотно живеещите дами (48.6% за 2021 г.).

През 2021 година 24.2% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от беднотия, или с 4.1 процентни пункта по-малко по отношение на 2020 година. Социалните прехвърляния към семействата понижават риска от беднотия измежду децата със 17.7 процентни пункта

През 2021 година относителният дял на децата с материални ограничения е 36.0%. Близо една трета от децата (28.0%) не могат да си разрешат отмора отвън дома най-малко една седмица в годината (вкл. празници със фамилията, посещение при родственици, другари, проведена отмора от учебното заведение и т.н.); екипировка за игри на открито (колело, ролери, кънки и др.) - 26.7%, и постоянни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, присъединяване в юношески организации и други - 23.2%.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР