Под натиска на протести Израел се връща на масата за

...
Под натиска на протести Израел се връща на масата за
Коментари Харесай

Израел се връща на масата на преговорите за премирие

Под натиска на митинги Израел се връща на масата за договаряния за помирение в Ивицата Газа и освобождение на заложниците. Това излиза наяве от известие на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.
Прочетете още
Съобщението от кабинета на израелския министър председател не съдържа никакви спомагателни детайлности, само че стъпката евентуално е подбудена от засилилите се митинги на роднините на заложниците, които взе палестинската терористична организация " Хамас " при офанзивата на 7 октомври. Роднините на пет хванати от " Хамас " израелки, служещи в армията, дадоха единодушието си да бъде излъчено видео от отвличането им. Това още веднъж изкара хиляди на митинг против Нетаняху, които настояха Израел да възобнови договарянията за освобождението на заложниците.

Посредници в договарянията са Египет, Катар и Съединените щати, само че Кайро разгласи, че обмисля да се отдръпна.

Постоянните опити да се дискредитира ролята на Египет вреди на обстановката в Ивицата Газа и целия район, съобщи Диаа Рашван, шеф на египетската държавна осведомителна работа. Изявлението му е реакция на изказвания на Си Ен Ен, че египетските секрети служби са допълнили в последното предложение за помирение условия на " Хамас ", без да ги разиска с другите медиатори и Израел.

Американският министър на защитата Лойд Остин е настоял в диалог с израелския си сътрудник Йоав Галант Израел да възобнови договарянията за отваряне на граничните пунктове Рафах и Керем Шалом с Египет. Това заяви Пентагонът, като добави, че задачата е възобновяването на филантропичната помощ от Египет към Ивицата Газа.

Съединените щати, Франция и Германия се обгърнаха срещу признание на палестинска страна от обособени страни. След като през вчерашния ден Норвегия, Испания и Ирландия оповестиха, че ще подхващат тази стъпка, американският президент Джо Байдън акцентира, че палестинска страна би трябвало да бъде реализирана посредством договаряния с присъединяване на Израел, а не посредством едностранно признание.

Франция счита, че изискванията за публично признание на палестинска страна към момента не са изпълнени, съобщи министърът на външните работи Стефан Сежурне.

Неговият немски сътрудник Аналена Бербок също съобщи, че съгласно Берлин сходен ход единствено ще затрудни възможни мирни договаряния.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР