"Под повърхността на стабилността се случва нещо много лошо. Петър

"Под повърхността на стабилността се случва нещо много лошо. Петър ...

Радан Кънев: Убитият Петър Христов беше политически господар.

"Под повърхността на стабилността се случва нещо много лошо. Петър Христов беше мащабна политическа фигура, най-малко във великотърновска област, но бих казал в целия северен и централен район. За хората там той беше политическият господар, а не приятел на ГЕРБ. Той беше човекът, който им редеше листите, който определяше кандидатите за кметове", заяви каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев в ефира на bTV по повод показното убийство на бизнесмена Петър Христов.
Кънев добави, че в България няма нормален политически сблъсък, а противопоставянето става "под водата".
Борисов много успешно разцепва комунистическата партия на червените другари. Истинският ръководител на ДПС излиза на Нова година специално да каже, че Борисов няма алтернатива и публично разкрива, че той не е опозиция, заяви Кънев.
Зам.-председателят на ДСБ коментира още приетия антикорупционен закон, внесен от ГЕРБ:
"Сериозните случаи на корупция са престъпление и трябва да бъдат наказвани. Престъпниците да лежат в затвора. Това е превенцията на корупцията. Всичко друго е приятна украса", каза той и добави, че е възможно новият антикорупционен орган да бъде използван за "бухалка".
Радан Кънев уточни, че новите антикорупционни мерки нямат нищо общо с "румънския модел".
"В Румъния антикорупционното законодателство има два съществени дяла. Единият е Дирекция за почтеност, която само напомня на това, което се създава сега в България. Начинът на избор на ръководството е различен и правомощията са различни. Тя основно следи доходите и имуществото на политиците. Но има и Национална антикорупционна дирекция, която си е прокуратура. Това е зам.-главен прокурор, който има правомощията да разследва и главния прокурор, може да разследва президента, може да разследва и премиера. Има контрол вътре в самата система на прокуратурата и това е срещу което основните властимащи в България - премиерът Борисов и главният прокурор Цацаров, винаги подскачат като луди, когато го чуят"

Източник: bulnews.bg