Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените

...
Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените
Коментари Харесай

Вижте къде живее най-големият организъм, известен на човека

Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените щати, се крие голяма гъба, която от епохи постепенно прокарва пътя си през корените на дърветата, с цел да се трансформира в най-големия жив организъм, прочут на индивида.

Armillaria solidipes остава най-много скрита подземен, само че всяка есен, директно след дъждовете, изпраща на повърхността купчини дребни жълто-кафяви гъби от основите на инфектираните дървета.

Тези гъби, нормално наричани "гъби от мед ", са най-видимата част от големия организъм. По-голямата част от него се намира под горската почва - голяма мрежа от структури с черни влакна, наречени ризоморфи, които пълзят през земята в търсене на колонизация на нови коренови системи.

Подземният напредък на Armillaria solidipes може да се простира на няколко квадратни километра, показва Amusing Planet. Екземплярът в Malheur National Forest обгръща 2 200 акра (8.9 квадратни километра) и е наименуван Humongous Fungus.

Преди да открият Humongous Pungus, миколозите (учени, занимаващи се с микология – просвета за гъбите, бел. ред) знаеха, че гъбите биха могли да порастват изключително огромни, само че никой не чака те да се простират на десетки квадратни километри.

Гъбата в Орегон е освен огромна, само че и доста остаряла. Смята се, че датира от 2400 години до 8500 години.

Повече четете ТУК
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР